Het is allang geweten, maar het wordt nog maar eens bevestigd. De grote Belgische banken KBC, BNP Paribas Fortis, ING, Belfius zijn een essentiële schakel in het witwassen van zwarte kapitalen. De controlemechanismen van de Nationale Banken en de Cel Financiële Informatieverwerking voldoen niet. Het is een politiek probleem.
Het Internationaal Consortium van onderzoeksjournalisten heeft de verdienste om de donkere krochten van de belastingparadijzen voor het voetlicht te brengen. Denk aan de Panama-papers waarvan duizenden zwarte kapitaalrekeningen werden gepubliceerd. Het Consortium telt ook drie Belgische persorganen bij zijn medewerkers te weten Knack, De Tijd en Le Soir. Recent kreeg het Consortium inzage in 2.100 gelekte documenten van de Amerikaanse dienst naar onderzoek van het witwassen van zwarte kapitalen, de FinCEN. De documenten die geraadpleegd werden onthullen samen voor 2.000 miljard euro zwart kapitaal en 2.100 verdachte geldstromen. Gedurende anderhalf jaar werkten meer dan 400 journalisten wereldwijd aan het onderzoek.
De tak van de Belgische analisten ontdekten in de 2.100 gelekte documenten 360 dossiers waarin de naam van een grote Belgische bank opduikt. Het gaat om ING, BNP Paribas Fortis, Belfius en KBC. Zij zijn een belangrijke draaischijf in het versassen van verdacht geld, vaak crimineel geld. Bij één bank ging het om 500 miljoen euro. Daarenboven behoren drie van de zes grote internationale banken die het meest betrokken zijn in de FinCEN tot de top van de 15 banken met de grootste bankbalans in België t.w. Deutsche Bank, J.P. Morgan, en de bank of New York Mellon.
KBC-Lux was in 1996 één van de eerste bankschandalen die openbaar werden gemaakt in ons land. Enkele werknemers die werden ontslagen na een conflict wreekten zich door de gegevens van duizenden klanten mee te nemen en openbaar te maken. Het waren allemaal spaarders met veel zwart geld. Het veroorzaakte toen een lichte schokgolf bij vermogend België (bijv. 100 à 200.000 burgers in België hebben gemiddeld een spaarpot van één miljoen euro). De traditionele politieke klasse reageerde toen met wettelijke maatregelen voor een regularisering en repatriëring van zwart kapitaal naar ons land. In het boek “Achter de schermen van de BBI”(2020) van de nu gepensioneerde directeur van de BBI-Gent Karel Anthonissen wordt hierover gezegd: “Er werd enkel een belasting geheven op de inkomsten van dat zwart kapitaal. Het zwarte kapitaal was door die wet in één klap wit gewassen. Het kwam erop neer dat een volledig kapitaal werd geregulariseerd aan een kost van ca 5%. Iemand met één miljoen Belgische frank (24.700 euro) zwart vermogen had, na de KB-Lux regeling, in één klap 950.000 frank (23.500 euro) waarmee hij kon doen wat hij/zij wil. De KB-Lux werd door de politiek mogelijk gemaakt zwart geld om te zetten in een spotgoedkope en legale witwasoperatie” (blz. 119)(foto). In een uitgebreid dossier van Kristof Clerix in het weekblad Knack (23/09 jl.), lid van het internationaal Consortium, wordt aangetoond dat ING België het meest vernoemd wordt in de Amerikaanse witwasmeldingen FinCEN. Het dossier schetst hoe ING België betrokken geraakte bij ‘verdachte transacties’. K. Clerix: “ING leverde niet alleen diensten aan een Litouwse witwasbank, maar ook aan banken in Barbados en Bulgarije. Dat roept vragen op”. De journalist weet ook te zeggen hoeveel keer Belgische grootbanken opduiken in de gelekte FinCEN files: ING 179 keer, KBC 95, Belfius 55 en BNP Paribas Fortis 22 keer.
Gezien bovenstaande feiten en de amper 600 veroordelingen en 300 miljoen euro van 2010-2019 in België, voldoen de huidige mechanismen niet voor het toezicht op de banken die verdachte, criminele financiële transacties toelaten. Er zal dan ook vanuit het parlement initiatief moeten genomen worden om na te gaan waarom de controle faalt en vooral wat er wettelijk kan aan gedaan worden om het bankentoezicht om te vormen van een slap handje in een stevige hand.