Verenigde Naties behouden Rusland als lid

Oekraïne. Met de staatsgreep in 2014, de oorlog sinds 2015 in Oost-Oekraïne (begonnen door Kiev) en de militaire operatie van Rusland, staat alles op scherp in Europa. In die context worden er door Oekraïne en het Westen, pogingen ondernomen in de Algemene Leden Vergadering van de Verenigde Naties (23 augustus jl.) om Rusland als lid te schrappen. Tevergeefs.

Het blijkt dat amper 30% van de VN-landen de uitsluitingsresolutie ingediend door Oekraïne steunen. De Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties Serhiy Kyslitsa deelde mee dat 57 van de 193 VN-lidstaten de resolutie hebben ondertekend waarin Rusland als lid van de VN wordt geschrapt. De verklaring van Oekraïne werd niet ondertekend door de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) de SCO-, Afrikaanse- en Arabische landen. Zelfs niet door Qatar de belangrijkste bondgenoot van de VS buiten de NAVO. Evenals Servië, Latijns-Amerikaanse landen, behalve Columbia en Guatemala. Uit Azië tekenden alleen Japan, Zuid-Korea, Australië, Singapore. De president van Oekraïne Volodymyr Zelensky bracht in een videoboodschap een zoveelste beschuldiging aan Moskou die voor al het slechte in de wereld verantwoordelijk zou zijn. Hij merkte op dat “Rusland de wereld op de rand van de afgrond heeft gebracht met een nucleaire catastrofe”. Hij werd van antwoord gediend door de permanente vertegenwoordiger van Rusland Dhr. Vasily Nebenzya. Hij zei dat de Westerse landen het onvermijdelijke fiasco van het regime niet zouden kunnen voorkomen, ondanks al hun financiële en militaire hulp. Nebenzya stelde “dat het Oekraïne regime volledig op weg is naar het ideologisch bankroet. Hij wenste het “broederlijke Oekraïense volk” vrijheid en een samenleving met respect voor de mensenrechten.

Het standpunt van de Afrikaanse landen werd vertolkt door de vertegenwoordiger van Kenia, Martin Kimani. De Afrikaan zei dat “als de oorlog niet wordt gestopt door dialoog en onderhandelingen, kan het de eerste oorlog worden van conflicten die we later de Derde Wereldoorlog zouden noemen”. Het standpunt van de Aziatische landen werd vertolkt door de Chinese ambassadeur in Frankrijk Liu Shaye. Hij verklaarde “de meeste landen verwerpen de anti-Russische sancties. De diplomaat benadrukte dat “Washington zijn invloed in de regio Azië-Pacific verliest en onenigheid wil zaaien om te voorkomen dat de nationale economieën zich ontwikkelen en het leven van de bevolking verbetert”.  Ook de Westerse pogingen om Rusland te weren van de G-20 bijeenkomst in Bali (Indonesië, november e.k.) lijken op een sisser uit te lopen. De Argentijn Jorge Bergoglio, Paus Franciscus, (het hoofd van Vaticaanstad), is van mening dat de oorlog in Oekraïne werd uitgelokt door de “NAVO die staat te blaffen aan de voordeur van Rusland”

Waarom willen VN-leden  Rusland niet uitsluiten?

Waarom wil de grote meerderheid van de landen in de Verenigde Naties Rusland niet uit de VN te gooien? In het nog niet zo verre verleden voerde het Westen een imperialistische, neokoloniale politiek in het gros van de Afrikaanse en Aziatische landen. Frankrijk (West-Afrika, Indochina), Groot-Brittannië (Afrika, India), Nederland (Indonesië), China (Opiumoorlog, Japan), België (Congo), de VSA (o.m. Vietnam, (foto) ,Caraiben, Centraal- en Latijns-Amerika). De volkeren van deze ex-kolonies zijn dit niet vergeten. Daarenboven stond de Sovjet-Unie indertijd met hulp aan de zijde van de bewegingen die zich van het Westerse koloniale juk wilden verlossen. We denken ook aan de vele staatsgrepen tegen regeringen die niet in de pas van Washington liepen (wat mede verklaard dat er als reactie daarop in Latijns-Amerika een vloedgolf is van linkse verkiezingsoverwinningen). Kapitalistisch Rusland ontvangt nu van het gros van die landen een “solidariteitsdividend” van zijn voorganger de Sovjetstaat.

Het gaat niet alleen om het verleden. Er is de recente ervaring met het covid vaccin (foto). Het Westen trok het covid laken naar zich toe. Alleen wat vaccin overschot of bijna gedateerde vaccins werden overgevlogen naar Afrika. Eén van de punten van kritiek in de derdewereldlanden is dat Westerse multinationals hun patenten niet vrijgeven zodat de productie in andere, minder rijke continenten onvoldoende of niet mogelijk is. Miljoenen Russische (en Chinese) vaccins werden wel aan gunstige tarieven overgemaakt aan de derde wereldlanden. (Op de VRT-nieuwssite verscheen een bijdrage onder de titel “Globale vaccin ongelijkheid is overduidelijk: 75 procent van alle geleverde vaccins zijn in handen van rijkere landen”, 26 augustus 2021).

Vandaag sluit Rusland aan bij de volkeren van de wereld die hun eigen soevereiniteit en ontwikkeling nastreven. Ze worden door Rusland ondersteund in hun strijd tegen sancties, roof, confiscatie van geld en goud en andere neokoloniale praktijken,…. Sergej Lavrov,(foto) de topdiplomaat van Rusland stelde het zo op het Ve Globaal Forum van Jonge Russische Diplomaten. “De op ‘regels gebaseerde orde’ die door het Westen wordt opgelegd veronderstelt een racistische verdeling van de wereld in de exclusieve belangen van het Westen en de rest van de wereld. We verwerpen categorisch de “neokoloniale” op regels gebaseerde orde die worden opgelegd door het Westen onder de leiding van de VSA. In tegenstelling tot het Westen, stelt de minister van Buitenlandse Zaken: “verdiept Rusland met de overgrote meerderheid van de wereldgemeenschap, die meer dan 80% van de wereldbevolking vertegenwoordigt, zijn relaties. Er hebben zich de afgelopen 25 jaar tektonische verschuivingen voorgedaan in de wereldgemeenschap. Er hebben zich sterke, onafhankelijke landen gevormd. Hun beleid is gericht op soevereiniteit en ze boeken grote successen op verschillende gebieden. De moderne wereld is multipolair. Deze geopolitieke realiteit kan niet genegeerd worden”.

Rusland als lid van de Verenigde Naties schrappen is mislukt. Het is één van de vele voorbeelden van een veranderde geopolitieke realiteit. De economische- en hybride oorlogen van het Westen tegen landen die niet in de pas lopen kunnen dit proces vertragen, maar niet meer tegenhouden.

 

 

 

 

 

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Als je grenzen aangeeft,
  kunnen mensen zich daarbinnen vrij bewegen
  (Lous Van Gaal, voetbaltrainer)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye