Spanje: Met “Sumar” naar vernieuwde linkse politiek

Op 23 juli e.k. worden in Spanje vervoegde, nationale verkiezingen georganiseerd. De partij van de sociaaldemocratische premier Pedro Sanchez leed op 28 mei jl. een zware nederlaag in de regionale verkiezingen. Hij bood zijn ontslag aan als gevolg van die nederlaag. Premier P. Sanchez regeert samen met de linkse Unidad Popular (UP). Vandaag treedt de linkse samenwerking Movimiento Sumar in het strijdperk voor de komende verkiezingen onder de leiding van de minister van Arbeid en Sociale Economie in de huidige regering: Yolanda Diaz Péres (foto).

De beweging Movimiento Sumar zette begin juni jl. een eerste stap om een gemeenschappelijk links front te vormen in de aanloop naar de nationale verkiezingen van 23 juli e.k. Onder de leiding van Yolanda Diaz registreerde het platform Movimiento Sumar zich officieel voor de verkiezingen van 23 juli e.k.

De beweging heeft de steun van onder meer 15 politieke- en sociale formaties over heel Spanje die zich bij het project aansluiten: Partido Communista de España (PCE), Izquierda Unidad, Mas Pais. De beroemde onderzoeksrechter Alberto Garzon (herinner zijn aanklacht tegen de gewezen fascistische Chileense dictator A. Pinochet) zal niet op de lijsten staan, maar steunt het initiatief openlijk.

Ook de twee belangrijkste groene bewegingen Alianza Verde en Verdes Equo zich bij dit project aangesloten. Een initiatief waartoe ook Catalunya en Comù, Màs Pais, Compromis, Chunta Aragonesista en Més per Mallorca behoren.

De situatie met de Unidad Popular blijft in de lucht hangen. Er zijn nog steeds gesprekken maar geen akkoord met Sumar. Desondanks zijn er al enkele mensen binnen de partij die hebben gevraagd zich bij Sumar aan te sluiten. Sommige van zijn vertegenwoordigers is Pablo Bustinduy, voormalig hoofd internationaal beleid van Podemos. Daarnaast zijn er regionale besturen van Podemos op de Canarische Eilanden, op de Balearen of in Asturië die pleiten voor de integratie van de Unidad Popular in Sumar. Er zijn ook andere plaatsen zoals in Extramadura of Navarra waar de UP zijn affiniteit met het initiatief van Yolanda Diaz heeft uitgesproken.

Yolanda Diaz Péres (foto): boegbeeld Sumar

Diaz is een flamboyante linkse politica met een rijke ervaring in de politiek. Het noorden van Spanje, Galicië is haar thuisbasis. Haar familie is er één van vakbondsmilitanten die nauw betrokken waren bij de strijd tegen het Franco regime. San Valentin is haar geboorteplaats in 1971 (52 jaar), vlakbij de grote scheepswerf Astilleros y Talleres del Noroeste (ASTANO) bij de Atlantische Oceaan.

Het Sumar-boegbeeld studeerde af aan de universiteit van Santiago de Compostela en behaalde later drie postdoctorale graden. Ze opende een advocatenkantoor gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Op jonge leeftijd trad ze toe tot de Communistische Partij van Spanje (PCE). In 2005 werd ze verkozen tot Spaans coördinator van de Esquierda Unida (UI), een samenwerking van links rond de PCE. Ze is lid van het Galicisch parlement. En sinds 2015 lid van het Lagerhuis van het Spaanse parlement.

Yolanda Diaz, Minister van Arbeid en vicepremier

Diaz werd in 2020 beëdigd als minister van Arbeid en sociale economie in de coalitieregering van de sociaaldemocraten en de linkse Unidad Popular. Ze introduceerde onderhandelingen over de verhoging van het minimumloon tot 950 euro per maand. Ze verbood ook ontslag omwille van ziekteverlof.

Ze initieerde sociale inspecties naar de landbouwsector om controle te houden op de loon- en werkomstandigheden van de plattelandsarbeiders. Als reactie op de covid-pandemie onderhandelde ze met vakbonden en werkgevers over de toepassing van een verlofregeling.

Zoals blijkt gaf de steun van links voor de sociaaldemocratische regering van Pedro Sanchez het mogelijk een reeks progressieve hervormingen door te voeren, maar dwong ook Spaans links tot compromissen. Het nieuwe programma van Sumar lijkt veel radicaler en heeft een de-escalerend standpunt over het conflict in Oekraïne.

In de lokale verkiezingen van 28 mei jl. verloren de sociaaldemocraten van de PSOE-regio’s als de Balearen, Cantabrië, Extremadura, La Rioja, de Canarische eilanden, Valencia ten voordele van de rechts conservatieve Partido Popular (PP). Alleen de regio’s Asturië en de regio Castilla-La-Mancha bleef de PSOE in de meerderheid. In grote steden verloor de PSOE, behalve in Barcelona. Steden als Albacete, Burgos, Granada, Palma de Mallorca, Pamplona, Sevilla, Toledo, Valladolid gingen naar de rechts conservatieven.

De resultaten van Izquierda Unida (UI), zoals gezegd een coalitie rond de Partido Communista de España (PCE), waren ook niet goed. Behoudens het bolwerk van de stad Zamora waar burgemeester Francisco Guarido Viñuela voor de derde achtereenvolgende keer bevestigde.

De nederlaag van de sociaaldemocraten in de regionale verkiezingen van 28 mei jl. is ook de nederlaag van de links die, via de Unidad Popular met minister van Arbeid Yolanda Diaz, aan de coalitieregering deelneemt. Per saldo heeft de deelname van links aan de regering van premier Pedro Sanchez het wel mogelijk gemaakt enkele verbeteringen voor de arbeidersklasse te bewerkstelligen.

Eisen compromissen hun tol?

Maar tegelijk heeft het de Izquierda Unida (IU), rond de PCE, gedwongen om een reeks compromissen te sluiten die niet worden gewaardeerd door de meer linksradicale kiezers. Deze compromissen zouden hun tol kunnen eisen bij de komende algemene verkiezingen van 23 juli e.k. waarin Spaans links zich presenteert onder de naam Movimiento Sumar, die de huidige regeringscoalitiepartner Unidad Popular vervangt.

Volgens de Carlos Sánchez Mato van de IU: “We zullen deelnemen aan de verkiezingen van 23 juli in de Sumar-coalitie en de IU heeft nederig haar ervaring en inzet bijgedragen zodat dit wordt weerspiegeld in het definitieve Sumar-programma”.

Onder de belangrijke voorstellen van de Izquierda Unida in Sumar vinden we: alle huizen toegang verzekeren tot basisvoorzieningen zoals water, energie, verwarming evenals een basiswinkelmandje met voedingswaren tegen betaalbare prijzen. Evenals het invoeren van een cheque voor gezinnen van 200 euro per maand om te strijden tegen kinderarmoede en het recht op zorg.

Er moet een sociaal rechtvaardige ecologische transitie komen. Er moeten structurele mechanismen ontwikkeld worden om mensen toe te laten gebruik te maken van schone- en goedkope energie via een basisenergieverzekering. Dat alles gekoppeld aan de nodige investeringen vooral voor de sociale groepen die het meest nodig hebben.

In verband met het buitenlands beleid zal Sumar een nieuwe benadering aan het buitenlands beleid van Spanje geven. De Spaanse staat moet vooral een rol spelen bij het zoeken naar een nieuwe benadering van veiligheid. Voor alles moet gezocht worden naar vreedzame oplossingen en onderhandelingen over conflicten. Vrede wordt niet bereikt met het exporteren van wapens. Spanje moet leiderschap bewijzen om zo oplossingen te vinden over het conflict in Oekraïne, in Palestina, voor de conflicten in de Westelijke Sahara of in de Sahel. Dit alles steeds binnen het multilaterale kader van de Verenigde Naties. Weg van de valse veiligheidsgaranties van de NAVO en de belangen van de wapenindustrie (foto anti-Navo-betoging van de PCE).

Volgens Izquierda Unida bevat het verkiezingsprogramma van het Sumar-platform diepgaande elementen van transformatie van de samenleving en zet het programma beslissende stappen in de richting van het socialisme als de beste weg om de volgende generaties van Spanjaarden gelukkig te maken.

Volgens linkse krachten in Spanje is goed bestuur en het maken van diepgaande sociale vooruitgang een noodzakelijke voorwaarde voor electoraal succes. Maar het is onvoldoende als goed bestuur niet gepaard gaat met een transformerend perspectief dat een versnelling hoger schakelt naar grotere sociale- en democratische vooruitgang.

Of de Movimiento Sumar de kiezers zal overtuigen op zondag 23 juli e.k. moet worden afgewacht. In elk geval is de flamboyante Yolanda Diaz (foto) erin geslaagd een brede coalitie en samenwerking van linkse, progressieve krachten rond één kandidatenlijst te verzamelen voor heel Spanje.

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De zekerste manier om in een krant te komen
  is er één lezen terwijl je de straat oversteekt
  (Alberto Sordi , It. acteur 1920-2003)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye