Magazine Apache- zomeruitgave

Voor ons ligt de tweede uitgave van de jaarlijks vier uitgaven van het progressieve Apache magazine. De zomeruitgave zoals de redactie ze noemt. Een vijftal bijdragen weerhouden onze speciale aandacht.

Over het Covid-19 virus is al veel gezegd en geschreven, ook veel onzin. Vooral door volk dat uit de riolen gekropen kwam en, niet gehinderd door enige kennis van zaken, de lef heeft zijn negationistische waarheid boven die van mensen te stellen die hun leven lang wetenschappelijk onderzoek gedaan hebben. En erger: virologen, maar ook anderen, bedreigen en zelfs de doodstraf eisen. Het is dan ook goed dat Apache voor een tegengeluid zorgt door Prof. Johan Neyts, van het beroemde Leuvense Rega Instituut aan het woord te laten.

Ons onderwijs leidt economen op onder de blauwe stolp van de neoliberale school. Econoom Jonas Van der Slycken kijkt in Apache voorbij de belangrijkste maatstaf: het bruto binnenlands product (bbp). De Britse denker Grace Blakeley pleit voor een grondige transitie van de economie. De groeiende stroom van toeristen zet eveneens onze planeet ecologisch onder druk. De leefbaarheid van sommige toeristische trekpleisters wordt bedreigd. Denk bijv. aan Venetië, Barcelona, Spaanse kustgebieden en de horden Himalaya bergbeklimmers.

Apache heeft ook bijzondere belangstelling voor de eigendomsrechten op gronden. Raf Custers trok naar de Congolese provincie Congo Central. Albert Tuzolana trekt ten strijde tegen de Belgische firma Sogenac. Volgens Tuzolana is deze firma niet de rechtmatige eigenaar van duizenden hectaren grond in zijn geboortestreek. Grondbezit in Vlaanderen roept ook vele vraagtekens op. Het vastgoed in de drukke winkelstraat de Meir in Antwerpen is overwoekerd door torenhoge huurprijzen. Het is de lucratieve speeltuin van grote investeerders.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  In een tijd van universeel bedrog is
  het vertellen van de waarheid een revolutionaire daad
  (George Orwell, Brits schrijver, 1903-1950)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye