Julian Assange: zijn leven in gevaar

De klokkenluider en oprichter van Wikileaks, Julian Assange, wordt vandaag gevangen gehouden in London en riskeert uitlevering aan de VS. Artsen over geheel de wereld slaan alarm over de slechte gezondheidstoestand van J. Assange. Zijn leven is bedreigd.

60 artsen van over de gehele wereld hebben een brief ondertekend waar zij alarm slaan over de slechte gezondheidstoestand van klokkenluider Julian Assange die levensbedreigend is. Assange  zit vast in één van de strengst beveiligde gevangenissen van London, Belmarsh. De artsen roepen de regering op tussen te komen! De biologische vader van Julian Assange, John Shipton, bezocht zijn zoon. De vader meent dat het onrechtvaardig is iemand van zijn vrijheid te beroven voor het aan het licht brengen van misdaden. “In de landen die ik ken is het een misdaad als je misdaden verdoezelt of niet meldt. Je kunt niet in de gevangenis geworpen worden omdat je misdaden hebt aangeklaagd zoals mijn zoon. Dat is obsceen.”

De brief van de 60 artsen, in meerderheid Britse dokters, is gericht aan de Minister van Binnenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Priti Patel en Diane Abbot, schaduwminister met dezelfde bevoegdheid, namens de Labour- oppositie.

De artsen wil een dringende medische controle uitvoeren en een evaluatie maken van zijn mentale en psychische toestand.  Ze  suggereren dat Julian Assange naar een ziekenhuis moet getransfereerd worden om er de nodige zorgen en begeleiding te ontvangen. De 60 artsen stellen “dat ze op basis van de huidige elementen waarover ze beschikken, Julian Assange wel eens zou kunnen sterven in de gevangenis”. Nils Melzer, speciaal gezant van de Verenigde Naties in verband met martelingen stelt terecht dat J. Assange “in een spiraal naar beneden zit van angst, stress, onmacht, die typisch zijn voor personen die blootgesteld worden aan lang isolement en willekeur”. Assange wordt langzaam vermoord door de Britse staat.

Julian Assange (foto) riskeert een uitlevering aan Washington. Hij loopt de kans op een gevangenisstraf van 175 jaar in de VS. De VS verwijten hem dat hij sommige van hun geheime bronnen in gevaar heeft gebracht op het moment van de publicatie van Wikileaks in 2010. Het gaat om 250.000 diplomatieke berichten en ca 500.000 vertrouwelijke documenten over de activiteiten van de Amerikanen in Irak en Afghanistan. Ondertussen  is Julian Assange in Zweden buiten verdenking gesteld in verband met een beweerde verkrachtingszaak (die veeleer leek op een georganiseerde provocatie). Julian Assange bracht van 2012-2019 op de Ecuadoriaanse ambassade in politieke ballingschap door in London, met steun van president Correa. Na de machtswissel in Ecuador, werd onder  de nieuwe neoliberale president Moreno een einde gemaakt aan zijn ballingschap op de ambassade. Op 20 februari 2020 wordt in London een hoorzitting gehouden met Julian Assange over een eventuele rechterlijke beslissing tot uitlevering aan de VS.

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De utopie is de noodzakelijke droom,
  de realiteit de permanente uitdaging
  (D. Cohn Bendit, ex-politicus)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye