SOLIDARITEIT met Franse actievoerders

Waalse politici en vakbonden tonen hun solidariteit met de tienduizenden Franse werknemers die al weken  en maanden (gele hesjes) staken en betogen tegen de sociale afbraakplannen van Macron. Ze overhandigden financiële steun aan de stakingskas van de CGT, de vakbond, die mede de motor is van de beweging, samen met andere vakbonden.

Twee Waalse vakbondscentrales geven financiële sten aan de Franse vakbonden in hun strijd tegen de pensioenhervorming van Macron. De beweging startte op 5 december 2019. De nationale centrale van Waalse bedienden, de CNE (in Vlaanderen ex LBC) die onderdeel is van de koepel van het christelijke CSC (ACV) en de FGTB (ABVV in Vlaanderen)  tonen hun solidariteit in de beste tradities van het inter-nationaal syndicalisme. Filip Van Keirsblick, algemeen secretaris van de CNE stelt dat de “strijd van de Franse werknemers een Europese strijd is. Een overwinning in Frankrijk is essentieel voor alle werknemers van Europa”. Thierry Bodson (FGTB) heeft voor solidariteit gekozen met de Franse spoormannen en -vrouwen van de communistische vakbond CGT. We merken in dit verband op dat Macron concrete plannen heeft om de Franse spoorwegen te privatiseren. Ook in Frankrijk hebben verschillende bedrijven de financiële solidariteit georganiseerd met de stakers en actievoerders. De sector communicatie en informatica van de CGT heeft een 20.000 militanten bereikt en hun financiële steun gevraagd.  De CGT haalde in deze sector 2.110.078 euro steun op. (stand van zaken 08/01/2020). Een 40-tal artiesten en intellectuelen van links hebben opgeroepen om de stakers financieel te steunen.

Raoul Hedebouw (PTB) in Rijsel

Raoul Hedebouw, de in Luik wonende fractieleider van de Parti du Travail de Belgique (PTB) in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, is op 11 januari 2020 zijn solidariteit gaan betuigen in de betoging te Rijsel, waar hij opstapte naast Fabien Roussel,(foto) secretaris-generaal van de Parti Communiste Français (PCF). R. Hedebouw maakte van de gelegenheid gebruik om een cheque van 5.000 euro te overhandigen aan de werknemers van de CGT in actie.(foto links). Raoul Hedebouw verklaarde “ We zijn hier in Rijsel in solidariteit met de Franse werknemers in actie. Frankrijk is in Europa een laboratorium voor de anti- sociale maatregelen. Ook hier wil de regering Macron een pensioen met punten invoeren zoals de rechtse regering Michel wilde doen. Het verzet in België van de vakbonden en de ermee verbonden politici hebben de regering in België doen terugkrabbelen. Wij willen niet dat dit pensioen met punten in Frankrijk wordt toegepast en dat het zo naar België komt”.  Het is duidelijk dat Macron, met daarachter de Europese Commissie, de weerstand in Frankrijk probeert te breken om de sociale afbraak van de pensioenen in gans Europa op te leggen. Een pensioen met punten is onrechtvaardig. Het komt erop neer dat men punten geeft in plaats van euro’s. Op het einde van de loopbaan zullen er punten worden toegekend. Dat is zoals een tombola. Met de waarde van die punten kan de regering spelen in functie van de begrotingstekorten en de economische toestand, zodat werknemers er in hun pensioen er het slachtoffer van zullen worden. Ze zullen ook langer moeten werken tegen een lager pensioen. (RT France)

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Ik weet niet met welke wapens eventueel
  de derde wereldoorlog zal worden uitgevochten,
  wat ik zeker weet is dat de vierde
  zal uitgevochten worden met stokken en stenen
  (Albert Einstein, Natuurkundige, 1879-1955)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye