Syrië: Bommen na een Valse Vlagoperatie?

Op zondag 14 april 2018 werden door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten Frankrijk en Groot Brittannië raketten afgevuurd naar Syrië. Het is een vergeldingsaanval, zo luidt het van de betrokken landen,  voor de gifaanval die in de randstad Douma van de hoofdstad Damascus  plaatvond,  waarvoor president Bashar al-Assad wordt verantwoordelijk gesteld. Was de gifaanval een Valse Vlagoperatie?

De al zeven jaar durende oorlog op het grondgebied van de staat Syrië is een gevaarlijk kristallisatiepunt  waar een hele reeks spanningen en conflicten samenkomen. In Syrië is er tegelijk een burgeroorlog, een regionale oorlog (islam-olie) en een geopolitieke oorlog bezig (Rusland-Iran versus het Westen, Israël, Saoedi Arabië). Prof. David Criekemans, docent internationale politiek en buitenlands beleid aan de Universiteit Antwerpen, noemt Syrië in een opiniebijdrage in De Tijd,  terecht, het slagveld van een “miniwereldoorlog”.

Valse Vlagoperaties

In hevige conflicten zijn Valse Vlagoperaties vaak aanwezig van de ene of andere partij die er voordeel denkt mee te behalen. Ze zijn bloedig en gruwelijk angstaanjagend  voor de betrokken burgerbevolking vooral voor dezen die op het slechte moment op de slechte plaats zijn.  In vredestijd, als de elite het volk angst wil aanjagen, omdat bijv. de algemene consensus met de elite wordt bedreigd,  zijn Valse Vlag operaties een beproefd middel (terrorisme, bomaanslagen).  Ze zijn zo gepland en uitgevoerd dat de schijn wordt gewekt, via intense media en perscampagnes, dat de vijandige entiteit, staat, leger, of groepering de schuld krijgt voor het incident in plaats van die groepen die ze plannen en uitvoeren. Het belangrijkste kenmerk is dat diegene die er voordeel denkt mee te behalen, bij een Valse Vlag incident, onmiddellijk de schuldige aanwijst zonder dat er enig ernstig onderzoek is gebeurd naar de echte daders van een incident, aanslag,…Valse Vlagoperaties worden zo genoemd omdat de term  historisch afkomstig is, uit de marineoorlogen in vroegere tijden  waar gevaren werd onder valse kleuren in plaats van onder de eigen vlag teneinde het volk en de vijand te misleiden.

De geschiedenis van Valse Vlagoperaties.

Er zijn zeer vele Valse Vlagoperaties. We geven in wat volgt enkele voorbeelden.

1804-Gliwitz incident-

Antenne van het radiostation in Gliwitz (nu Polen) dat toen werd vernietigd.

De operatie Himmler in 1939 was een Valse Vlagoperatie die het moest doen uitschijnen dat de Polen een radiostation in het Duitse dorpje Gleiwitz aanvielen en vernietigden. De nazi- propaganda gebruikte deze Valse Vlagoperatie om Polen als agressor voor te stellen en de Duitse inval in Polen te verantwoorden in september 1939.

In november 1939 organiseerde het Rode Leger van Jozef Stalin een Valse Vlagoperatie in Finland. Het Fins- Russisch grensgebied werd door de Russen gebombardeerd, het incident “Mainila”. De Russen eisten excuses van de Finnen. Die weigerden. Vlak erna viel  de Sovjet-Unie Finland aan, in de zogenaamde Fins- Sovjet-Russische winteroorlog.

Er was ook de massaslachting van Katyn. Op bevel van Josef Stalin werden door de geheime dienst NKVD 25.700 Poolse burgers vnl. van de elite  vermoord en in een massagraf begraven in de bossen van het Russische dorpje Katyn. De schuld werd op de nazi’s gelegd. In 1990 erkende eindelijk de Sovjet Unie de verantwoordelijkheid van de massamoord. In 2010 woonde voor het eerst een Russische delegatie o.l.v. (toen premier) Vladimir Poetin  de 70e verjaardag bij van de herdenking van de massamoord in Katyn.

Koude Oorlog: Valse Vlagoperaties

In de Koude Oorlog suggereerde in 1960 de Amerikaanse senator George Smethers dat de Amerikanen een valse aanval zouden lanceren op de Amerikaanse basis op Cuba, in het uiterste oosten: Guntanamo Bay die een excuus zouden zijn  om een Amerikaanse aanval te openen op het regime van Fidel Castro.

De NSA (The National Security Agency) geeft toe dat ze gelogen hebben over het incident in de Vietnamese Golf Van Tonkin, als zouden Noord-Vietnamese boten een Amerikaans schip beschoten hebben. Op basis daarvan startten de Amerikanen de oorlog tegen Noord-Vietnam.

Topfiguren in de Amerikaanse politiek (Condoleeza Rice, veiligheidsadviseur van president Bush jr.) geven nu toe dat de oorlog in Irak niet ging over de rol van Sadam Hoessein in de vliegtuigaanslagen op de Twin Towers in New York in 2001 en ook niet ging om zijn bezit van chemische massavernietigingswapens, maar om de olie. Het eerste wat de Amerikanen deden bij de verovering van Bagdad was het ministerie van olie bezetten.

Vele Amerikaanse ingenieurs, architecten, functionarissen zeggen op basis van technische studies dat de vliegtuigaanslagen op de Twin Towers in New York op 11/09)2001 staatsterreur waren en  gebruik maakten van de Valse Vlag van het terrorisme van Al Quada, de Taliban en Sadam Hoessein.

In Italië werd in de Koude Oorlog vooral de sterke invloed van de Communistische Partij geviseerd met Valse Vlag operaties zoals de aanslag in het station van Bologna (Loge P2), de ontvoering van de christendemocratische leider Aldo Moro (foto) die voorstander was van samenwerking met de communisten. De ontvoering en nadien de moord  van A. Moro was officieel het werk van de “Rode” Brigades waarvan velen denken dat zij opgericht werden door veiligheidsdiensten en uiterst rechts.

1804-Aldo Moro

Aldo Moro, leider van de grote christendemocratische partij wilde samenwerken met de communisten in Italië. Hij werd ontvoerd en vermoord door de “rode ” brigades.

Het vrij recent neerhalen van de Maleisische Boeing MH17 in het Oosten van Oekraïne, leek verdacht veel op een Valse Vlag operatie. Nog geen 24 uur na de crash, werden zonder onderzoek, de Russen beschuldigd de daders te zijn. Hetzelfde met de recente vergiftiging van de gewezen Russische dubbelspion Scripal en zijn dochter Julia in het Engelse Salesbury. Zonder de resultaten van het onderzoek af te wachten werd met de vinger gewezen naar Rusland.

De chemische gifaanval in Douma- Syrië en de Westerse aanval

Michel Raimbaud, gewezen Frans ambassadeur voor Frankrijk in Afrika en het Midden Oosten, heeft jarenlang ervaring opgedaan in de Arabisch- muzelmaanse wereld. Hij schreef het boek “Tempête sur le Grand Moyen-Orient: entre l’empire Atlantique et l’Eurasie” (2e druk, 2017). Hij is ervan overtuigd dat de chemische aanval in Douma-Syrië een Valse Vlag operatie is d.w.z. een operatie van de vijanden van president  Bashar al-Assad  om dan hem de schuld te geven van die aanval, als voorwendsel voor de rakettenaanval op 14 april jl. van Amerikanen, Fransen en Britten. Volgens de oud-ambassadeur is  dergelijke aanpak duidelijk: “ Wanneer het Syrische leger vooruitgang boekt tegen de islamisten en successen boekt, creëren zijn tegenstanders een alarmtoestand met die gifaanval om zijn vooruitgang te vertragen”. 

1804-Michel Raimbaud

“De gifaanval in Syrië was een Valse Vlagoperatie”

De militaire interventie van Frankrijk verwondert oud-ambassadeur Michel Raimbaud (foto) niet. “Frankrijk verbindt zich allang met Washington, en dit sinds jaren”. Voor hem is deze houding van Frankrijk nefast. Als permanent lid van de Veiligheidsraad heeft ons land het Charter van de Verenigde Naties te respecteren. Het is een belangrijke vaststelling vandaag. Het internationaal recht is terzijde geschoven. Het ondermijnt de soevereiniteit van staten, het principe van de niet-inmenging, het recht op zelfstandigheid van de volkeren en, het recht van staten hun politiek systeem te kiezen zonder tussenkomst van buitenaf. Frankrijk heeft geen enkele reden om tussen te komen in Syrië. Men kan geen morele plicht opeisen om tussen te komen, wanneer men door zijn optreden morele principes geweld aandoet. Voor Syrië is het onrechtvaardig. Het land heeft Frankrijk niet aangevallen. Het is geen agressief land. Het zijn wij die dat land aanvallen. Zeggen dat men met deze aanval het Syrische volk zal redden, lijkt me een vorm van zwarte humor”.(RT France)

Van de VS-UK weten we dat ze een onafscheidelijk duo zijn. In de Irak- oorlog was de Britse eerstenminister Tony Blair de poedel van de Amerikanen. Samen met Bush beging hij in Irak oorlogsmisdaden waarvoor hij nog niet ter verantwoording is geroepen. Blijkbaar heeft nu de Franse president Emmanuel Macron, de posterboy van de Rotschild bank, de rol van Tony Blair in Europa overgenomen. Belangrijke Westerse landen deden niet mee aan de strafexpeditie van de Amerikanen tegen Syrië, zoals Canada, Italië en Duitsland. De gewezen Franse, linkse 1801-mélenchon-meetingpresidentskandidaat in 2016,  Jean Luc Mélenchon (foto) wijst de Franse en Britse en Amerikaanse aanval op Syrië af. Er is geen VN- mandaat, geen overleg met de andere EU-landen, en de Franse volksvertegenwoordigers. De Franse president gedraagt zich als een vazal van mijnheer D. Trump. Als hij zegt dat hij bewijzen heeft van de rol van president Assad in de gifgasaanval in Douma, dat hij ze dan toont, zegt hij. Hetzelfde zegde Jeremy Corbyn van de Britse oppositiepartij Labour. Hij verwijt premier T. May geen eigen buitenlands beleid te voeren maar te luisteren naar de instructies van de Amerikaanse president D. Trump. Tevens stelt hij de legaliteit van de aanvallen in vraag.

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De Journalist is de historicus van zijn eigen tijd
  (Oriana Fallaci, Italiaanse journaliste 1929- 2006)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye