Oostenrijkse communisten in opmars

De Communistische Partij in Oostenrijk boekte tussen 2021 en 2024 aanzienlijke electorale vooruitgang in lokale verkiezingen dankzij intens en slim sociaal basiswerk in wijken, aan bedrijven, in culturele verenigingen, administraties.  Met de belangrijke overwinning van de KPÖ in Graz in 2021, die haar de burgermeestersjerp opleverde. Elke Kahr is de eerste vrouw in de stad die deze positie bekleedt. En nu in Salzburg ging de burgemeester sjerp nipt naar een sociaaldemocraat.(foto Solidair)

De Communistische Partij van Oostenrijk (Kommunistische Partei Osterreichs-KPÖ) (foto) opgericht in 1918 is vandaag de oudste politieke partij van Oostenrijk. In de oorlog was zij actief in het verzet tegen Hitler die het land had bezet. Na de Tweede Wereldoorlog boekte de partij betekenisvolle resultaten in de verkiezingen.

De partij was tussen 1945 en 1959 permanent vertegenwoordigd in het parlement. De anticommunistische ijswinter die over West-Europa heerste tastte ook de invloed aan van de KPÖ. Ze leidde vijftig jaar lang een marginaal bestaan.

Graz was decennialang een bolwerk van de rechtse Oostenrijkse Volkspartij (Österreichische Volkspartei). Recent is de KPÖ terug aanwezig in de politiek. De inzet van de partij sinds begin deze eeuw met heel wat nieuwe, jonge militanten resulteerde in 2021 met een belangrijke overwinning in de lokale verkiezingen in de tweede grootste stad van het land, Graz. Het is een belangrijk keerpunt geweest.

Maar met het succes van de KPÖ onderbrak zij de reeks successen van rechts. In 2021 werd de communistische Elke Kahr (foto) tot burgemeester verkozen en de eerste vrouw in de geschiedenis van deze stad die deze functie bekleedt. Met 28,84% van de stemmen haalde de KPÖ de rechtse Volkspartij in, die de stad ruim twintig jaar had bestuurd. Deze overwinning demonstreerde de groeiende steun voor het communisme in de regio Stiermarken.

Na het sensationele resultaat in Graz breidde het succes van de KPÖ zich in 2023 ook uit naar Salzburg, de vierde grootste stad van het land. In dit gebied dat van oudsher ook gedomineerd wordt door rechts, behaalde de KPÖ 11,7% van de stemmen.

Hoewel de KPÖ de recente verkiezingen voor burgmeester van Salzburg niet won, demonstreerde haar resultaat de groeiende steun voor het communisme buiten de regio Graz-Stiermerken. In Salzburg won de sociaaldemocraat Bernhard Auinger de burgmeesterzetel in de beslissende ronde. Wat de uitslag in het voordeel van de sociaaldemocratische kandidaat besliste, waren vooral de stemmen van rechtse kiezers die naar de stembus gingen met als enig doel een overwinning van de KPÖ te vermijden.

Men moet het soortelijk gewicht van de vooruitgang van de Oostenrijkse communisten hoog aanschrijven. De door het kapitaal gedomineerde Oostenrijkse media hebben niet nagelaten de KPÖ te proberen verstikken onder bagger. Het anticommunisme van rechts zit bij sommigen diep in de genen, zelfs bij sommige progressieven.

Het militantisme en de verdediging van de rechten van werknemers, de strijd tegen sociale ongelijkheid en de bevordering van een betaalbaar sociaal huisvestingsbeleid blijken de kiezers niet meer af te schrikken. Ze waarderen het optreden van de communisten.

Met het oog op de federale parlementsverkiezingen en de Europese verkiezingen in 2024 bevindt de KPÖ zich daarom in een gunstige positie. Ze heeft de kans om zich nationaal te profileren als een bekentisvolle politieke kracht in Oostenrijk. De kans is dus groot dat de partij terugkeert naar het parlement, waar de KPÖ ontbreekt sinds 1959.

Nu het beleid in Europa steeds neoliberaler wordt en gevaarlijk oorlogszuchtiger, ten koste van de welvaart en het welzijn van de burgers en de Europese veiligheid, hebben de communisten in Europa een belangrijke rol te spelen samen met andere linkse krachten.

Hopelijk kan de Oostenrijkse KPÖ in de komende verkiezingen terug zetels verwerven in het federale parlement in Wenen en in het Europese parlement in Brussel. (Bron: bewerking World Politics, Giulio Chinappi

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Als je grenzen aangeeft,
  kunnen mensen zich daarbinnen vrij bewegen
  (Lous Van Gaal, voetbaltrainer)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye