Robert Went: “Landen moeten af van fixatie op export”

Robert Went is econoom, Nederlander en doctoreerde met het proefschrift “The enigma of Globalization” (2002).

Hij is werkzaam bij de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR), een onafhankelijk adviesorgaan van de Nederlandse regering.  Hij publiceerdein 2014 het boek “Waarom Piketty lezen”? Hij is een uitgesproken tegenstander van de globalisering zoals ze nu voortwoekert, hij was twintig jaar geleden één van de initiatiefnemers voor een oproep tegen de euro…In een vraaggesprek met het weekblad Knack (22 februari jl.) geeft hij een aantal rake vaststellingen en meningen.

Volgens hem perkte globalisering de democratie in en legt keuzes op. Hij was indertijd tegen de invoering van de euro. We werden door toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm ‘gevaarlijke economen’ genoemd. “Ik ben daar nog steeds trots op.” Larry Summers de Amerikaanse econoom die nog voor de presidenten Bill Clinton en Barack Obama heeft gewerkt is lange tijd voorstander geweest van vrijhandel. Hij pleit nu voor “verantwoord nationalisme”. R. Went:  “Als de Staat niet voor haar burgers zorgt, wie zal dat dan wel doen?” Op de vraag of hij graag weer kapitaalcontroles wil invoeren  antwoordt R. Went dat “de drie decennia na de Tweede Wereldoorlog worden de gouden jaren van het kapitalisme genoemd, en toen waren er strenge nationale kapitaalcontroles. Tijdens de neoliberale jaren daarna zijn de kapitaalcontroles ontmanteld. De financiele markten konden op die manier enorme ravages aanrichten”.(1997: Aziatische crisisi, 2008: bankencrisis VSA en Europa).

 De fixatie van de politieke klasse op export en op investeringen van buitenlandse bedrijven verwerpt hij. (ook de “vlaams-nationalisten” van de N-VA  zijn in hetzelfde bedje ziek). R. Went: “Landen moeten af van de fixatie op de export. Het lijkt wel of een euro die met buitenlandse handel wordt verdiend, meer waard is dan een euro die in Nederland wordt verdiend. Dat is natuurlijk niet zo. In Nederlands wordt 68% van de welvaart in het binnenland gecreëerd en dus maar 32 % uit internationale handel. (red. Voor Vlaanderen geldt ongeveer hetzelfde percentage). Toch hebben we lange tijd de lonen laag gehouden om de export te bevorderen. Terwijl we beter de lonen hadden laten stijgen om de binnenlandse markt aan te jagen. Er zijn inderdaad nog steeds politici die denken zoveel mogelijk goudstukken over de hele wereld te moeten verzamelen. Dat is  een gedateerd idee sinds Adam Smith een tweehonderd jaar geleden.”

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    De utopie is de noodzakelijke droom,
    de realiteit de permanente uitdaging
    (D. Cohn Bendit, ex-politicus)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye