Film, de moord op president John F. Kennedy (1963)

De bekende Amerikaanse cineast Oliver Stone maakte een nieuwe documentaire: “JFK Revisited: Through the Looking Glass”. O. Stone breit daarmee een vervolg aan zijn eerste film over de moord op president J.F. Kennedy (JFK). Deze film werd in 1991 uitgebracht. JFK Revisited is een tweede, verhelderende film die de echte achtergronden voor de moord belicht.(foto: The John F. Kennedy Center)

President John F. Kennedy werd op 22 november 1963 vermoord in Dallas, Texas, tijdens een werkbezoek aan de staat. In 1991 publiceerde Oliover Stone zijn eerste film “JFK”. Hij stuurde schokgolven door Washington en de regimemedia omdat het een overtuigend filmisch tegenverhaal creëerde voor het officiële Warren-rapport. De poortwachters van het establishment en de regimepers begonnen toen te huilen als wolven. Met een razende heftigheid probeerden ze de film toen te lynchen. Niet verwonderlijk gezien Oliver Stone met zijn film toen al, de elites, de “deep state”, rechtstreeks uitdaagde. Het lukte hen niet de film te besmeuren. “JFK” werd genomineerd door acht Academy Awards en bracht meer dan 200 miljoen dollar op. Het belangrijkste was dat: De onverschilligheid van de Amerikanen werd doorbroken en de “waarheid” van de elites over de moord op president Kennedy in het Warren-rapport werd in vraag gesteld.

Nu, 30 jaar later is Oliver Stone (foto Senses of Cinema) terug. Dit keer met een documentaire gestreamd op Showtime. De documentaire- duurt iets minder dan twee uur. Hij laat een aantal kopstukken aan het woord die zich hebben verdiept in de moord. Waaronder John M. Newman wiens eigen films “JFK and Vietnam” en “Oswald and the CIA” geweldig zijn, David Talbot (de “The Devils Chessboard”), Robert F. Kennedy jr., James K. Galbraith, Dr. Cyril Wecht en Dr. Henry Lee. De film begint met een korte aanloop tot de moord, wat nuttig is voor iedereen die zich in het onderwerp wil verdiepen. Er bestaat van deze documentaire een vier uur durende versie. Deze zal in de komende jaren publiek worden gemaakt.

Iedereen kent de officiële moordenaar Lee Harvey Oswald, die nauwe banden had met de Amerikaanse geheime diensten en op zijn beurt werd vermoord door een nachtclubeigenaar. Stone wijst op de spitsvondige verdraaiingen en het bedrog van de officiële Warren-Commissie, op de valse beweringen van de geheime diensten en de media. Er zijn de tegenstrijdige medische bevindingen van het Parkland Hospital in Dallas en van  de autopsie van het lichaam in het Bethesda Naval Hospital in Maryland. Er waren al plannen in Chicago om Kennedy te vermoorden maar ze werden uiteindelijk in Dalles uitgevoerd. Er waren naast Lee Harvey Oswald nog andere ten tonele gevoerde zondebokken zoals: Thomas Arthur Valle en Gilberto Lopez. Er is het verhaal van Abraham Bolden, de zwarte FBI-agent die probeerde de autoriteiten te waarschuwen voor een samenzwering in Chicago. Het gevolg : hij werd gevangen gezet in plaats van als held te worden gevierd.

De president  vermoord

“JFK Revisited” belicht ook de strijd tussen president Kennedy en het politiek establishment. De film begint  met het fundamenteel gegeven: zijn beroemde toespraak aan de American University in juni 1963. Deze visie is fundamenteel voor de theorie van Oliver Stone over de moord. Deze toespraak zal het doodvonnis van JFK worden. De president zette zijn visie uiteen voor een nieuw, vreedzaam buitenlands beleid van de VS. Kennedy wilde het antikolonialisme bevorderen, de betrekkingen met Cuba normaliseren, in Vietnam niet dezelfde fout maken als de Fransen en ontspanning zoeken met de Sovjet-Unie, inclusief het bundelen van de krachten in de ruimtevaart. Volgens Stone is deze speech een motief voor de CIA, het FBI en voor het Pentagon, om president J.F. Kennedy te liquideren omdat deze middens hem te zwak vonden tegen het communisme. De CIA en het Pentagon daarentegen hadden een heel andere agenda dan de president. Ze waren bezig Patrice Lumumba in Congo uit te schakelen (red. met collaboratie van het Hof en de Belgische elites), een militaire staatsgreep in Frankrijk aan te zwengelen tegen Charles De Gaulle, de invasie van de Varkensbaai in Cuba te organiseren.

President J.F. Kennedy probeerde het budget van de CIA met 20 procent te verlagen. Hij ontsloeg de oude anticommunistische stormram van de CIA, Allen W. Dulles (die vreemd genoeg later lid werd van de Warren-Commissie). Volgens Oliver Stone was het uiteindelijk de CIA die Kennedy liquideerde door zijn schedel in ‘een miljoen stukjes‘ te schieten op 22 november 1963 in Dealey Pizza-Dallas. McCaffrey: “Zo werd een gapende, etterende wonde aangebracht in het hart van de Verenigde Staten. Die wonde verrot nu nog onze nationale ziel. Die wonde ettert nog steeds. Ze wordt in stand gehouden door de politieke partijen en door de schaamteloze bedrijfsmedia.” Stone probeert deze wonde te helen door de waarheid te zoeken over de moord op JFK. Het werk van Stone is een nuttige en verhelderende film voor iedereen die de politiek van de Amerikaanse regering wil begrijpen. De moord op een verkozen president als John F. Kennedy bewijst dat de elite alles doet om haar macht en de lucratieve status quo te behouden. Vandaag in 2021 is dat meer dan ooit actueel. (bewerking bijdrage over de documentaire van Michael McCaffrey-RT)

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De mens heeft de goden geschapen,
  het omgekeerde blijft te bewijzen
  (Serge Gainsburg, Frans dichter-zanger, 1928-1991)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye