75 jaar geleden, einde belegering Leningrad (nu St-Petersburg)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest op bevel van Hitler de stad van de Oktoberrevolutie, Leningrad (nu Sint-Petersburg), van de aardbodem verdwijnen. Dit gebeurde door een jarenlange belegering.  Op 27 januari 1944 verdreef het Rode Leger de Wehrmacht uit hun laatste stellingen voor de stad. De stad werd in de Sovjet-Unie nadien prachtig heropgebouwd en heet nu Sint-Petersburg.

In een ijskoud en besneeuwd Sint-Petersburg werd met een grote militaire parade, in aanwezigheid van duizenden St-Peterburgers, de 75e verjaardag herdacht en gevierd van het einde van de belegering van de stad door de Duitse Wehrmacht. De parade werd kleur gegeven door de rode vaandels uit de tijd van het Sovjet- Rode Leger van het Baltische front, de partizanen guerilla, en de geregelde eenheden van Sint-Petersburg. Generaal Alexandr Zhuravlev, opperbevelhebber van het Westelijk Russische militaire district, hield de herdenkingstoespraak. Hij zegde ondermeer dat de belegering van Leningrad één van de meest tragische fases van de Tweede Wereldoorlog was. De belegering startte op 8 september 1941, duurde 875 dagen en werd op 27 januari 1944 beëindigd door Het Rode Leger en eiste honderdduizenden levens . Ook het Finse leger hielp de Duisters in de belegering va Leningrad, vanuit het noorden. Volgens historici was de winter van 1942 het ergste. Inwoners moesten overleven zonder verwarming, water en nauwelijks elektriciteit. Om aan de hongerdood te ontkomen werden dode lichamen van mensen en kadavers van dieren  opgegeten. Het dichtgevroren Ladoga meer vormde de enige levensader van de inwoners om aan voedsel, munitie, en medicijnen te geraken. De meeste mensen stierven door honger, gebrek aan medische verzorging, koude, artillerie beschietingen en hevige gevechten.

Gebaar van verzoening

75 jaar na de belegering van Leningrad ondertekenden Duitsland en Rusland een akkoord waarin Duitsland in totaal 12 miljoen euro schenkt aan Rusland voor de nog levende slachtoffers van de belegering. Dit gebaar is “een symbool dat we ons bewust zijn van de verantwoordelijkheid, maar ook een signaal dat zoiets nooit meer mag gebeuren” zegde Heiko Maas, minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland, in een gezamenlijke verklaring met zijn Russische collega Sergej Lavrov in Berlijn. Met het bedrag wordt in Sint-Petersburg een ziekenhuis voor oorlogsveteranen gemoderniseerd en wordt een Duits-Russisch ontmoetingcentrum opgericht.

 

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    De zekerste manier om in een krant te komen
    is er één lezen terwijl je de straat oversteekt
    (Alberto Sordi , It. acteur 1920-2003)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye