Magazine ‘Apache’- herfstnummer 2021

Het is herfst. De bladeren vallen. Het is dan ook een bruine kaft die de inhoud van het herfstnummer van Apache presenteert van een inhoudrijk document, ingebed in veelkleurige foto’s en creatieve lay-out van 98 blz. In dit nummer is er onder meer veel aandacht voor de milieucrisis, de crisis in de academische wereld, de grote invloed van privé bouwpromotoren op het wonen en een paar pikante feiten over extreemrechts.

Om verwoestende natuurkrachten en de klimaatcrisis aan te pakken zullen we met de natuur moeten samenwerken. Van samenwerking is in het huidige sociaaleconomisch- politieke regime nauwelijks sprake. Bosecoloog Suzanne Simard wil niet langer aanzien hoe in haar land Canada massaal oerbossen sneuvelen. Karl Van den Broeck sprak met haar.

Gepassioneerd wetenschappelijk onderzoek wordt steeds meer in de tang genomen door de onverbiddelijke ratrace. Wereldwijd worden universiteiten gekenmerkt door onzekere contracten, zoektochten naar geld,  hoge werkdruk en publicatiedrift.

Tom Cochez schrijft over “nieuws te koop”. Grote mediabedrijven verkochten hun ziel aan de duivel. Onder een journalistieke vlag lepelen ze infotainment en ‘content’ op die botst met de oorspronkelijke maatschappelijke opdracht van de pers. Tom Cochez: “Om de aandeelhouders te plezieren moeten commerciële mediabedrijven vooral geld verdienen. Dat lukt beter met entertainment dan met journalistiek”.

In Gent bezetten activisten het Pand, een deel van  het Caermersklooster. Ze verzetten zich tegen de verkoop van het historische gebouw door eigenaar WoningGent, een sociale huisvestingsmaatschappij. Op de private woningmarkt beweegt ook één en ander. Steven Vanden Bussche in samenwerking met 25 journalisten uit zestien Europese landen deed er onderzoek naar. In Brussel duiken er grote financiële groepen op die investeren in woningen voor de huurmarkt. Huurwoningen worden in grote Europese steden een beleggingsproduct. Huisvesting is een middel om winst te maken, dat betekent hogere huurprijzen en minder sociale huurzekerheid. In Berlijn kwam er al grootschalig protest hiertegen, ook in Nederland groeit het verzet. In Vlaanderen staan er al jaren 175.000 Vlamingen op een wachtlijst voor een sociale woning.

Historisch bewustzijn is essentieel.

In Apache wordt aandacht besteed aan een geheime gaskamer van de nazi’s in kasteel Hartheim in Oostenrijk waar in de zomer van 1941 zeker 109 en allicht 151 Joden uit Amsterdam en Antwerpen als proefkonijnen om het leven werden gebracht. De Nederlandse historicus Wally de Lang dook jarenlang in de archieven en gaf de slachtoffers weer een gezicht.

Georges Timmerman besteedt uitgebreid aandacht aan James Earl Ray de moordenaar van de Amerikaanse voorvechter van burgerrechten voor de Afro Amerikanen, Martin Luther King. Ook zijn advocaat krijgt aandacht. Het waren allebei rabiate racisten, anticommunisten en hadden banden met de Ku Klux Klan en andere Amerikaanse racistische organisaties. We spreken over de jaren zeventig-tachtig van vorige eeuw. G. Timmerman doet in detail uit de doeken wat deze heren te maken hadden met België. De ene wou zich via via in ons land laten recruteren als huurling in Afrika. De andere schakelde zijn Vlaamse extreemrechtse vrienden in om uit de handen van het Amerikaanse gerecht te blijven.

 

 

 

 

 

 

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    Ik weet niet met welke wapens eventueel
    de derde wereldoorlog zal worden uitgevochten,
    wat ik zeker weet is dat de vierde
    zal uitgevochten worden met stokken en stenen
    (Albert Einstein, Natuurkundige, 1879-1955)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye