Dilma Rousseff over Venezuela

Wie is Dilma Rousseff? Zij is de oud-president van Brazilië (2011-2016). Dilma Rousseff is de dochter van een Bulgaarse ondernemer, advocaat en een lerares. Zij behoorde tot een hoger middenklasse gezin en raakte in haar jeugd geïnteresseerd in socialistische waarden. Na de militaire staatsgreep van 1964 verzette ze zich tegen de rechtse militaire dictatuur. Ze nam deel aan de stadsguerilla, werd aangehouden en gefolterd tijdens haar gevangenisjaren 1970-1972. Na haar vrijlating studeerde de jonge Dilma economie aan de universiteit. Ze werd  lid van de Arbeiderspartij o.l.v. van Lula, haar presidentiële voorganger.

In 2011 werd zij de 38e en de eerste vrouwelijke president van Brazilië. In 2013 botste ze hevig met het Amerikaans establishment,  toen bleek dat de Amerikaanse NSA haar afluisterde en bespioneerde. Ondanks excuses van president Barack Obama besloot president Dilma Rousseff een eerder gepland  staatsbezoek aan de Verenigde Staten te annuleren. In 2014 won ze nipt de presidentsverkiezingen tegen de sociaaldemocraat Neves. Door rechts in Venezuela en wellicht ook het Washington establishment werd een machinerie op gang gebracht om haar als president te ontslaan. Ze werd beschuldigd van onregelmatigheden in verband met het overheidsbudget. Na een lange ontslagprocedureslag werd D. Rousseff ontheven van haar functie die zij beschouwt als een “parlementaire staatsgreep”.

Waarom Amerikaanse interesse voor Venezuela?

Dilma Rousseff is bezorgd over de Amerikaanse houding ten aanzien van het Zuid-Amerikaanse continent. De spanningen tussen Washington en Venezuela hebben de recente maanden hoge pieken bereikt. Tegelijk maakt het land een diepe crisis door. De Venezolaanse oppositie bestrijdt  president Nicolas Maduro en zijn Bolivariaans regime. De oppositie organiseert sedert meerdere maanden betogingen, soms gewelddadig. Meer dan honderd personen verloren het leven, zowel langs regerings- als oppositiekant. In die context heeft Washington zijn kritiek op Caracas aangescherpt. De VS klagen de schending van de mensenrechten aan,  en de verkiezing van een constitutionele vergadering, die Donald Trump als illegaal beschouwt. President Donald Trump heeft zelfs een “militaire optie “ niet uitgesloten.

Voor Dilma Rousseff “is de grote interesse van de Verenigde Staten voor Venezuela niet toevallig. Ze verwijst naar de grote olierijkdommen van het land. Het land beschikt over grote voorraden olie en behoort tot de tien belangrijkste olielanden ter wereld”.  De voorraden worden geschat op 250 miljard vaten. Ze zijn vooral te vinden op drie plaatsen: de Golf van Venezuela, de rivier Orinoco, en rond het meer van Maracaibo. Het land is sterk verstedelijkt. Het heeft uitgestrekte vruchtbare gronden. In tegenstelling tot wat men zou verwachten haalt Venezuela zijn elektriciteit niet uit olie aangedreven centrales maar vooral uit de waterkracht.

Extreem gevaarlijk

Dilma Rousseff  benadrukt dat Venezuela een belangrijk land is voor de geopolitieke machtsverhoudingen op wereldvlak. Brazilië heeft altijd groot belang gehecht voor de Zuid-Amerikaanse buurlanden, zegt de oud-president. In de optiek van een multilaterale dialoog. De oud-president stelt dat  het gedrag van president Donald Trump kan leiden tot een oorlog op het Zuid-Amerikaanse continent. Washingtons activiteiten om in de politiek van Zuid Amerika tussen te komen, inbegrepen Venezuela,  zijn volgens haar “extreem gevaarlijk” en kunnen leiden tot een burgeroorlog. De VSA hebben al zware fouten gemaakt in het Midden Oosten, in Irak bijv., wat leidde tot de versterking van de Islamitische staat (IS).

Dilma Rousseff: “Ons continent leeft in vrede sedert 140 jaar. Elke poging om tussen te komen in het legitiem constitutioneel proces van Venezuela, inbegrepen het forceren van presidentsverkiezingen, zijn crimineel. Wat de toekomst met VS- president Donald Trump brengt weet ik niet. Wat ik wel weet dat de VSA op basis van de recente en internationale moderne geschiedenis zich al vaak vergist hebben in de steun  aan bepaalde oppositiekrachten.”.

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    De utopie is de noodzakelijke droom,
    de realiteit de permanente uitdaging
    (D. Cohn Bendit, ex-politicus)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye