Wanneer zullen multinationals correct hun belastingen betalen?

Terwijl vele kleine en middelgrote ondernemingen en de meeste burgers correct hun belastingen betalen, ontspringen de multinationale ondernemingen door hoog gesofistikeerde juridische constructies de dans in een land dat vele fiscale ontsnappingsroutes heeft (zie verder België) of zeer lage belastingstarieven hanteert. Of repatriëren ze hun winsten naar fiscaal vriendelijker landen.

De publieke opinie moet dag in dag uit het liedje van overheidstekorten en inleveringen horen. Ze aanvaardt niet meer dat tegelijk de multinationale ondernemingen op hun hoge winstcijfers nauwelijks of geen belastingen betalen. Die grootbedrijven kunnen terecht zeggen dat ze volledig binnen de legaliteit handelen omdat de politieke klasse het wettelijk kader daarvoor gecreëerd heeft. Zo haalde de Europese Commissaris de Deense Margrethe Vestager hard uit naar een aantal multinationals en legde hen op hun te weinig belastingen te betalen. Het gaat om grote jongens zoals Apple, Starbucks, Fiat, Mc Donalds, Amazon,… Al deze bedrijven maken gebruik van uiterst gunstige belastingssystemen in Luxemburg, Nederland, Ierland,… ook met België heeft de commissaris een eitje te pellen. Begin dit jaar besliste zij dat een gunstige belastingsregeling van de zogenaamde “overwinsten”  (= winsten als gevolg van het mondiaal karakter van een bedrijf, het feit dat zij deel uitmaken van een mondiaal netwerk van klanten leveranciers, marketing,) ervoor heeft gezorgd dat 35 multinationals in België 700 miljoen euro te weinig betaald hebben (van 50% tot soms 90%!) en dat de Belgische overheid, de huidige  regering Michel deze moet terugvorderen. Deze regering aarzelt, weigert en tot vandaag is er weinig of niks van terecht gekomen maar wil andermaal het begrotingstekort verhalen op de werkende bevolking.

Eind vorige maand verscheen een rapport van de linkse PVDA over de onbenullige belastingsbedragen die multinationals in België betalen. Volgens dit rapport hebben 50 grootbedrijven in België die gebruik konden maken van fiscale ontsnappingsroutes 2,7% vennootschapsbelasting betaald. Dat kost het land volgens dit rapport 6,9 miljard euro. Uit de studie blijkt dat de KBC- Groep de koploper is. Op een winst van 2 miljard betaalde de bank-verzekeringsgroep 5,8 miljoen belastingen of 0,3%. Dat is maatschappelijk niet langer te verantwoorden. Er zijn volgens deze studie  drie gunstmaatregelen die 88% van de bedragen uitmaken die de bedrijven mogen aftrekken: de notionele interestaftrek, de definitief belaste inkomsten (DBI) en de vrijstelling van de meerwaarde op aandelen. Na KBC volgt het chemisch bedrijf Solvay, Atlas Services Belgium en de biergigant AB InBev. Cijfers en studies bewijzen dat België een belastingsparadijs is voor multinationals en een belastingshel voor zelfstandigen, KMO’s en de werkende burgers.

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    In een tijd van universeel bedrog is
    het vertellen van de waarheid een revolutionaire daad
    (George Orwell, Brits schrijver, 1903-1950)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye