David Dushman (98) bevrijder van Auschwitz overleden

David Dushman (98) stierf op zaterdag 5 juni jl. in München, waar hij sinds twee decennia woonde. Hij was de laatst overgebleven soldaat van een tankeenheid van het Rode Leger die in januari 1945 het vernietigingskamp Auschwitz (foto) bevrijdde. Ondanks verwondingen, werd hij na de oorlog een sportlegende als coach in de Sovjet-Unie.(*)

Alhoewel David Dushman (foto) internationaal werd gezien als één van de soldaten van het Rode Leger die het berucht vernietigingskamp Auschwitz bevrijdde, relativeerde hij zijn rol. In interviews zegde hij dat hij zich niet als een eerstelijns bevrijder van het Auschwitz kamp beschouwt. Immers, hij was niet bij het eerste Oekraïense front van het Sovjetleger, dat op 27 januari 1945 het kamp binnenviel. Hij diende aan het eerste Wit-Russische front en maakte deel uit van een kleine eenheid van vijf tanks die de opdracht kreeg om een omweg te maken en de Auschwitz gevangenen te gaan helpen die het risico liepen uitgeroeid te worden. David Dushman: “Vijf tanks waaronder de mijne werden iets zuidelijker gestuurd naar Auschwitz. Toen we aankwamen zagen we de omheining. We hebben één van de hekken van het kamp platgereden. “Wat D. Dushman zag was ongelooflijk. Hij werd geconfronteerd met ondervoede, graatmagere, uitgeputte mensen. Ze droegen een gestreept gevangenisuniform en staarden hen aan met bijna levenloze ogen. Al het proviand dat ze bijhadden hebben ze aan een deel van de gevangenen verdeeld. Ongeveer 7.000 mensen waren nog in Auschwitz toen het Rode Leger arriveerde. Veel meer gevangenen waren op een dodenmars gestuurd. Tijdens de oorlog stierven in Auschwitz ongeveer 1,1 miljoen mensen, waarvan de meesten joden waren (D. Dushman was zelf een Rus van joodse origine).

David Dushman was als achttienjarige een veelbelovende atleet in de schermdiscipline (foto). Hij was pas kampioen geworden bij Moskou ’s jeugdschermers.  Dushman werd gauw geconfronteerd met de oorlog door de invasie van de Duitsers. De invasie onder de codenaam “Barbarossa” was de grootste militaire operatie ooit in de geschiedenis. Het was een leger van 3 miljoen militairen, georganiseerd in 146 legerdivisies, met ten zuiden Roemeense divisies en Finse divisies in het noorden. Ze werden gesteund door 2.000 vliegtuigen en 3.350 tanks. Achter de divisies opereerden zogenaamde speciale veiligheidsbrigades in zogenaamde Einsatzkommandos. Hun opdracht was alle Duitsland vijandige politieke elementen op te sporen en te vernietigen. De aanval kaderde in een groter plaatje van de strijd in het Oosten voor “Lebensraum”. Het was een racistische oorlog die de dominantie van de Blanke Ariërs, als übermenschen, moest realiseren ten nadele van al wat volgens de nazi’s als üntermenschen in de weg stonden. Daarom moesten de Slavische volkeren, de Russen, politiek andersdenkenden, joden, gehandicapten, uit de weg geruimd worden of als slaven ingeschakeld worden en mochten de bezittingen, grondstoffen, economie van deze üntermenschen gestolen worden.

Na de Duitse invasie op 22 juni 1941 ging D. Dushman naar het rekruteringsbureau om zich te laten opnemen in het Rode Leger. Hij werd twee dagen na de invasie ingelijfd en opgeleid voor een tankeenheid. D. Dushman raakte drie keer gewond in belangrijke veldslagen. Hij nam deel aan de omsingeling van de nazi troepen in Stalingrad, hij nam deel aan één van de grootste tankveldslagen in Koersk (1943).  De Sovjet Unie was het grootste slachtoffer van de oorlog met ca 27 miljoen doden maar had ook het grootste aandeel in de overwinning van de geallieerden (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk) tegen de nazi’s.

Na de oorlog hervatte David Hushman zijn sportloopbaan in de Sovjet-Unie in de schermdiscipline. In 1951 werd hij schermkampioen van de Sovjet-Unie. Vervolgens werd hij zesendertig jaar lang de coach van de schermdiscipline voor vrouwen van de USSR (Unie van Socialistische Sovjetrepublieken). De schermsters hebben onder zijn leiding vier olympische gouden medailles gewonnen, evenals winst in verschillende wereldkampioenschappen.

In een reactie op zijn overlijden bracht Thomas Bach (foto), huidig voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (I.O.C.), hulde aan David Hushman. Thomas Bach was in zijn jonge jaren ook een Duits schermkampioen. In die hoedanigheid ontmoette hij David Hushman. “Toen we elkaar ontmoetten in 1970 bood hij als Sovjet-Rus onmiddellijk zijn vriendschap aan, ondanks zijn persoonlijke ervaringen in de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers. Dat was een diep menselijk gebaar dat ik nooit zal vergeten”, zei Thomas Bach in een verklaring van het I.O.C. n.a.v. zijn overlijden.

Enkele dagen geleden stierf ook Vladimir Turov (101), de laatste militair van de eenheid die de commandant van de Duitse troepen in Stalingrad, maarschalk Friedrich Paulus arresteerde na de overgave van het 6e leger. De Duitsers gaven zich over op 31 januari 1943. Nochtans had Hitler Paulus bevolen tot de dood door te vechten. De strijd tegen het Rode Leger in en rond Stalingrad heeft aan 400.000 Duitse soldaten het leven gekost. Er werden tienduizenden Duitse krijgsgevangenen gemaakt (foto). In krijgsgevangenschap nam F. Paulus deel aan meerdere capitulatie oproepen gericht naar de Duitse Wehrmacht. Hij werd lid van het Nationaal Comité voor een Vrij Duitsland. Tijdens de processen van Neurenberg werd hij opgeroepen als getuige (in 1953 liet de Sovjet-Unie hem vrij. Hij leefde daarna in de DDR en stierf in 1957 (1890-1957). *(bron: www. l’antidiplomatico.it)

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De mens heeft de goden geschapen,
  het omgekeerde blijft te bewijzen
  (Serge Gainsburg, Frans dichter-zanger, 1928-1991)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye