Stop de oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne kost te veel levens en zorgt voor onnoemelijk veel schade. Het is de verantwoordelijkheid en de plicht van staten en volkeren om zich in te zetten voor de-escalatie en onderhandelingen te steunen. Voor het Oekraïense volk, maar ook voor de mensheid en de planeet, die onder deze oorlog lijden. De oorlog slokt de politieke aandacht en middelen op die nodig zijn voor een rechtvaardige en duurzame toekomst.(fotoVrede vzw)

Betoging – zondag 26 februari- 13u-Brussel

Rusland uit Oekraïne. Stop de oorlog

Wij veroordelen de Russische agressie tegen een soeverein land als een ernstige schending van het VN-Handvest. Hoewel de ondertekenaars van deze oproep verschillende analyses hebben van het conflict, roepen ze Rusland en Oekraïne eensgezind op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot vredesonderhandelingen. Wij staan achter degenen die de oorlogslogica verwerpen, in Oekraïne, in Rusland en overal ter wereld.

Solidariteit met mensen die oorlog ontvluchten

Wij willen onze solidariteit betuigen met het Oekraïense vok en al degenen die onder de oorlog lijden. Wij veroordelen het geweld tegen burgers en de oorlogsmisdaden. Iedereen die een oorlog ontvlucht moet een waardig onthaal krijgen. Gewetensbezwaarden hebben recht op asiel.

Voor een actief vredesbeleid

Wij verwerpen het beleid dat erop uit is op confrontatie en verlenging van de oorlog. De voortdurende escalatie van de oorlogslogica zowel vanuit België als Europese landen heeft steeds meer rampzalige en mogelijk zelfs apocalyptische gevolgen. Zo vergroot de oorlog het risico op het gebruik van kernwapens. Wij roepen op tot een actief vredesbeleid. Alle diplomatieke middelen moeten worden aangegrepen om tot een staakt het vuren te komen met het oog op onderhandelingen die naar een rechtvaardige en duurzame vrede leiden.

Samen op een veilig Europees continent

Wij willen dat er opnieuw gewerkt wordt aan en systeem van collectieve en ondeelbare veiligheid. Er is grote nood aan  een nieuwe veiligheidsarchitectuur die gebaseerd is op het beginsel dat veiligheid niet ten koste van anderen mag worden nagestreefd. De instrumentalisering van de oorlog om de militaire uitgaven in een reeds over bewapende wereld aanzienlijk te verhogen is verwerpelijk. Ontwapening moet opnieuw het doel worden.

Investeren in het sociale, de rechtvaardigheid en het milieu

Wij maken ons zorgen over de sociale, economische en ecologische gevolgen van de oorlog en de genomen tegenmaatregelen, die voor een groot deel de energiecrisis en de stijging van energierekeningen verklaren. Het zijn altijd de planeet en de zwaksten die de prijs betalen van oorlogen die onze leiders en de wapenindustrie in stand houden. In plaats van de militaire uitgaven te verhogen, moeten we meer investeren in sociale bescherming, openbare dienstverlening en ecologische transitie.

Lijst met de ondertekenende organisaties

11-11-11, Internationale Solidariteit- 11 maart beweging- vzw Aan de IJzer- Aardewerk- ABVV/FGTB- ACV/CSC- Agir pour la Paix- Algemene Centrale ABVV/La Centrale Générale FGTB- Anarchisten Gent- Ander Europa- Attac Bruxelles- Belgische Coalitie Stop Uranium Wapens- Beweging.net (ACW)- Broederlijk Delen- Brussels Brecht-Eislerkoor- Catapa- CIMIC vzw- Circulo Podemos Belgica- Climate Express- Climaxi- CNCD.11.11.11- CNAPD- La Colupa- Comac- Demain- DIEM25- Le Drapeau Rouge- FairFin- FOS/Socialistische Solidariteit- Geneeskunde voor het Volk- Globelink- Greenpeace- Groenplus- Grootouders voor het Klimaat- Hart boven Hard- Intal- Jeunes CSC- Käthe Kollwitz Collectief- LEF/FGE- Leuvense Vredesbeweging- Masereelfonds- MCP- MJC (Mouvement des Jeunes Socialistes) – Le Mouvement Demain- Lumbini Kapilvasstu Global Campaign Belgium- MRAX- Palestina Solidariteit- Pax Christi- Quakers Gent Quinoa- Recht op Migratie vzw, Leuven- Sant’Egido- SCI- Solidariteitskoor Frappant- Solsoc- Taiko Peace Project- Viva Salud- Vorming & Vrede &Burgerschap- Vrede vzw- Vredesactie- Vredeshuis Aalst- Vriendschap zonder grenzen/Amitié Sans Frontières- Vrouwen in ’t Zwart Leuven- Zanggroep Hei Pasoep.

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Als je grenzen aangeeft,
  kunnen mensen zich daarbinnen vrij bewegen
  (Lous Van Gaal, voetbaltrainer)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye