50 jaar Frans Masereelfonds

Het Frans Masereelfonds (MF) bestaat 50 jaar. Dat viert deze socioculturele vereniging onder meer met het boek “L’Idee- Verbeeld de toekomst” (foto cover) dat op 20 november van dit jaar verschijnt. Het boek wordt volgens de vereniging een inspirerende publicatie die historische ideeën verbindt met visionaire toekomstbeelden. In het ledenblad Aktief  lezen we alvast een aantal voorbeschouwingen.

Het driemaandelijks ledenblad van het Masereelfonds (MF), Aktief, publiceert in haar recentste uitgave een aantal  interessante voorbeschouwingen bij het 50-jarig bestaan van de vereniging.

In het voorwoord schrijft Kariml Zahidi dat het jubileumjaar in het teken staat van de “Verbeelding van de toekomst”. Er wordt uitgelegd wat ermee bedoeld wordt. K. Zahidi: “De politiserende rol van het Masereelfonds heeft de vereniging in het verleden steeds willen opnemen. En wil ze ook in de toekomst waar maken. Daarom staat het 50-jarig bestaan in het teken van “Verbeeld de toekomst”. De oproep is niet alleen bedoeld om de artistieke verbeelding de vrije loop te laten, het was ook een oproep met een duidelijk politiek karakter.  De vraag om verbeelding te laten spreken is een politieke oproep die duidelijk maakt dat het Masereelfonds de mantra van “er is geen alternatief” verwerpen. Het is een activerende oproep naar individuen om in een collectief proces te stappen om de boodschap vorm te geven. Het verlangen naar een andere wereld is geen marginaal fenomeen meer. Getuige hiervan de wereldwijde massale mobilisaties rond de klimaatproblematiek. Het komt erop aan dat verlangen op een politieke manier productief te maken.”

In het ledenblad lezen we een bijdrage over de geschiedenis van het Fonds. De naam van het fonds  werd voorgesteld door Mark Braet, communist en dichter, naar Frans Masereel (1889-1972), vredesactivist en sociaal geëngageerd graficus. Mark Braet ging hem in Avignon opzoeken om zijn toestemming te vragen en Frans Masereel antwoordde hem in een brief: “…je suis sensible et très emu de cette idée de créer un Frans Masereelfonds”.  Frans Masereel leefde in een eeuw die doorheen werd geschud door (contra-)revoluties, twee wereldoorlogen, de Koude Oorlog, … Hij reisde veel, onder andere naar Tunis, de Sovjet-Unie, China. Hij woonde in Parijs, Genève, Nice en Avignon, waar hij in 1972 overleed op 82-jarige leeftijd. De houtsnede was hèt medium van Frans Masereel waarmee hij zijn ideeën en bevragende blik over een groot deel van de twintigste eeuw verspreidde.

Verder in het blad een interview met een kunstenaarscollectief, onder de leiding van Pierre Muylle, curator, dat zich boog over 116 inzendingen met gedachten voor een visionaire visie die de toekomst in een andere plooi willen leggen. Verder een interview met Ludo Abicht (85), mede-oprichter van het Masereelfonds in 1971 en later voorzitter (1995-2002), Deniz Aghaba (37), vakbondssecretaris BBTK-ABVV, medewerkster aan Actief en Dries Goedertier (33) lid van de studiedienst van het ACOD-ABVV. Verder een blik op de geschiedenis en werking van een aantal lokale afdelingen in Oostende, Halle, Gent, Brugge, Sint-Niklaas, Leuven en Bierbeek. Tenslotte een column van Jelle Versieren, historicus verbonden aan de Universiteit Antwerpen en gastdocent aan de UGent. Hij is tevens hoofdredacteur van het ledenblad Actief van het Masereelfonds.

Op het feest van 50 jaar Frans Masereelfonds op 20 november e.k. zal het boek “L’Idée, verbeeld de toekomst” worden voorgesteld. Het boek verschijnt bij uitgeverij EPO (prijs 29,90 euro).(foto). We zullen in december van dit jaar uitgebreider aandacht besteden aan de viering van 50 jaar Frans Masereelfonds.

 

 

 

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    De Journalist is de historicus van zijn eigen tijd
    (Oriana Fallaci, Italiaanse journaliste 1929- 2006)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye