Voor ons ligt de tweede uitgave van de jaarlijks vier uitgaven van het progressieve Apache magazine. De zomeruitgave zoals de redactie ze noemt. Een vijftal bijdragen weerhouden onze speciale aandacht.
Over het Covid-19 virus is al veel gezegd en geschreven, ook veel onzin. Vooral door volk dat uit de riolen gekropen kwam en, niet gehinderd door enige kennis van zaken, de lef heeft zijn negationistische waarheid boven die van mensen te stellen die hun leven lang wetenschappelijk onderzoek gedaan hebben. En erger: virologen, maar ook anderen, bedreigen en zelfs de doodstraf eisen. Het is dan ook goed dat Apache voor een tegengeluid zorgt door Prof. Johan Neyts, van het beroemde Leuvense Rega Instituut aan het woord te laten.
Ons onderwijs leidt economen op onder de blauwe stolp van de neoliberale school. Econoom Jonas Van der Slycken kijkt in Apache voorbij de belangrijkste maatstaf: het bruto binnenlands product (bbp). De Britse denker Grace Blakeley pleit voor een grondige transitie van de economie. De groeiende stroom van toeristen zet eveneens onze planeet ecologisch onder druk. De leefbaarheid van sommige toeristische trekpleisters wordt bedreigd. Denk bijv. aan Venetië, Barcelona, Spaanse kustgebieden en de horden Himalaya bergbeklimmers.
Apache heeft ook bijzondere belangstelling voor de eigendomsrechten op gronden. Raf Custers trok naar de Congolese provincie Congo Central. Albert Tuzolana trekt ten strijde tegen de Belgische firma Sogenac. Volgens Tuzolana is deze firma niet de rechtmatige eigenaar van duizenden hectaren grond in zijn geboortestreek. Grondbezit in Vlaanderen roept ook vele vraagtekens op. Het vastgoed in de drukke winkelstraat de Meir in Antwerpen is overwoekerd door torenhoge huurprijzen. Het is de lucratieve speeltuin van grote investeerders.