Op 22 juni jl. kwam de groep G77+China samen in Parijs in aanwezigheid van gastheer president E. Macron (foto Giulio Chinappi (*). De G77 is een organisatie die in het kader van de Verenigde Naties, de ontwikkelingslanden verenigt, en die de meerderheid van de wereldbevolking vertegenwoordigt. Op deze conferentie sprak ook de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel (foto rechts van Macron), in de beurtrol, huidig voorzitter van de G77.
Cuba laat zich niet kooien ondanks wurgende economische sancties van Washington. Na officiële bezoeken aan onder meer Rome en Belgrado reisde de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel (foto) naar Parijs. Daar nam hij op 22 juni jl. deel aan de top voor een nieuw wereldwijd financieel pact. Een evenement dat een groot aantal politieke leiders van over de hele wereld samenbracht in de groep G77+China, waaronder de gastheer: de Franse president Emmanuel Macron.
De Cubaanse president sprak op de conferentie over de belangrijkste mondiale problemen. Die zijn de klimaatverandering en de onrechtvaardige, wereldwijde economische orde. Hij vroeg aan de belangrijkste machten op aarde snel in te grijpen om nog ergere gevolgen te voorkomen. Die zelfs kunnen leiden tot het uitsterven van de menselijke soort.
President Cuba verwoordt gemeenschappelijk gevoel
De toespraak van president Diaz-Canel in Parijs was van bijzonder belang. Cuba is immers een positief symbool voor vele ontwikkelingslanden en boegbeeld van verzet. De door Miguel Diaz-Canel geuite bekommernissen vertegenwoordigen in feite het gemeenschappelijk gevoel van de meeste landen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika die geen kapitalistische ontwikkeling hebben genoten, maar veroordeeld zijn om de ergste gevolgen te dragen. “De juiste ideeën zullen zegevieren of de ramp zal zegevieren”, waarschuwde de Cubaanse president, met verwijzing naar het citaat van zijn voorganger Fidel Castro.
President Miguel Diaz-Canel riep expliciet op tot een “hervorming van de internationale financiële instellingen…die rekening houdt met de legitieme belangen van de ontwikkelingslanden”. Dit stemt overeen met de verklaringen van de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva (foto) die in Parijs op zijn beurt benadrukte de ontoereikendheid van de financiële instellingen die na de Tweede Wereldoorlog door de Verenigde Staten zijn opgericht om hun hegemonische positie te behouden.
“Als het vandaag mogelijk is om het leven, de gezondheid en het waardige leven van mensen te verlengen, als het perfect mogelijk is om de ontwikkeling van de bevolking te plannen dankzij de groei van de productiviteit, cultuur en de ontwikkeling van menselijke waarden, waar wachten we op om dat te doen?, vroeg de Cubaanse president provocerend.
De Cubaanse leider vervolgde. “Ik zal geen geheimen vertellen als ik zeg dat de meest schadelijke gevolgen van de huidige internationale economische en financiële orde, die door en door onrechtvaardig, antidemocratisch, speculatief en exclusief is, de ontwikkelingslanden zwaar treffen. Het zijn onze landen die hun buitenlandse schuld de afgelopen tien jaar bijna zien verdubbelen. Het zijn die landen die 379 miljard dollar van hun reserves moesten uitgeven om hun valuta in 2022 te verdedigen. Het is bijna het dubbele van het aantal nieuwe speciale trekkingsrechten die hen zijn toegewezen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).”
Hiermee toonde hij aan dat de huidige financiële en economische orde is ontworpen om de staat van sociale ongelijkheid te bestendigen die de VS en een klein aantal landen in staat heeft gesteld om van de kapitalistische ontwikkeling te genieten ten nadele van de rest van de planeet.
“Onze volkeren kunnen en mogen geen laboratoria blijven van neokoloniale recepten en vernieuwde vormen van overheersing. Recepten, die gebruik maken van schulden, de huidige financiële architectuur en unilaterale dwangmaatregelen, om onderontwikkeling in stand te houden en de schatkist van enkelen te vergroten ten koste van het zuiden. Het is de grootste van alle urgenties: een nieuwe en rechtvaardige internationale orde”, aldus de Cubaanse president.
“In het midden van de 21e eeuw is het onaanvaardbaar dat achterhaalde instellingen die zijn geërfd uit de Koude Oorlog en Bretton Woods, nog steeds worden opgelegd aan de meeste naties van de planeet om een patroon van modern kolonialisme te reproduceren”.
Klimaatagenda uitvoeren!
Na het aanpakken van de kritieke kwesties van de wereldwijde economische en financiële orde, pakte Diaz-Canel ook het andere grote probleem aan dat vooral in de ontwikkelingslanden wordt gevoeld: de klimaatverandering.
“We moeten er ook rekening mee houden dat klimaatverandering de aard van de ontwikkelingsuitdagingen heeft veranderd. Daarom moet de internationaal overeengekomen klimaatagenda worden uitgevoerd in overeenstemming met het beginsel van billijkheid. Maar ook in overeenstemming met het beginsel van gemeenschappelijke, maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden en respectieve capaciteiten”.
Dat betekent dat geavanceerde kapitalistische landen, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel va de door mens veroorzaakte vervuiling in de afgelopen driehonderd jaar, de verantwoordelijkheid moeten nemen voor het leiden van wereldwijde energiehervormingen. Dit moet resulteren in het voorzien aan andere landen van technologie die het economisch en energetisch systeem moeten omvormen.
De president van Cuba, Miguel Diaz-Canel citeerde opnieuw de historische leider van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro (foto) die een krachtige waarschuwing gaf aan de groten der aarde. “Laten we de geschiedenis niet ingaan als de leiders die een verschil hadden kunnen maken in ons gemeenschappelijk lot en het niet konden. Laten we de alarmsignalen niet negeren. Laten we de noodsituatie niet onderschatten. We handelen met het gevoel van bedreigde diersoorten, we ageren met gevoel voor menselijkheid”.
Bron: Giulio Chinappi, Italië, Political Blogs, 25 juni 2023.