Wijkgezondheidscentra, geen luxe

De neoliberale minister van Volksgezondheid Maggy De Block wil de Wijkgezondheidscentra kapot. Er waren echter ooit andere liberalen. Gent is steeds  een voorloper geweest op sociaal gebied. In de 19e eeuw zijn hier de drie nationale vakbonden ontstaan. Zo ontwikkelde Prof. François Laurent ca 1865 de liberale sociale werken in Gent. De Wijkgezondheidscentra zoals we ze nu kennen ontwikkelden zich vanaf 1976.

Gastschrijver: Joost Vandommele (patiënt in het wijkgezondheidscentrum Ledeberg- Gent)

Rond 1900 steunde de progressief liberale grootindustrieel Ernest Solvay er het tot stand komen van de Socialistische Volkskliniek. Vele van de dokters van deze kliniek waren overigens progressief-liberalen. In deze historische traditie, ontwikkelden zich in Gent van 1976 talrijke wijkgezondheidscentra (WGC), die vooral de armere 19e eeuwse gordel van de stad op een prachtige manier voorde eerstelijnsgezondheidszorg instaan. Ikzelf ben er patiënt sedert de pioniersdagen. De laatste tien jaren in het WGC Botermarkt in Ledeberg. Ik lijd aan een erfelijke zeldzame afwijking in het centraal zenuwstelsel. Later kreeg ik ouderdomsdiabetes (suikerziekte). Buiten deze aandoeningen scheurde ik een spier boven de knie.

Verpleegkundigen van het WGC kwamen alle dagen stipt bij mij langs. Bovendien huist er onder het WGC- dak een tandartsenpraktijk (zie foto rechts) waar de tandartsen twee keer per jaar mijn tanden nakijkt, en dit op een financieel zeer toegankelijke manier. Vorige week, begin december jl.,  had ik een (een zeer pijnlijke) ingegroeide teennagel. Het WGC fungeerde toen als een erg effectieve minikliniek en pakte het probleem aan.1711-tandarts-gastschrijver-1712

Maar eigenlijk gaat het hem over het feit dat we in dit centrum meer dan 6.200 mensen bereiken. Onder wie een aanzienlijk aantal kwetsbaren: veel ouderen, een grote groep mensen behorend tot etnisch- culturele minderheden, mensen met beperkingen, analfabeten, mensen in sociaal isolement, mensen die vaak als ‘vierde wereld’ worden benoemd, anderstaligen (volgens een eigen enquête kan ongeveer 20% niet communiceren in het Nederlands, het Engels,het Frans of Duits). Het centrum ligt in de buurt en is vlot toegankelijk. De zorgverlening voor de ingeschreven patiënten is er gratis voor de huisarts, de verpleegkundige, dank zij het forfaitair betalingssysteem. Verder kan je in het centrum ook terecht bij de diëtiste, de tabacoloog, het maatschappelijk werk en psychologen.

Men spreekt vandaag veel over inburgering en ‘sociale cohesie’. Het WGC vervult hierin een belangrijke taak. Patiënten worden begeleid naar cursussen Nederlands, als eerste communicatiemiddel voor participatie in onze maatschappij. De gezondheidspromotor in het centrum zet zich in voor de gezondheidsbevordering van alle mensen in de wijk: fitnesslessen, gezond bewegen, gezonde voeding,…veel gezonde activiteiten voor de buurtbewoners.

1712-gastschrijver-WGC-DaenshuisIk vind dat dergelijk initiatief ook ‘lokaal’ moet worden gedragen. Ik werk daarom mee als vrijwilliger. Overigens krijg ik, als lid van de Algemene Vergadering van de Vereniging zonder Winstoogmerk, elk jaar een loepzuiver overzicht van de activiteiten en de financiën. De Minister van Volksgezondheid, Mevrouw Maggy De Block komt in grote lijnen uit de streek van priester Adolf Daens met wie de vooruitstrevende liberalen in haar streek (terecht) graag optrokken. In Aalst heet het Wijkgezondheidscentrum niet voor niets het Daenshuis (foto links). Zij zijn de Daensen van vandaag. Men weet ook hoeveel (kinder)armoede er vandaag in Vlaanderen heerst. In de bestrijding van deze schandelijke kanker zijn de wijkgezondheidscentra eveneens onmisbaar. Wij vragen mevrouw minister M. De Block in de voetsporen te willen treden van de vooruitstrevende liberale volksdokters van weleer die zich in de eerste plaats voor de kleine man inzetten. De wijkgezondheidscentra moeten de middelen krijgen om zich verder te ontwikkelen. Ze zijn  meer dan nodig!

Deze bijdrage verscheen ook in de opiniebladzijde van De Standaard, dinsdag 12 december 2017.

 

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Geduld is een bittere plant met een zoete vrucht
  (Chinees spreekwoord)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye