Franse historicus: “De Derde Wereldoorlog is al begonnen”

Emmanuel Todd (foto Julien Jaulin-l’Humanité) is één van de meest bekende Franse historici en antropologen. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre bijeen geschreven (cfr. Wikipedia). Hij voorspelde jaren vooraf de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Hij stelt in verband met de oorlog in Oekraïne in een essay (2022) dat in Japen werd uitgegeven: “La troisième guerre mondiale a commencé ” (2022). Kranten zoals de Belgische Le Soir en de Franse Le Figaro besteedden er aandacht aan.

Emmanuel Todd is in de wereld één van de bekendste historici, antropologen en prospectivisten. In 1976 verscheen “The Final Fall” waarin hij op basis van onderzoek voorspelde dat de Sovjet-Unie zou imploderen. Het boek kreeg toen weinig bijval. Maar, de historicus Marc Ferro beschouwt het achteraf als het meest memorabele succes van kritische analyse en helderziendheid. Zo schreef hij ook in 2002 al, op het moment dat de Verenigde Staten van Amerika de enig overgebleven supermacht waren, het essay “The decomposition of the American System” (2002, dit essay werd vertaald in het Duits, Engels, Spaans, Italiaans, Perzisch, Pools, Zweeds en Turks).

De dollar

De Franse krant Le Figaro en Le Soir besteedde serieus aandacht aan het nieuwe essay “La troisième guerre mondiale a commencé”. E. Todd verklaart in een interview dat met de oorlog in Oekraïne de Derde Wereldoorlog is begonnen. Hij staat daarin niet alleen. Voor hem is het duidelijk dat het conflict, oorspronkelijk een beperkte territoriale oorlog, is geëscaleerd tot een wereldwijde confrontatie tussen enerzijds het Westen en anderzijds het door China gesteunde Rusland. Het is een wereldoorlog geworden.

De historicus stelt dat de controle van de VS over het wereldwijde financiële dollar- systeem wordt bedreigd omdat het verzet van de Russische economie tegen de sancties het Amerikaans systeem naar de afgrond duwt. Rusland kan nog steeds vertrouwen op de monetaire steun van China. De VS kunnen zich niet terugtrekken uit het conflict, noch stoppen met steun aan Kiev omdat de VS geen exit strategie hebben en er te veel op het spel staat. Daarom bevinden we ons nu in een eindeloze oorlog, in een confrontatie, waarvan het resultaat de ineenstorting van de één of de ander zou moeten zijn”.

Europeanen nemen deel aan de oorlog

Volgens Emmanuel Todd geven Europese politici in het openbaar niet toe dat ze betrokken zijn in de confrontatie omdat ze zogezegd alleen maar wapens leveren. De Europese elite: “We doden Russen, hoewel we proberen niet aanwezig te zijn op de plaats van de dood van mensen om onszelf niet bloot te stellen aan een vergeldingsaanval”.

Volgens E. Todd was het zelfs, voor Rusland zijn speciale militaire operatie lanceerde, voor elke Europeaan duidelijk dat Oekraïne geen “ontluikende democratie was, maar een mislukte staat”. En zonder het pompen van wapens van het Westen zou Oekraïne na een eerste klap zijn ingestort.

Volgens Todd sluiten de Europeanen de ogen voor de feiten. Het leger in Oekraïne werd na de staatsgreep van 2014 opnieuw opgericht en kwam in 2014 in handen van de NAVO. “Parijs en Berlijn geloofden niet dat de vijandelijkheden konden en zouden beginnen omdat ze niet wisten dat de Amerikanen, de Britten en de Polen Oekraïne al voldoende bewapend hadden om een uitgebreide oorlog te voeren. Op dit moment is de hoofdas van de NAVO verschoven. Vandaag is die as: Washington-Londen-Warschau-Kiev”.

Volgens zijn analyse was Oekraïne tegen de tijd dat de vijandelijkheden begonnen feitelijk lid van de NAVO geworden. Ondanks het feit dat Rusland heel duidelijk was dat Moskou dergelijk lidmaatschap niet zou tolereren. Voor Emmanuel Todd is het helder: “De Russen voeren een defensieve oorlog om agressie van de NAVO tegen hun land te voorkomen. En we hoeven ons niet te verheugen over hun moeilijkheden. Voor hen is dit een existentiële kwestie van overleven. Hoe moeilijker het is voor de Russen hoe harder ze zullen terugslaan.”

Voorspelling?

Todd is ook een prospectivist. Hij is voorzichtig.  “Ik denk dat de Russen over een jaar of vijf zullen winnen of verliezen. Het lijkt een hele tijd maar het is in feite een normale duur voor een wereldoorlog”.

Om de levens van burgers en soldaten te redden besloten de Russen Kherson zonder slag of stoot te verlaten. Hetzelfde kan gezegd worden voor de aftocht uit de regio’s Kiev en Charkov. Wij, in het Westen tellen de vierkante meters die Oekraïne terugnam. De Russen tellen de tijdseenheden die overblijven voor de ineenstorting van de Europese economieën. Europa is voor de Russen het belangrijkste front.

De Franse historicus merkt op dat hij het volledig eens is met de invloedrijke Patriarch Kirill, hoofd van de Russische orthodoxe kerk.  Die laatste waarschuwde eerder dat elke “poging om Rusland te vernietigen, door gekken die hun waarden proberen op te leggen, zal leiden tot het einde van de wereld”.

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De zekerste manier om in een krant te komen
  is er één lezen terwijl je de straat oversteekt
  (Alberto Sordi , It. acteur 1920-2003)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye