Mexico: beëdiging president Andrés Manual Lopez OBRADOR

Op 1 december 2018 legde de eerste links- soevereinistische president van Mexico, Andrés Manuel Lopez Obrador (foto) de eed af als president. Zijn inauguratie werd gekoppeld aan een aantal sterk geladen symbolische beslissingen.

Met enkele krachtige symbolische beslissingen is de eerste links soevereinistische president van Mexico aan zijn ambtstermijn begonnen. In de Westerse mainstream pers werd er bescheiden, afwachtend, aandacht aan geschonken in het derde belangrijkste land van Noord- en Zuid-Amerika (120 miljoen inwoners, 3e economie van Amerika).

Tot nu toe verdiende het Mexicaanse staatshoofd 209.000 pesos per maand. AMLO, zoals de roepnaam is van de nieuwe president, heeft zijn presidentiële wedde gehalveerd en zal 108.000 pesos per maand verdienen of het equivalent van 4.700 euro per maand. Minder symbolisch is dat dit bedrag het referentiepunt zal zijn dat maximum in openbare dienstbedrijven kan verdiend worden. Hiervoor heeft de nieuwe president op 3 december jl. een wet ondertekend, dus 2 dagen nar zijn beëdiging.

De linkse president gaat ook het presidentieel vliegtuig verkopen zoals hij in zijn campagne beloofd had. Hij gaat nu commerciële vluchten gebruiken voor zijn verplaatsingen.

Hij heeft ook het presidentiële veiligheidskorps gesaneerd en uitgedund.

De luxueuze presidentiële residentie Los Pinos, die nog door zijn voorganger Pena Nieto werd bewoond, zal omgevormd worden tot een cultureel centrum open gesteld voor het publiek. AMLO zal blijven wonen op zijn huidig appartement. (Los Pinos is 14 keer groter dan het Witte Huis in Washington  en gelegen in een park van 5,6 ha.)

1812-Mexico-president ObradorIn zijn openingstoespraak (foto) als nieuw, beëdigde president stelde hij dat vanaf “vandaag een vreedzame en ordelijke revolutie is begonnen waarin Mexico gaat afrekenen met de corruptie en straffeloosheid die de wedergeboorte van het Mexicaanse vaderland in de weg staan”. Hij beschreef de “neoliberale economische politiek als een catastrofe voor het land”. De nieuwe president beloofde rigoureus de publieke financiën te beheren met het oog op het lanceren van sociale programma’s en een verhoging van het wettelijk minimumsalaris.

Tijdens de eedaflegging werd de nieuwe president ook ingewijd door een delegatie van de Indiaanse volkeren in Mexico. Zij gaven hem de staf als opperste leider van het land in een zuiveringsritueel midden wierook en traditionele kleurrijke kledij en planten. AMLO legde voor de Indiaanse delegatie de eed  af waarin hij “zijn engagement herbevestigde dat hij niet zou liegen, niet zou stelen en het Mexicaanse volk niet zal verraden”.

 De eedaflegging had plaats midden een indrukwekkende menigte op het centraal plein van de hoofdstad Mexico City (waarvan AMLO jarenlang burgemeester was). Op dat centrale plein, het Zocalo-plein is ook het plein van het presidentieel paleis. In dat paleis zal hij de nieuwe presidentiële administratie vestigen.

Talrijke Zuid- en Noord- Amerikaanse presidenten waren aanwezig op de eedaflegging. Zoals de linkse presidenten Daniel Ortega van Nicaragua, president Nicolas Maduro van Venezuela,  de vice president van de VSA, Mike Pence en de dochter van de president D. Trump, Ivanka Trump. Alsook koning Filip van Spanje.

Na zijn eedaflegging reed de nieuwe president naar het Presidentieel paleis voor een lunch met de genodigden in zijn witte Volkswagen Jetta, vergezeld van een bescheiden groep van lijfwachten.(Rt)

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Ik weet niet met welke wapens eventueel
  de derde wereldoorlog zal worden uitgevochten,
  wat ik zeker weet is dat de vierde
  zal uitgevochten worden met stokken en stenen
  (Albert Einstein, Natuurkundige, 1879-1955)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye