Vrijheid voor Julian Assange!

Op 3 juli jl. was het de 50e verjaardag van Julian Assange, de journalist-klokkenluider die Wikileaks oprichtte in 2006. Wikileaks publiceerde ca 700.000 geheime documenten onder meer van de oorlogsmisdaden in Irak, Afghanistan, in de gevangenis van Guantánamo Bay. Hij zit momenteel in de gevangenis Belmarsh in London. De Verenigde Staten(VS) vragen zijn uitlevering waar hij tot 175 jaar gevangenisstraf riskeert. Een Britse rechter wil hem niet overdragen aan de VS, maar hij blijft wel opgesloten.(foto– Internationale Federatie van Journalisten-IFJ).

Heel wat politici herinnerden aan de 50e verjaardag van de gevangen Australische journalist-klokkenluider Julian Assange in gevangenschap. Onder meer Sahra Wagenknecht van de Duitse Die Linke stuurde een persbericht rond met vraag voor de vrijlating van J. Assange, en Jeremy Corbyn, voormalig Labourleider, betoogde samen met een aantal parlementsleden voor de Belmarsh gevangenis in het zuidoosten van London (foto RT) waar Assange opgesloten zit onder de strengste voorwaarden.

Julian Assange was al sinds 2006 op de vlucht na het publiceren van honderdduizenden documenten over de oorlogsmisdaden van de VS in Irak, Afghanistan en geheime documenten van de werelddiplomatie van de grote mogendheden. Om aan een kidnapping en uitlevering aan Zweden(wegens vermeend seksueel misbruik, maar in feite een valstrik) te ontsnappen, zocht hij zijn toevlucht tot de Ecuadoraanse ambassade in London, met steun van de linkse president in Ecuador Rafael Correa.(foto) (Hij was president van 2007-2017. Onder zijn bewind verminderde de armoede door te investeren in sociale voorzieningen en economische investeringen. Hij woont nu in België, hij is getrouwd met een Belgische, en wordt nu door de Ecuadoraanse machthebbers samen met de Amerikanen via Interpol gezocht voor uitlevering, Interpol is zeer terughoudend). Inmiddels was er een rechtse president Lenin Moreno aan de macht gekomen in Ecuador en trok hij, wellicht in samenwerking met de Amerikanen, het asielrecht van Assange op de ambassade in. Assange werd in 2019 door de Britse politie aangehouden zogezegd omdat hij zijn voorwaarden voor zijn vrijlating op borgtocht had geschonden door asiel te zoeken op de Ecuadoraanse ambassade. Hij werd veroordeeld tot 50 weken gevangenisstraf in de strengste inrichting van Groot-Brittannië, Belmarsh.  In januari 2021 werd het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten door een Britse rechter afgewezen omwille van zijn gezondheidstoestand, maar hij blijft nog altijd achter de tralies.

Belmarsh

Jeremy Corbyn en collega’s parlementsleden verklaarden aan de gevangenis dat ze met J. Assange een ontmoeting moeten hebben. De parlementsleden overhandigden een brief met 20 handtekeningen van afgevaardigden van vier partijen aan de gevangenisdirectie met de vraag voor een gesprek met Julian Assange. Jeremy Corbyn: “Het is volkomen normaal dat parlementsleden in het kader van een eerlijk proces een bezoek mogen brengen aan een gevangene. Ik heb in de jaren dat ik parlementslid ben vele gevangenen bezocht, waaronder in  Belmarsh. Waarom zou dit nu ook niet kunnen?” Julian Assange moet niet alleen niet uitgeleverd worden naar de VS, maar moet ook vrijgelaten worden. Te meer daar de belangrijkste getuige van de Amerikanen, de IJslander Sigurdur Ingi Thordarson, een ex-medewerker van J. Assange, toegegeven heeft dat hij had gelogen in zijn getuigenis tegen Assange in verband met het hacken van geheime documenten die Wikileaks publiceerde. Deze man is als zovele wellicht eerst bezweken onder de chantage, de druk en het fabriceren van een bewijs door de Amerikaanse diensten. Jeremy Corbyn beschrijft Assange als “iemand die voor de waarheid opkomt. Hij hielp ons te verstaan wat in het vreselijke Amerikaanse kamp van Guantánamo Bay gebeurde en zoals in zovele plaatsen in de wereld waar de VS-militairen erge dingen hebben misdaan. We zijn ervan overtuigd dat Julian Assange een schitterend journalist is”.

Snowdon

Julian Assange werkte uiteraard niet alleen nadat Wikileaks uit de startblokken schoot. Hij kreeg geheime documenten toegespeeld van een Amerikaans militair Chelsea Manning– voorheen Bradley Manning- over aanvallen op onschuldige, ongewapende Iraakse burgers. Ze werd in de VS veroordeeld tot 35 jaar, maar kwam in 2017 vervroegd vrij. Ze werd terug opgesloten omdat ze weigerde te getuigen tegen Julian Assange. Edward Snowdon (foto Amnesty International) behoort tot dezelfde club als Assange. Hij riskeert ook een lange gevangenisstraf indien hij door de VS zou opgepakt en veroordeeld worden. E. Snowdon werkte eerder als CIA-agent, nadien voor de overkoepelende National Security Agency (NSA) als informaticus. Hij ontdekte als jongeman afluistercampagnes op een nooit geziene schaal. De info smokkelde hij op kleine geheugenkaarten naar buiten. Vanuit Hawaï, waar hij werkte, vloog hij naar Hong Kong waar hij de informatie overhandigde aan journalisten van de Britse The Guardian. Zo geraakt de informatie wereldbekend. Snowdon wilde naar Ecuador, maar strandde uiteindelijk in Moskou. Volgens Snowdon zijn regeringen en private firma’s bezig een “onuitwisbaar archief” aan te leggen met alle gegevens van iemands leven. De Amerikaanse NSA gaat hierin heel ver. Recent kwam in het openbaar dat de NSA, met de hulp van de Deense inlichtingendienst, Europese “bondgenoten” afluisterde tot op het hoogste niveau via het aftappen van strategische internetkabels die vanuit de zee aan land komen in Denemarken. Zo werd de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgeluisterd, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, nu bondspresident van Duitsland, Frank-Walter Steinmeier (foto), hoge Franse, Zweedse, Noorse politici en ambtenaren. Edgar Snowdon wijst op de verantwoordelijkheid van de huidige president Joe Biden, die vice president was onder Barack Obama (waarvan we niet weten of hij ook op de hoogte was van het afluisteren van “bondgenoten”). Naar aanleiding van de 50e verjaardag van de gevangenschap van Julian Assange pleit E. Snowdon openlijk voor zijn vrijlating.

Opmerkelijk is dat de Westerse wereld doofstom blijft voor de gruwelijke gevangenschap van een klokkenluider-journalist. Hij klaagde oorlogsmisdadigers aan, maar die lopen vrij rond. Hij ondergaat een martelgang. In de meeste pers lees je hoogstens een klein berichtje, in de media hoor je al niks, laat staan uitgebreide aandacht. De grote kampioenen voor de mensenrechten zwijgen. Sommige witte ridders van bij ons zien vooral mensenrechtenschendingen in landen die de Amerikanen niet mogen. Als de Amerikanen op het fluitje blazen schieten ze gepassioneerd in gang zoals bij Navalny of voor de Oeigoeren. Maar als je het druk hebt met de strijd voor mensenrechten kun je niet alles tegelijk. Onder onze neus wordt de journalist-klokkenluider Julian Assange in een vergeetput gekerkerd. Het is de dubbele moraal die speelt (en die door vele landen buiten het Westen niet meer geapprecieerd wordt). Nochtans is publieke aandacht vandaag nodig, naar aanleiding van zijn 50e verjaardag, om de journalist-klokkenluider uit de vergeetput van Belmarsh te halen.

 

 

 

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    De mens heeft de goden geschapen,
    het omgekeerde blijft te bewijzen
    (Serge Gainsburg, Frans dichter-zanger, 1928-1991)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye