Duitsland onafhankelijker van de Verenigde Staten

Op 4 en 5 december jl. organiseerde de Körbert Stiftung in Berlijn zijn jaarlijks discussieforum over buitenlands beleid. De openingstoespraak werd gehouden door Dhr. Sigmar Gabriel (SPD), waarnemend Minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland.

Het ging in zijn openingsspeech over de onafhankelijke opstelling van de Duitsland tegenover andere landen, meer bepaald de Verenigde Staten. De minister benadrukte dat Duitsland een zelfstandige opstelling moet betrachten ten aanzien van internationale uitdagingen, ook tegenover de Verenigde Staten. Er zijn voor de minister recent dossiers aan bod gekomen waarin de belangen uiteenlopen en er geen overeenstemming is tussen de VSA en Europa. Bijvoorbeeld in verband met de economische sancties die tijdens vorige zomer werden afgekondigd in Washington tegen Rusland. Ze treffen zelfs de bestaande olie- en gasleidingen uit Rusland naar Duitsland. Op die manier ondermijnen de economische sancties  van de VSA Duitsland in zijn essentiële economische relaties met Rusland. Een Europese Rusland politiek moet gesteund zijn op dialoog en samenwerking. Volgens Minister S. Gabriel zal Europa het eerste slachtoffer zijn van een “Koude Oorlog 2.0”.

De minister verwees ook naar de diepe verschillen in de aanpak van Iran in verband met het militair de-nucleariserings akkoord tussen Iran en vijf landen te weten de VSA, Duitsland, Frankrijk, Rusland en China anderzijds. President D. Trump wil  af van het akkoord, terwijl de andere ondertekenaars het akkoord trouw blijven. Die houding van de VSA schaadt ook de Europese belangen van hernieuwde economische relaties en goed nabuurschap met Iran. Ook de beslissing van president Trump om Jeruzalem als enige hoofdstad van Israël te erkennen en de Amerikaanse ambassade te verhuizen naar Jeruzalem, is een eenzijdige actie die in strijd is met VN- resoluties en de internationale wetgeving. Een oplossing over de status van Jeruzalem kan slechts gevonden orden door directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Ook hier neemt Europa afstand van de VSA. De VSA waren geïsoleerd in een resolutie van de VN-V eiligheidsraad over de onwettigheid van deze eenzijdige Amerikaanse stap.

Een belangrijke moment naar een zelfstandige positie van Duitsland zou zijn, de Amerikaanse basis in Ramstein op te doeken. Er zijn 30.000 Amerikanen gelegerd. Europa heeft de militaire bescherming van de VSA niet nodig, gezien het zelf genoeg middelen en mensen heeft om zich efficiënt te verdedigen  en er echt geen direct grootschalig militair gevaar is.(het is vanop Ramstein  dat de moorddadige Amerikaanse drone- aanvallen in het Midden Oosten worden geregisseerd).

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De utopie is de noodzakelijke droom,
  de realiteit de permanente uitdaging
  (D. Cohn Bendit, ex-politicus)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye