De Amerikaanse regering heeft onlangs de verkoop van raketten aan Saoedi-Arabië goedgekeurd (foto-Vrede vzw). Een land dat vandaag een oorlog voert in Jemen. Het Amerikaanse congreslid IIhan Omar presenteerde enkele dagen geleden een resolutie om de door de regering Biden geplande verkoop van raketten te blokkeren. Ook de Europese wapenindustrie maakt winsten en zaait dood en verderf met de wapenexport naar de Saoedi’s. In Duitsland, vraagt een coalitie van veertig Duitse organisaties een stop aan de wapenhandel. Ook België doet mee aan de wapenexport via het Waalse wapen- en munitiebedrijf FN Herstal.
Jarenlang was Bernie Sanders (foto Minnesota Daily) het enige Congreslid die zich openlijk socialist noemde. Links is sinds enkele jaren bezig aan een come back in de Verenigde Staten. Er kwamen tienduizenden naar de meetings van Bernie Sanders toen hij recent campagne voerde voor de nominatie als presidentskandidaat. Door de diepe crisis in de VS werd onder de vleugels van voortrekker Senator Bernie Sanders enkele jaren geleden een linkse fractie verkozen in het Huis van Afgevaardigden. Alexandria Ocasio-Cortez is de bekendste. Maar in het team zijn er nog andere bekwame verkozenen die een linkse stem laten horen. Zo onder meer IIhan Omar (foto).
Zij diende in het Huis van Afgevaardigden, samen met anderen, een resolutie in om een voorgenomen verkoopopdracht van raketten van 650 miljoen dollar aan Saoedi-Arabië te blokkeren. Het Pentagon had onlangs die verkoop goedgekeurd en het Amerikaans Congres daarvan in kennis gesteld. De regering zei vorige week dat de voorgestelde verkoop van 280 AIM-120C middellange afstandsraketten aan de Royal Saudi Air Force zou helpen de Golfstaten te verdedigen tegen drone aanvallen van de Jemenitische ‘Houthi’-rebellen (de echte naam is Ansarollah). De Afgevaardigde Omar noemde de voorgestelde wapendeal met de Saoedi’s gewetenloos: “Het is gewetenloos om wapens te verkopen aan een regime in Saoedi-Arabië, terwijl ze doorgaan met het afslachten van onschuldige mensen, miljoenen uithongeren in Jemen, dissidenten vermoorden, martelen en moderne slavernij steunen”. Zoals gezegd diende Omar, die lid is van de Commissie van Buitenlandse Zaken, vorige week opnieuw een wetsvoorstel in, samen met de Afgevaardigden Ted Liue en Sara Jacobs, om in het algemeen de wapenverkoop procedure te hervormen.
De oppositie tegen de wapenverkopen aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is in een stroomversnelling gekomen als gevolg van aanzwellende onthullingen over mensenrechtenschendingen door de Saoedi’s in de door hen geleide coalitie in de oorlog tegen Jemen. De regering J. Biden heeft gezegd dat ze de offensieve operaties van Saoedi-Arabië tegen Jemen wil laten stopzetten. Zij heeft opgeroepen om de oorlog te beëindigen en de blokkade van Jemenitische havens op te heffen. Dat laatste is een belangrijke eis van de beweging Ansarollah. Maar Biden is hypocriet: hij doet niks aan de wapenexport voor de oorlog in Jemen.
Als de resolutie van Omar en cs. in het Huis en de Senaat wordt aangenomen kan ze een presidentieel veto krijgen. Het is een recht dat de voorganger van Biden, Donald Trump, drie keer heeft gebruikt om de wapenverkoop aan Riyad (hoofdstad Saoedi-Arabië) en Abu Dhabi (hoofdstad VAE) te steunen. Volgens deskundigen van de VN-Mensenrechtenraad zouden de regeringen van Saoedi-Arabië en de VAE schuldig zijn aan oorlogsmisdaden in Jemen.
Europese wapenexport
Ook Europa is medeplichtig aan de wapenverkopen aan Saoedi-Arabië en dus aan de inzet van Saoedische wapens in de oorlog in Jemen. Er zijn de grote exporteurs zoals Frankrijk, Italië en Duitsland. In dit laatste land is er een coalitie van 40 humanitaire organisaties die actie voert onder de slogan “Stop de wapenhandel”. Zij vervoegen hiermee de Amerikaanse vrienden om de westers wapenexport te blokkeren. De Duitse coalitie roept op een exportverbod op te leggen aan de oorlogvoerende landen te weten Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte, Koeweit, Marokko.
België speelt via Wallonië ook zijn moordende rol in de oorlog in Jemen. Wapenexportvergunningen in België zijn sinds 2003 geregionaliseerde bevoegdheden. Wallonië is al jaren een belangrijke wapenexporteur naar Saoedi-Arabië. De Waalse wapenexport is voor 50% gericht op Saoedi-Arabië. Het Waalse gewest is de thuisbasis van de wapenfabriek FN Herstal bij Luik.(foto, wikipedia.org) John Cockerill is de eigenaar van de fabriek. Er werken zo’n 4.000 werknemers. De Nationale Bank berekende dat gemiddeld per jaar voor zowat 200 miljoen euro aan wapens en explosieven verkocht worden aan Saoedi-Arabië. In 2018 kwam de waarde van de goedgekeurde exportvergunningen bestemd voor Saoedi-Arabië op 226 miljoen euro of 23,7% van alle toegekende exportlicenties. Onderzoek wijst uit dat in de oorlog in Jemen Saoedi-Arabië Belgische wapens gebruikt. Op initiatief van vredesbewegingen zoals de CNAPD en de Ligue des Droits Humains en het Vlaams Forum voor Vredesactie werd een klacht ingediend bij de Raad van State. De Raad van State vernietigde wapenvergunningen. De Waalse regering omzeilde die beslissingen en zegt dat een embargo alleen kan komen als de EU dit eenparig beslist. Wat natuurlijk nooit zal gebeuren. Deze houding verzekert de continuïteit van de Waalse wapenexport licenties richting Saoedi-Arabië. (cfr. www.Vrede.be, ‘Saoedi-Arabië blijft de belangrijkste ontvanger van Waalse wapens’, Soetkin van Muylem). Hebben de in Wallonië dominante sociaaldemocraten nog nooit gehoord van de reconversie van de wapenindustrie naar vrede gebonden industriële activiteiten?
De zichzelf noemende “waardengemeenschap” van het Westen, is direct verantwoordelijk voor de wapens waarmee in Jemen al zeven jaar dood en verderf gezaaid wordt. Sinds 2014 zijn er 10.000 Jemenitische kinderen gedood of gewond. De luchtaanvallen raken burgerdoelen zoals hospitalen, scholen, begrafenissen, bruiloften, schoolbussen. De blokkade en vernietiging van de havens draagt essentieel bij aan de hongercatastrofe en aan ziekten door gebrek aan aanvoer van hulpgoederen. Volgens het Yemen Data Project voerde de Arabische oorlogscoalitie 23.000 vernietigende luchtaanvallen uit met westerse wapens.