President V. Poetin verliest her en der in lokale verkiezingen

In Rusland heeft president Vladimir Poetin met zijn partij “Verenigd Rusland”, voor het eerst (regionale) verkiezingen verloren. Hun kandidaten werden verslagen door communisten en kandidaten van de rechts-nationalistische liberale partij in Siberië. De millenial Valentin Konovalov (30 jaar, foto), kandidaat van de Russische Communistische Partij (CPRF), werd democratisch verkozen tot gouverneur van de republiek Khakassia in Siberië.

In de zuid- westelijke republiek Khakassia in Siberië werd de communistische kandidaat, de 30-jarige Valentin Konovalov verkozen tot gouverneur van deze regio. Khakassia is een kleine regio, ongeveer zo groot in oppervlakte als de Benelux. Hoge bergketens vormen tweederde van de oppervlakte en zijn de natuurlijke grens van de regio. De rest is vlak. Er wonen 532.000 mensen. Het is een kleine republiek, maar een strategisch belangrijke voor de economie, gezien de rijke ondergrond. Er is ijzer, goud, zilver, steenkool, petroleum en gas aanwezig.  De republiek werd een onderdeel van het Russische rijk onder Peter De Grote  door een overeenkomst tussen China en Rusland in 1729. Er waren ook sinds Peter De Grote, de tsaren en Stalin strafkolonies voor gevangenen. De Russen vormen de overgrote meerderheid van de bevolking.

Konovalov, millenial

In de eerste stemronde (september jl.) behaalde Valentin Konovalov (44,81%) van de stemmen en versloeg de kandidaat van de partij van president Vladimir Poetin,Verenigd Rusland”, Viktor Zemin (32,42%). En dit ondanks boycot om deel te nemen aan televisiedebatten. Vermits 50% nodig was om vanaf de eerste stemronde verkozen te worden, was er een tweede stemronde nodig. In de tweede ronde was de communistische kandidaat  nog alleen, gezien de anderen zich hadden terugtrokken. Na de tweede stemronde behaalde Valentin Konovalov 57,5% van de stemmen en 41,1% van de kiezers stemde tegen. Hij werd op 11 november ingezworen als nieuwe gouverneur en hield zijn maidenspeeech. (foto)1811-Valentin-Konovalov

In andere regio’s behaalden de kandidaten van de rechts-nationalistische oppositie dan weer de gouverneurszetel. Zo bijv. versloeg Sergey Furgal, in de regio Khabarovsk de zittende gouverneur Vyacheslav Shport. En in de regio Vladimir in centraal Rusland versloeg Vladimir Sipyagin de zittende gouverneur Svetlana Orlova. In de Primorsky regio (met ondermeer de uiterst oostelijk gelegen haven- en industriestad Vladivostok) werden de verkiezingsuitslagen geschrapt door onregelmatigheden. Deze verkiezingsuitslag  gaf een minieme voorsprong van de kandidaat van “Verenigd Rusland”, Andreay Tarasenko ten nadele van de communistische kandidaat Andrey Ishchenko. Zoals boven gezegd werd deze verkiezing ongeldig verklaard en zal in december e.k. opnieuw gestemd worden.(Bron: RT).

Deze uitslagen zijn een belangrijk politiek signaal in Rusland. Het is voor de eerste keer in de regeerperiode van president Poetin dat zijn partij “Verenigd Rusland” verslagen wordt door de oppositiekrachten van links (de communisten van de  CPRF o.l.v. G. Zjoeganov)  en rechts (de rechts nationalisten van de voorzitter V.Zjirinovski). De vraag is waarom V. Poetin verkiezingen verliest met zijn partij “Verenigd Rusland” ? Er is natuurlijk de wijd verspreide corruptie van de Russische oligarchen die profiteerden van de uitverkoop door Boris Jeltsin en nu van het beleid van V. Poetin. Een tweede factor is de stagnatie en achteruitgang van de Russische volkswelvaart. Dat kwam recent het meest tot uiting in de relatief belangrijke protesten  van de oppositiepartijen tegen de neoliberale maatregelen van de verhoging van de pensioenleeftijd  (die achterbaks werden doorgevoerd door eerste minister D. Medvedev tijdens de euforie van het wereldkampioenschap voetbal in de zomer van dit jaar in Rusland). De protesten waren zo omvangrijk dat president V. Poetin zich genoodzaakt zag publiek hierover tussen te komen en de pensioenhervorming wat af te zwakken, met behoud van de essentie.

Hoopgevende signalen in Rusland, in Europa en Amerika.

Het interessante aan het feit dat de 30-jarige  communist V. Konovalov verkozen werd tot gouverneur in Khakassia-Siberië is, dat het aansluit op een wereldwijd fenomeen van beginnend verzet en breuk met het eenheidsdenken van de neoliberale economische wereldorde van oligarchen. In de VS werden in de tussentijdse verkiezingen beloftevolle linkse vrouwen verkozen met ondermeer de socialiste en het jongste parlementslid in het Huis van Afgevaardigden (29) Alexandria Ocasio-CORTEZ (foto). 1807-A. Ocasio-cortez-socialistWe herinneren eraan dat de oude Bernie SANDERS tientallen jaren de enige, eenzame vertegenwoordiger was van de staat Virginia, die zichzelf socialist durfde noemen in de leeuwenkuil van Republikeinen en Democraten. In 2016 werd hij bijna presidentskandidaat voor de Democraten. In Mexico komt voor het eerst een links soevereinistische president  aan de macht, de gewezen burgemeester van de hoofdstad Mexico-City, Andrés Manuel Lopez OBRADOR. In Brazilië was de rechtse oligarchie verplicht bureaucratisch- juridische kunstgrepen toe te passen om te winnen. De Braziliaanse linkse presidentskandidaat Luiz Inacio LULA da Silva die op voorsprong stond in de opiniepeilingen, werd, op basis van een zwak dossier, in de gevangenis geworpen voor 12 jaar, om alsnog hun uiterst rechtse kandidaat  (legerkapitein en folterliefhebber) Jair BOLSONARO aan een overwinning te helpen. In Venezuela is een strijd op leven en dood bezig tussen de socialistische president Nicolas MADURO en de lokale rechtse oligarchieën, gesteund door alles wat Washington in huis heeft, behalve een directe, grote militaire interventie. In Europa zullen de kosmopolitische, neoliberale elites wellicht terug (zoals in 2014) een electorale klap  krijgen in mei  2019 tijdens de verkiezingen voor het  Europees Parlement. De republiek Khakassia- Siberië ligt zo’n tienduizend kilometer van Europa, maar politiek minder ver dan men zou denken.

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De rijken worden rijker, de armen armer,
  daar komen fascisme en oorlog van
  (J. Kruithof,prof. Filosofie RUGent, 1929-2009)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye