Op 8-9 mei 2019 werd de 74e verjaardag gevierd en herdacht van de overwinning van de geallieerden op nazi-Duitsland. WO II was de bloedigste oorlog ooit, voor het eerst werden kernwapens gebruikt. De Sovjet-Unie mag het grootste aandeel van de overwinning opeisen. In de slachting stierven 24 miljoen soldaten en burgers van de Sovjet-Unie. Een indrukwekkende militaire parade op het Rode Plein in Moskou (foto opening parade met de huidige vlag vd Russische Federatie en deze van de ex-Sovjet-Unie) waaraan 13.000 soldaten en officieren deelnamen,werd gevolgd door een gigantische manifestatie van het “regiment der onsterfelijken”.
Op 8 mei 1945 werd de onvoorwaardelijke capitulatie van het IIIe Reich, nazi-Duitsland, getekend in Berlijn om 23.01u. Gezien het tijdsverschil in Moskou was dit voor de Russen op 9 mei om 01.01u. Daarom dat in het Westen 8 mei gebruikt wordt en in Rusland 9 mei als herdenkingsdag. Gezien de Sovjet-Unie het grootste aantal slachtoffers had van alle geallieerden in de oorlog, het meest aantal materiële verliezen, en ook de beslissende veldslagen in Rusland plaatshadden in Stalingrad, (nu Volgograd) in het zuidoosten en Leningrad (nu Sint-Petersburg) in het noordwesten, is deze dag elk jaar een heilige dag voor de Russen. Er werd een indrukwekkende militaire parade georganiseerd in alle grote steden, de grootste in Moskou. In totaal namen een 13.000 soldaten deel aan het defilé, mannen en vrouwen, (foto’s) alsook het modernste legermateriaal. Een luchtdefilé kwam er niet omwille van de laaghangende wolken. In zijn toespraak verwees president Vladimir Poetin naar het heroplevende neonazisme in sommige Europese landen en wees op het belang van de paraatheid van de troepen ter verdediging van het vaderland.
Nadien manifesteerden in Moskou onder regenbuien zowat een miljoen Russen met elk een pancarte van een vader, moeder, grootvader en -moeder, familielid die is omgekomen of gekwetst in de grote patriottische oorlog. Met 24 miljoen doden heeft elke Rus, wel een familielid verloren in de oorlog. Deze manifestatie wordt “het regiment van de onsterfelijken” genoemd (foto’s onder). Niet alleen in Moskou, maar ook in alle andere grote steden werd gemanifesteerd door het “regiment van de onsterfelijken”. In Moskou nam ook president Vladimir Poetin deel, met een pancarte van zijn vader die in de oorlog tijdens de gruwelijke belegering van Leningrad (nu Sint-Petersburg) werd gekwetst (het initiatief van de manifestaties van het “regiment van de onsterfelijken” werd begonnen in 2011 in de Siberische stad Tomsk). Ook in andere landen herdachten en vierden Russen samen met lokale antifascisten de overwinning op nazi-Duitsland. Ondermeer in Parijs, Straatsburg, in Zuid-Afrika, Lissabon, Zweden, Koeweit.