De Aziatische NAVO omsingelt China

De door de Amerikanen (VS) geleide militaire alliantie AUKUS (Australië, Groot-Brittannië, de VS) voert de vijandschap met China op door Japan uit te nodigen voor een anti-Chinees pact. De NAVO en de VS maakt zich klaar om – andermaal buiten zijn verdragsgebied – de militaire spanningen te escaleren in de Azië-Pacific en de zeeën rond China. De wapenbedrijven likkebaarden. Fiona Edwards van de Britse “Geen Koude Oorlogcampagne” schreef erover in de Britse krant Morning Star (23 april jl.)

Vorige maand april 2024 werd aangekondigd dat de Amerikanen (VS) plannen hebben om zijn militaire inmenging in de Azië-Pacific en de zeeën rond China te escaleren op 12.000 km van het Amerikaans grondgebied.

De eerste aankondiging door de ministers van Defensie van de VS, Groot-Brittannië (GB) en Australië op 8 april 2024 onthult dat de militaire alliantie van AUKUS (de drie vernoemde landen) wil uitbreiden met Japan.

Drie dagen later werd dit opnieuw aangekondigd op een top in Washington tussen de Amerikaanse president Joe Biden, de Japanse premier Fumio Kishida en de president van de Filipijnen Ferdinand Marcos jr.  Op deze top werd een trilaterale overeenkomst gesloten inclusief plannen om in 2024 gezamenlijke marine oefeningen uit te voeren in de Zuid-Chinese Zee.

Deze initiatieven van Washington zijn erop gericht de toch al substantiële militaire omsingeling van China door de VS te versterken (foto). Zo dreigt de regio te worden gedestabiliseerd en wordt de basis gelegd voor een door de VS geleide hete oorlog met China.

Washington wakkert oorlog aan in Zuid-Chinese Zee

Onder de leugenachtige retoriek van het waarborgen van “vrede en veiligheid” in de Azië-Pacific en de Zuid-Chinese Zee proberen de VS de Filipijnen en Japan over te halen hun agressief militair beleid te volgen.

Sinds Ferdinand Marcos jr. in juni 2022 president van de Filipijnen werd, heeft er een aanzienlijke verschuiving plaatsgevonden in de oriëntatie van het buitenlands beleid van het land. Hierbij werd afgeweken van het neutrale beleid van de vorige regering o.l.v. de voormalige president Rodrigo Duterte.

De nieuwe anti-Chinese richting van de Filipijnse regering is sterk beïnvloed door de VS. Dit werd duidelijk toen president Marcos jr. in 2023 aankondigde dat de VS toegang zouden krijgen tot 4 extra militaire bases. Het totaal aantal VS-basis op de Filipijnen is nu 9. Twee ervan bevinden zich tegenover Taiwan en Zuid-China.

De verschuiving van het buitenlands beleid van de Filipijnen is sterk bekritiseerd door de vorige president van het land R. Duterte. R. Duterte zei: “Het zijn de Amerikanen die erbij de Filipijnse regering erop aandringen naar Zuid-China te gaan en ruzie te zoeken en finaal zelfs een oorlog te beginnen. Maar ik denk niet dat de Amerikanen voor de Filipijnen zullen sterven. Ik zeg tegen de Amerikanen: Je hebt er zoveel schepen, dus heb je mijn eiland niet nodig als lanceerplatform voor een oorlog”.

Het is belangrijk te begrijpen dat deze ontwikkelingen plaatsvinden in de bredere context van de Amerikaanse agressie tegen China. De VS omsingelen China met ca 400 militaire bases. Het belangrijkste doel van het buitenlands beleid  van de VS is nu, in elk geval voor de komende tien jaar, het behoud van de Amerikaanse mondiale hegemonie door de vreedzame opkomst van China te stoppen.

De VS beweren dat hun acties “defensief” zijn en bedoeld om de status quo in de regio te behouden. Deze beweringen zetten de werkelijkheid op zijn kop. Immers, de Zuid-Chinese Zee ligt 12.000 km verwijderd van het grondgebied van de VS. De landen in de regio zouden geschillen die tussen hen bestaan vreedzaam kunnen oplossen, zonder imperialistische inmenging van Washington. De Amerikaanse regering heeft zichzelf tot politieagent van de wereld benoemd. Zij probeert door militaire inmenging verdeeldheid in de Azië-Pacific aan te wakkeren en spanningen te creëren.

De bewering van de VS dat de confrontatie met China in de Zuid-Chinese Zee noodzakelijk is voor zijn eigen nationale veiligheid is onzin. China vormt geen bedreiging voor de VS. Peking voert geen marine oefeningen uit voor de kust van Californië. Het land heeft geen militaire bases rond de VS.

De VS willen  een Aziatische NAVO

De VS willen dat Japan het nieuw lid wordt van AUKUS.

Japan is een voormalige kolonie en imperialistische macht die in Wereldoorlog II deel uitmaakte van de As-mogendheden van Duitsland (Hitler) en Italië (Mussolini).

Veel analisten waarschuwen dat de plannen van de VS om AUKUS uit te breiden een poging zijn om een Aziatische NAVO te creëren. AUKUS zou de rol van de NAVO in Europa wel eens kunnen evenaren die opzettelijk een verwoestende Europese proxi-oorlog in Oekraïne heeft uitgelokt met als doel de verzwakking van Rusland (en Europa).

Het AUKUS-pact bevordert de nucleaire proliferatie. De overeenkomst houdt in dat de VS en GB tonnen hoogverrijkt uranium voor wapengebruik overbrengen naar Australië, een niet-nucleaire staat. Dit is in strijd met het verdrag voor Non-Proliferatie van Kernwapens (NPV).

De  imperialistische kliek tegen China

Japan heeft een bloedige koloniale geschiedenis door het binnenvallen van China in de 19e-20e eeuw. Het is dan ook grotesk dat de VS voorstelt aan Japan zich aan te sluiten bij AUKUS gericht op het stoppen van de vreedzame ontwikkeling van China.

Japan heeft in China onnoemelijke wreedheden begaan. In de Tweede Wereldoorlog vermoordde Japan miljoenen Chinezen. Japan verkrachtte massaal Chinese vrouwen en meisjes.

Groot-Brittannië dat al lid is van AUKUS heeft ook zijn bloedige koloniale geschiedenis. De Britten lanceerden twee opiumoorlogen in China. Het land werd tegen de wil van zijn regering gedwongen drugs te importeren en te legaliseren. Groot-Brittannië viel Hong-Kong binnen en koloniseerde het in 1841. Het koloniaal bewind regeerde 156 jaar met de ijzeren vuist.

In 1899-1901 was er een opstand tegen de imperialistische politiek van de westerse mogendheden en hun macht in de handel, politiek, religie en technologie. Het was de nationalistische organisatie “Vuisten van Gerechtigheid en Eenheid” (in het Westen de Boksersopstand genoemd) die de opstand leidde wat tot westerse militaire interventie in China leidde.(foto)

In tegenstelling tot Japan, GB en de VS is de spectaculaire opkomst van China in de voorbije 70 jaar niet tot stand gekomen door invasies, kolonialisme, slavernij en genocide, maar met vreedzame middelen. Het is precies die vreedzame ontwikkeling die de VS absoluut willen stoppen.

De  intensivering van de militaire confrontatie met China in de Azië-Pacific vindt plaats in de context van het onvermogen van de VS om economisch met China te concurreren.

De VS zijn door hun maatregelen uit de Koude Oorlog er niet in geslaagd hun eigen groei te verhogen, noch die van China te vertragen. De Chinese economie groeit momenteel 2,5 keer sneller dan die van de VS.

Om de relatieve economische achteruitgang te compenseren verdubbelen de Amerikanen hun militaire agressie, het terrein waarop de VS mondiaal dominant blijven.

De toenemende militarisering door de VS van de Azië-Pacific is een sleutelelement in Washingtons mondiale oorlogsdrift.

Iedereen die wil voorkomen dat de VS iedereen meesleept in een derde wereldoorlog moet krachtig weerstand bieden.

 

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Geduld is een bittere plant met een zoete vrucht
  (Chinees spreekwoord)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye