Rusland steunt socialistisch Cuba

Op een persconferentie op 24 juli jl. , heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergueï Lavrov samen met zijn Cubaanse collega Bruno Rodriguez, verklaard dat Rusland Cuba verder gaat steunen om zijn economie en samenleving weerbaarder te maken tegenover de vijandigheid van de Verenigde Staten. Deze steun heeft een lange traditie sinds de Cubaanse revolutie van 1959. Recent is de Cubaanse revolutie een nieuwe weg ingeslagen naar een meer gediversifieerde, socialistische markteconomie.

Rusland gaat Cuba verder steunen op alle mogelijke domeinen, geconfronteerd met de vijandigheid van de Verenigde Staten. Het land zal Cuba helpen zijn economie te versterken. Dat heeft het hoofd van de Russische diplomatie Sergueï Lavrov  verklaard op 24 juli jl. Op een persconferentie in Havana samen met zijn Cubaanse ambtgenoot Bruno Rodriguez na een tweedaags officieel bezoek aan Cuba (foto S. Lavrov links en B. Rodriguez). Lavrov: “Wij gaan verder met steun aan Cuba in alle domeinen. Niet alleen moreel en politiek, niet alleen doorheen de ontwikkeling van de technische en militaire samenwerking, ook door de handel te bevorderen, economische projecten te realiseren die zullen toelaten dat de economie sterker wordt voor aanvallen vanuit het buitenland”.

Boycot VS afgekeurd, wereldwijd

Lavrov verwees naar de Amerikaanse  boycot die sinds 1962 in uitvoering is, toen Cuba o.l.v. Fidel Castro (foto) en zijn strijdmakkers in 1959 een einde maakten aan de VS- gebonden rechtse dictatuur van generaal Fulgencio Batista. De boycot heeft zijn speerpunt in hoofdstuk 3 van de wet Helms-Burton. Deze wet laat toe dat Amerikaanse rechtbanken buitenlandse ondernemingen die goederen gebruiken en of beheren die werden genationaliseerd tijdens de revolutie van 1959 in Cuba, kunnen vervolgd worden en miljoenen dollars als sanctie kunnen opgelegd krijgen. “Al deze  hoofdstukken van deze wet zijn illegaal, ze gaan in tegen het internationale recht. Elke jaar tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemmen de leden met een grote meerderheid (in 2019 met 190 landen) tegen het Amerikaanse embargo”, stelde het hoofd van de Russische diplomatie vast.

De verscherping van de Amerikaanse sancties tegen Cuba vandaag gebeurt ondermeer omdat een rechtse nationalist zoals Donald Trump nu president is van de VS. De VS zijn de grote vijand van elke natie die een ander economisch-politiek ontwikkelingsmodel kiest dan het neoliberale, privé kapitalistische. Ook omdat de VS Cuba willen straffen voor zijn solidariteit met de legitieme, linkse regering o.l.v. president Nicolas Maduro in Venezuela. Washington beschuldigt Havana ervan militairen te hebben in Venezuela. “De samenwerking met Venezuela verandert niet en zal niet veranderen” zegt de Minister van Buitenlandse Zaken van Cuba, Bruno Rodriguez. Rodriguez voegde eraan toe dat Cuba en Rusland hun inspanningen zullen coördineren .“De epidemie van eenzijdige sancties van de VSA is een flagrante overtreding van het internationaal recht, van het Charter van de Verenigde Naties en een bron van bedreiging van de internationale vrede en veiligheid”.

Cuba, Rusland solidair met Venezuela

Volgens de Russische minister is het lange termijn belang van de Verenigde Staten niet het “verslechteren van de relaties met de hele wereld door ultimatums te stellen, door te eisen dat boetes onmiddellijk betaald moeten worden, en door financiële middelen van soevereine staten onrechtmatig te confisqueren. Het belang van de VS is de positieve relaties met andere naties te garanderen”.

Tijdens de dag van de persconferentie in Havana, 24 juli jl., kondigde in Washington de speciale gezant voor Venezuela, Dhr. Elliott Abrams aan dat Washington overweegt Rusland te sanctioneren voor zijn steun aan Venezuela en beloofde nieuwe sancties tegen Havana en Caracas.

Tijdens zijn bezoek ontmoette de Buitenlandminister van Rusland, president Miguel Diaz-Canel (foto rechts) en ook oud president en eerste secretaris van de Communistische Partij, Raoul Castro. (foto) Zoals iedereen weet gaan de relaties van Rusland en Cuba terug tot de tijd van de Sovjet-Unie, die toen de voornaamste handelspartner was van Cuba gedurende de Koude Oorlog. Na de val van de Sovjet-Unie werd Cuba in een diepe economische crisis geduwd.

Cubaans model van socialistische markteconomie

Vandaag heeft het socialistische Cuba zijn economie gediversifieerd. Intern door de markt een grotere rol te laten spelen. Daarvoor werd een nieuwe grondwet goedgekeurd, na uitgebreide discussies in het land. Ook zijn de handelspartners gediversifieerd. Nu is Rusland de derde handelspartner van Cuba, na China en de Europese Unie. De handel tussen Rusland en Cuba bedroeg in 2018 388 miljoen dollar of 34% meer dan in 2017. China en de Europese Gemeenschap zoeken ondanks de Amerikaanse vijandigheid,  hun economische relaties met Cuba te verstevigen. Ook Rusland. Dit jaar werd aan Cuba een lening toegekend van 38 miljoen euro om de militaire industrie te moderniseren. Er werd één miljard euro geleend voor de vernieuwing van de spoorweginfrastructuur, alsook werden er akkoorden gesloten voor de civiele toepassing van kernenergie en cyberveiligheid.(RT)

De agressieve Amerikaanse politiek onder de rechtse nationalist  president Donald Trump is het terugvallen op oude, slechte gewoonten van het imperialisme.  In  sterk contrast met zijn voorganger Barack Obama die een dooi nastreefde met Cuba. B. Obama bracht in 2016 met zijn gezin, een bezoek aan Cuba. Het was de eerste keer dat een Amerikaanse president voet op Cubaanse bodem zette sinds de revolutie van 1959. Hij ontmoette kardinaal Jaime Ortega in de kathedraal van Havana, hij hield een toespraak voor het Cubaanse volk, die rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. De economische sancties werden versoepeld met onder meer een steile toename van het aantal Amerikaanse toeristen, er werd een nieuwe ambassade van de VS in Havana in gebruik genomen.

Vandaag staat Cuba onmiskenbaar sterker om aan het imperialistische gestook van de VS weerstand te bieden, met investeringen, leningen,… van Rusland, China en de Europese Unie.

 

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    De utopie is de noodzakelijke droom,
    de realiteit de permanente uitdaging
    (D. Cohn Bendit, ex-politicus)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye