In Brussel, de schande van ‘De Warande’

Ooit werd gezegd dat: “Wat Vlaanderen doet, doet het beter”. Vandaag zouden we kunnen zeggen: ”Wat Vlaanderen doet, doet het chiquer op kosten van de belastingbetaler”. Dat is alleszins wat gebeurt met De Warande, de naam van een luxueus gelambriseerde Vlaamse eliteclub in Brussel (vlag boven).  De Warande, de luxe club, waar het Vlaamse zakenleven, politici van de regering en hun ambtenarensherpa’s elkaar fêteren en achterkamerpolitiek voeren.

Voor het parvenuflamingantisme is De Warende in Brussel the place to be. Deze Vlaamse rijkemansclub bestaat uit leden die een ver boven gemiddeld inkomen en vermogen hebben. Ze zouden volgens het gezond verstand De Warande met private gelden kunnen sponsoren.  Maar deze heren kennende,  hebben ze met hun kenmerkend cynisme, de vinger op de knip gehouden en laten de Vlaamse belastingbetaler opdraaien. Vele rechtse populisten, Voka-boys, en heel het clubje van Vlaamse parvenu’s orakelen elke dag dat het moet gedaan zijn met het pamperen van de werklozen, armen, energiearmen, leraren,  onderwijzers zorgverstrekkers, verplegend personeel, gehandicapten (eigen rugzakje) en dat ze  harder moeten werken voor minder loon, flexibel moeten zijn,  en zelfredzaam moeten worden. De overheid moet ontvet worden zeggen deze blinkerds. Uit die hoeken wordt de besparingsgolf bij de Vlaamse bevolking in alle kleuren en tactieken gevoed. Maar voor hen is de staat niet te vet, als die maar het speeltje van De Warande betaalt.

Een lening die subsidie wordt

In 1987 kreeg de zakenclub De Warande een renteloze lening van 30 miljoen Bfr of 750.000 euro, terug te betalen in vijf jaar. Daarmee moest het statige Hotel Empain aan het Warandepark, hartje Brussel, gerenoveerd worden. De terugbetalingstermijn  werd  steevast verlengd, tot dertig jaar. Er wordt vals gespeeld. Het valse in het spel is dat deze lening in feite een subsidie was. De tientallen ministers, topambtenaren, kabinetschef, kregen een gratis lidmaatschap van de Vlaamse regering.  Met dat belastingsgeld van lidmaatschappen (jaarlijks 1.350 euro, te betalen per drie jaar of 3.400 euro) betaalde De Warande zijn lening terug. Op voorstel van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en vice- minister president Bart Tommelein (VLD) heeft de Vlaamse regering een nieuwe renteloze lening toegekend van 800.000 euro, terugbetaalbaar op 20 jaar.

In Vlaanderen leeft het Vlaams patronaat en hun politieke vrienden (“Het Voka is mijn baas”) in de Vlaamse regering als in een bubbel, als in een Club Méditeranée, waar het elke dag Vlaanderen Vakantieland is.  Ze denken in Vlaanderen in de volmaakte wereld te leven, op een paar sukkelaars, onwillige werklozen, voedselbank- gangers, en eeuwige criticasters na. In tijden van verkiezingen (oktober 20918-2019) blijkt er ineens geld genoeg om cadeautjes uit te delen aan het “sociaal restaurant” van De Warande.

Vlaams Huis (foto), echte aanwezigheid in Brussel

1804-VLAAMS HUIS 01Vaak wordt gesteld dat De Warande nodig is om de Vlaamse aanwezigheid in Brussel te bevorderen. Ik weet niet of de Brusselaars behoefte hebben aan een Vlaanderen dat zich promoot via een sekte van een rijke eliteclub waar het overgrote deel van de Brusselaars niet welkom is, alleen al gezien de hoogte van de lidgelden. De lidgelden zijn het symbool van een club die daarmee de gemiddelde Brusselaar wil buiten houden. Weinig Brusselaars in de wijken van Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Joost,enz.. weten allicht nog niet dat De Warande bestaat, laat staan dat dit een de Vlaamse aanwezigheid moet versterken. En in de rijke villawijken van Ukkel, Woluwe,enz.., hebben ze al even weinig behoefte om die pas rijk geworden Vlamingen te leren kennen wiens taal ze niet eens (willen) kennen.

Gelukkig bestaat er een democratisch alternatief om een ander Vlaanderen, een democratisch Vlaanderen te promoten in Brussel. Het sinds 1998 opgerichte Vlaams Huis in de Drukpersstraat te Brussel vlakbij de reeks parlementen die dit koninkrijk telt. Iedere Vlaamse democraat is er welkom. Het is er een smeltkroes van Brusselse Vlamingen en Vlamingen “uit de provincie” die de ‘afspanning” van het Vlaams Huis frequenteren.1804-christian-dutoit Tot zijn overlijden(2016) was Christian Dutoit (foto) de bezieler,  de opperschenker, de kok van betaalbare en voedzame maaltijden. Het enige lidgeld dat gevraagd wordt is jaarlijks een abonnement op het maandblad Meervoud betalen van 30 of 50 euro. Niet zoals in de Warande, wordt het uit eigen zak betaald wordt, en niet via een trucje van een subsidie. Het is merkwaardig. Een rijke Vlaamse eliteclub in De Warande, die gebeten is om altijd en overal te orakelen dat de “staat moet ontvet worden”, wordt betaald met Vlaams belastinggeld. Het Vlaams Huis waarvan de meesten bezoekers aanvaarden dat de staat een rol te spelen heeft in de opbouw en verdeling van de rijkdom, doet het zonder enige staatssteun. Voor de modeterm van crowd funding werd uitgevonden was het Vlaams Huis als een product van crowd funding. In het Vlaams Huis is  de rijke waaier van wat Vlamingen  in en buiten Brussel te bieden hebben, kind aan huis: ambtenaren, leraars, proffen, journalisten, zelfstandige ondernemers, buitenlanders die volop in de nationale bevrijdingsstrijd zitten: Catalanen, Koerden, Basken, Ieren, Schotten,…Elk jaar organiseert het “Vlaams Huis” zijn 11 juli viering waar de brede waaier van democratisch en pluralistisch  Vlaanderen aanwezig is: van links, centrum, tot  rechts overgoten met de nodige dorstlessers en hapjes.

Het is duidelijk. Laat ons De Warande zo vlug mogelijk opdoeken en honderdduizenden euro’s van de Vlaamse belastingbetaler besparen. De “elite” van de  massa is altijd welkom in het Vlaams Huis, waar ze kennis kan maken met het echte Vlaanderen in en buiten Brussel.

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    De utopie is de noodzakelijke droom,
    de realiteit de permanente uitdaging
    (D. Cohn Bendit, ex-politicus)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye