Nu de boerkini, het is altijd iets

Vlaanderen is pas enkele tientallen jaren weg van het obscure katholicisme dat alles regelde van de wieg tot het graf,  of daar komt langs de achterdeur een nieuwe religie binnengeschoven. Een patriarchale woestijngodsdienst, de islam, heeft hier voet aan de grond gekregen, moskeeën samen met olie vanonder de hete woestijn in de Golfstaten. Gisteren was het gescheiden zwemmen, eergisteren halmal en nu de Burkini.

Met de petrodollars wordt de elite in de Golfstaten stinkend rijk. Ze exporteren vandaag hun petrodollars naar het Westen. Ze kopen  voetbalclubs, ze bewegen zich op  de luxe  vastgoedmarkt  in London of aan de Franse- en Spaanse kusten. Tegelijk worden de prinsen en koningen in de Golfstaten overstelpt met het modernste Westerse wapentuig. De fundamentalistische regimes zoals Saoedi-Arabië,Bahrein en Qatar zijn militair en economisch machtig. De Amerikaanse Ve vloot heeft in Bahrein zijn hoofdkwartier. Ze proberen hun theocratische godsdienst te exporteren.  De eerste en grootste slachtoffers van het  (soennitische) islamimperialisme van deze Golfstaten zijn de moslims. In Pakistan, India, Afghanistan, Irak,Syrië, Jemen heeft het terrorisme van het soennitisch expansionisme duizenden (sjiietische) moslims, Yezidi’s, Koerden, christenen de kop, de kogel of slavernij gekost. Het grootste kalifaat, Saoedi-Arabië, heeft er een broertje bij in Syrië- Irak.

De uitlopers van de fundamentalistische islam vandaag vindt je ook in het Westen. De vrijzinnige liberaal Karel De Gucht zegt in een interview dat een paar boerkini’s op het strand niet bedreigend zijn voor onze waarden. Hij blijft er rustig bij.  Inderdaad,  hoe hoger op de sociale ladder hoe minder last zo’n iemand ervan heeft. Het grootkapitaal  heeft geen interesse in de conflicten beneden in de mierenhoop van het volk. Als hun winsten en aandelenkoersen maar stijgen, bijv. via vette bagger- of bouwcontracten in de olierijke Perzische Golf.  Bij het volk heerst grote onrust en ontevredenheid over de neoliberale aanvallen op hun welvaart. Of dat niet genoeg is, moeten de Vlamingen het opdringerige gedrag van de volgelingen van een woestijngodsdienst ondergaan. Het is altijd iets. Vandaag is het de boerkini, gisteren waren het de bommen met tientallen doden. In zwembaden is het gescheiden zwemmen, in scholen wordt het creationisme verdedigd, in klinieken dringen familieclans binnen op de spoeddiensten en verbieden gynaecologen hun vrouwen te onderzoeken, er zijn de bendes jongeren die de stranden van recreatieparken afschuimen en badende vrouwen en meisjes in bikini intimideren… Het gaat dus niet om de boerkini op zich. De boerkini is slechts een schakeltje in de ketting. Het volk heeft dat blijkbaar beter begrepen dan mijnheer De Gucht.

Vele mensen van rechts en links verdedigen het dragen van de boerkini. In een opiniebijdrage van de Vlaamse filosofeTine Beeckman,(De Standaard, 29 augustus 2016) wordt terecht opgemerkt dat de verdedigers van de boerkini zich dramatisch vergissen. “Terwijl zij voor autonomie pleiten, voor het recht de boerkini te dragen,  dreigen zij vooral de ethiek van het goddelijke te beschermen. En daarmee wordt het een ander verhaal. Er bestaat niet alleen een linkse, progressieve visie  versus een conservatieve visie op politiek en staat. Een deel van de wereldbevolking denkt helemaal niet in democratische principes (wetten zijn door en voor de bevolking geschreven), maar vanuit het goddelijke”. Tine Beeckman: “Hier zijn we in het rijk van het Heilige, van de zonde, de eer en de schande. Voor hen staat de Westerse persoonlijke vrijheidsopvatting  gelijk aan decadentie, goddeloosheid, en eerloosheid”. Ze zijn met miljoenen in het Westen vaak in gemarginaliseerde, verpauperde getto’s, maar ook in dure villawijken. De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.

Het verdedigen door delen van  rechts en links van vreemde gebruiken van een religie, in naam van het liberaal principe van de individuele vrijheid, is een stap terug naar het ancien regime. Het Midden Oosten is er vandaag het bloederig voorbeeld van. Er is dus vandaag een  breed front nodig van seculiere krachten om de godsdienst in de privé sfeer te houden (wat rituelen van gelijkgezinden in het openbaar niet uitsluit). Maar tegelijk ook een front tegen de elites in het Westen. Via handel pamperen  ze de prinsen en koningen van de fundamentalistische gewelddadige islam. Dezelfde elite’s  voeren in het Westen tegelijk een catastrofaal sociaal afbraakbeleid waarin het “goddelijke” als opium op een criminele wijze  kan gedijen. Neoliberaal- en moslimfundamentalisme zijn soms dichtere buren dan op het eerste zicht lijkt

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Een journalist is een individualist,
  die zich identificeert met een miljoenenpubliek
  (Hans Van Straten, Nederlands schrijver-journalist, 1923-2004)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye