“Europa beleeft een nieuw 1930-moment”

Dat zegt de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis in een interview in De Morgen (5 september jl). Dit, naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek “Volwassenen onder elkaar” , ‘mijn gevecht met het Europese establishment’.(2017)

Wat Y. Varoufakis  opviel tijdens de onderhandelingen met de EU over de Griekse crisis  was dat de hoofdrolspelers diep verdeeld waren en dat hij niet wist met wie hij moest onderhandelen en wie nu precies de eindbeslissing moest nemen.  Wat hem opviel was dat op het moment dat de eindbeslissing moest genomen worden, “we  in een sfeer terecht kwamen waar geen democratische of economische regels meer golden, maar wel de wetten van een deep establishment dat vertakkingen heeft met de financiële wereld”.

Obscure logica

Alles werd gedicteerd door een obscure logica die lang geheim bleef. Het Grieks besparingsplan was in feite een reddingsplan voor enkele Franse en Duitse banken die aan Griekenland zware leningen hadden verstrekt. Die leningen moesten kost wat kost terugbetaald worden met nieuwe leningen die werden opgehoest door de Europese belastingbetalers. Het geld was zogezegd voor Griekenland bestemd, maar in feite werden de miljoenen doorgesluisd naar Franse en Duitse banken die er hun putten mee konden vullen. Nooit was het de bedoeling de Griekse bevolking te redden. De impact van het EU- besparingsplan is samen te vatten in drie woorden: Permanent, Grote, Depressie. Onlangs werd beslist dat de ondernemingen 100 procent van hun belastingen voor volgend jaar, 2018, nu al moeten betalen. DE staat heeft immers dringend geld nodig om zijn schulden af te lossen. Een beter recept om een land voorgoed te vernietigen is er niet. Zowel grote als kleine ondernemingen sluiten hun deuren. Of trekken naar het buurland Bulgarije, ook een EU-land, waar ze slechts 10% belastingen moeten betalen. Nog erger is dat onze jeugd meer dan ooit massaal emigreert. Onze beste breinen en talenten. Dat is een onomkeerbare kost want zodra ze elders anders wonen enw erken komen ze nooit meer terug naar Griekenland.

Europa op een verschrikkelijk kruispunt

Oud minister van Financiën Yani Varoufakis wil met zijn boek de Europeanen duidelijk maken dat Europa momenteel de verkeerde EU-instellingen heeft die onder geen enkele democratische controle staan en het slechtste in de mens bovenhalen. Volgens de vorige Griekse minister van Financiën is Europa opnieuw op een verschrikkelijk kruispunt beland. We zitten met regimes die onlangs het einde van de zware crisis bejubelden, terwijl ze helemaal niet inzien dat er opnieuw een zware economische en politieke crisis aankomt. We zitten opnieuw in een 1930 moment. We kampen met de gevolgen van een zware economische crisis en moeten nu vermijden dat we net als vorige eeuw in de afgrond belanden. Voor mensen als ik die niet in de hemel geloven is er dan maar één oplossing: nu handelen”.

 

 

 

 

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  In een tijd van universeel bedrog is
  het vertellen van de waarheid een revolutionaire daad
  (George Orwell, Brits schrijver, 1903-1950)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye