Palestijnen: het afwerpen van het koloniaal juk

De geschiedenis van de koloniale oorlogen van Europa en de VS zijn doordrenkt van slachtingen, bloed, terreur. Ook in het olierijke Noord-Afrika en het Midden-Oosten laat het imperialistische westen bloedige sporen na, tot vandaag. Er is nu Palestina. De huidige oorlog in Gaza is een koloniale oorlog van het Westen via zijn marionet Israël. Voor sommigen begint precies de geschiedenis op 7 oktober jl. datum van de moordende aanslag van Hamas. Maar aan 7 oktober jl. gaat 75 jaar koloniale onderdrukking van Palestina door Israël (foto) vooraf die wachtte op een grote explosie.

Vooraf

De bevrijdingsoorlogen in de loop van de tweede helft van vorige eeuw tegen het westers kolonialisme waren poelen van vernietiging, dood en verminking van miljoenen mensen. We herinneren ons de onafhankelijkheidsstrijd in Algerije tegen de Franse kolonisator die zowat 1 miljoen doden en verminkten eiste, de Indochina oorlog van Frankrijk en de Amerikanen (1955-1975) die zowat 4 miljoen Vietnamezen, Laotianen, Cambodjanen doodde en verminkten (foto). Duizenden hectaren bossen zijn in Indochina vernietigd met chemische wapens. Onder meer met het Amerikaanse ontbladeringsmiddel ‘Agent Orange’ waarvan de gevolgen op mens (verminkingen) en natuur tot op vandaag dramatisch zijn.

We herinneren ons: de bloedige strijd tegen het apartheidsbewind in Zuid-Afrika, de oorlogen in de Portugese kolonies Angola, Mozambique, de bevrijdingsoorlog tegen de Britse kolonisator in Rhodesië, nu Zimbabwe. We verwijzen naar het kleine eiland Cuba waar al zestig jaar een sadistische blokkade wordt gehandhaafd door de Amerikaanse buur. Ondanks dat jaarlijks bijna iedereen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt voor de opheffing van de blokkade (2023: 187 tegen 3).

De Sovjet-Unie steunde de bevrijdingsoorlogen in vorige eeuw. Steun, die tot op vandaag positieve gevolgen heeft. Het zuiden keurt de invasie af  in Oekraïne, maar weigert sancties en te breken met Rusland. Het zuiden is solidair met Rusland  in zijn confrontatie met het Westen.

Miljoenen betogen uit solidariteit met Palestijnen

Vandaag, in 2023 is er het Israëlisch koloniaal bewind, dat reeds 75 jaar de Palestijnen hun door VN-resoluties gelegitimeerde rechten onderdrukt. Het Israëlisch leger IDF drong met groot geweld de Gaza strook binnen als een buiten proportionele reactie op de Hamas aanval en de moorden op burgers van 7 oktober jl. Gewapende Joodse kolonisten op de Palestijnse westelijke Jordaanoever verdrijven, met de loop van het geweer tegen het hoofd, de Palestijnen uit hun huis en van hun gronden.

We zien een groot lichtpunt. Net zoals in vorige eeuw, verzamelen zich vandaag miljoenen (vnl. jonge) mensen in de wereld in straten en op pleinen voor steun aan de Palestijnen in het afwerpen van het koloniale zionistische juk. Bijv. ondanks een betogingsverbod van de Britse overheid verzamelden in Londen 300.000 betogers. Wat tot het ontslag van de minister van binnenlandse zaken leidde die vond dat de politie te kort schoot om de betoging te voorkomen.

Op 11 november jl. kwamen in een zee van Palestijnse vlaggen in Brussel  zo’n 45.000 sympathisanten samen uit solidariteit met de vrijheidsstrijd van de Palestijnen (foto, DeWereldMorgen). Ze eisten een onmiddellijk staakt-het-vuren! Joodse progressieve organisaties zoals de Union des Progressistes Juifs (UPJB) stapten mee op.

De laatste westerse kolonie in paniek

Daniël Vanhove schrijft over de Gaza gruwel een beschouwing op de infosite “Le Grand Soir.”(18 november jl.) onder de titel “De laatste westerse kolonie in paniek”.  In wat volgt geven we een vertaling van de belangrijkste passages.

“Natuurlijk is de ‘al-Aqsa’ orkaan van de Israëli’s nog niet voorbij. Maar de ontwikkeling ervan laat ruimte over de toekomst van de zionistische entiteit. Het verfoeilijke Israëlische apartheidsregime zal niet kunnen overleven in de vorm die wij nu kennen.”

“Ondanks de criminele steun van Europese regeringen die zich aansluiten bij de machten in Washington die niet in staat zijn om tegelijk twee fronten te leiden: Oekraïne en Israël. En ondanks het onvermogen van de Arabische regeringen. Om nog maar te zwijgen van de uitlatingen van Israëlische terroristenleiders die in paniekerige toespraken verzekerden dat de huidige oorlog in een overwinning zal eindigen en dat de “dieren van Gaza” verpletterd zullen worden.”

“Het ‘meest morele leger’ valt weerloze ziekenhuizen, scholen, en civiele infrastructuur aan. Meer dan 75 ziekenhuizen en gezondheidscentra moesten sluiten bij gebrek aan elektriciteit. Meer dan 195 gezondheidswerkers werden vermoord. Meer dan honderd mensen van de VN-organisaties UNRWA kwamen om. Meer dan 50 journalisten werden geliquideerd. 250 scholen werden gebombardeerd.”

“Tientallen kerken en moskeeën zijn verwoest. 250.000 woningen werden tot puinhopen herleid. Het zal jaren duren om ze weer op te bouwen. De een na de andere bakkerij werden getroffen om mensen van hun brood te beroven en te laten verhongeren. De enige ontziltingsinstallatie voor Gaza werd uitgeschakeld. Tot nu toe zijn 18.000 kinderen wees verklaard.”

“Geconfronteerd met zovele verschrikkingen praten sommige opscheppers en idioten in media en columns van de Westerse pers nog steeds over de juiste terminologie met betrekking tot de Hamas-operatie van 7 oktober jl. Is het terrorisme of verzet?”

“Daarvoor stuur ik de opscheppers graag terug naar de woorden van Régis Debray: “(…) Er zijn zovele blinde woorden, handige verzinsels van luie mensen die voorgesteld worden als diagnose. Maar ze laten elke zoektocht naar oorzaak en gevolg achterwege…Bij afwezigheid ervan zal elke berichtgeving zeer weinig bijdragen aan de verklaring van extreme daden”. (Verblindende Lichten, 2006).”

“Antonio Gutterrez, secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft gelijk als hij zegt dat “het niet langer een humanitaire crisis is, maar een crisis van de mensheid”.

Als je niet oppast zullen de media ervoor zorgen dat je mensen haat die onderdrukt worden en dat je gaat houden van diegenen die onderdrukken(Malcolm X, Amerikaans strijder voor gelijke rechten voor de Afro-Amerikanen, hij werd vermoord 21 februari 1965).

Kankergezwel

“Op de Westelijke Jordaanoever is het uitzaaien van het kankergezwel van de Joodse koloniale nederzettingen (tegen de VN-resoluties) nooit opgehouden. Vandaag is de Westelijke Jordaanoever van Palestina getransformeerd in een archipel van eilandjes die van elkaar zijn afgesneden. Dit verhindert, ondanks officiële verklaringen, iedere vestiging van een Palestijnse staat die naam waardig, naast de Israëlische staat.” Dit vermoeide refrein van ‘twee staten die in vrede en veiligheid naast elkaar leven’ is voorbij.”

“En diegenen die volharden in het herhalen van dit bedrog hebben noch het slaapverwekkende effect ervan doorzien, noch de paradigmaverandering waarvan we vandaag getuige zijn.”

“En misschien hebben ze hun schuldprobleem jegens “Israël” nog niet opgelost. Dertig jaar na de Oslo-akkoorden begrijpen ze nog steeds niet dat elke terugkeer naar oplossingen uit het verleden voorbij is. En ze hebben zelfs nog meer moeite om het naderende einde van dit koloniale regime zich voor te stellen.”

“Gaza is een vernietigingskamp (foto) geworden. De bevolking zit aan alle kanten gevangen. Voor de vorm- en wat er overblijft van hun slecht internationaal imago, lieten de zionistische machthebbers pamfletten vallen waarin ze gezinnen aanspoorden om voor hun veiligheid naar het zuiden te emigreren. Het is in dezelfde geest als de Amerikanen die vanuit hun vliegtuigen ‘humanitaire pakketten’ dropten boven Irak, onder het oog van de camera’s, terwijl ze het land aan het verwoesten waren.”

“Eenmaal op weg naar het zuiden van Gaza, worden oude mensen op karren, in kruiwagens, gezinnen met baby’s en kinderen op vrachtwagens, gebombardeerd. Het doel is duidelijk: de annexatie van Gaza. Het argument dat wordt aangevoerd is: Hamas uitroeien. Het is een voorwendsel om de Gazastrook van zijn bevolking te ontdoen. Dat heet etnische zuivering in dit geval gekoppeld aan bewezen genocide.”

Moorden op journalisten

“Dit moorddadige regime is niet tevreden met het begaan van moorden en vernieling. Het blokkeert internet, sluit persbureaus, vermoordt journalisten die informatie verspreiden die verschilt van de valse propaganda.”

“Bovendien gebruikt het mondiale Westen, dat via de NAVO is verzand in zijn oorlog met Rusland, de Gaza tragedie om de aandacht af te leiden. In de hoop dit keer hier te winnen van een weerloze bevolking ter compensatie van hun verloren oorlog tegen de Russische macht.”

“Zozeer zelfs, dat wapens bestemd voor Oekraïne werden afgeleid naar Israël om de verwoesting en de misdaden in Gaza voort te zetten. Dit werd tot grote ontsteltenis van de acteur Zelensky, door de NAVO gelekt. Zelensky zal, tenzij hij fysiek wordt geliquideerd zoals anderen voor hem, tijd hebben om na te denken over wat Dhr. Henry Kissinger ooit zei: “De vijand zijn van de VS is gevaarlijk, maar een vriend zijn is fataal”.

“Het kostte tijd en slachtoffers van de Palestijnen om voor onze ogen te zien dat de terroristenkolonie Israël langzaam aan het instorten is. Zo wordt de kans geopend verzoening te brengen in een regio die in het hart verwoest werd door de zionistische aanwezigheid. En daarmee ook het afbrokkelen van een onrechtvaardige en onderdrukkende unipolaire wereldorde die door het Westen wordt gedicteerd ten voordele van een multipolaire wereld. Eindelijk!”

“Het bloed van alle kinderen en mensen die we verpletterd zien worden onder de bommen in Gaza, is het extreme offer van de Palestijnen (foto Vonk). Ten bate van de opkomst van een rechtvaardiger wereld waarvan alle volkeren in de wereld zullen profiteren.

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De Journalist is de historicus van zijn eigen tijd
  (Oriana Fallaci, Italiaanse journaliste 1929- 2006)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye