65 jaar Cubaanse revolutie

Maandag 1 januari 2024 vieren miljoenen Cubanen de 65e verjaardag van hun revolutie. Zoals gebruikelijk zal 2024 en het revolutionair jubileum op oudejaarsavond worden begroet met 21 saluutschoten. Naast tal van activiteiten door het hele land, vindt er een centrale viering plaats in het Céspedes Park in de stad Santiago de Cuba. Daar kondigde de revolutionaire leider Fidel Castro (foto Left Europees Parlement) op 1 januari 1959 vanop een balkon de overwinning aan van het rebellenleger op de door de maffia en de Amerikanen gesteunde dictator Fulgencio Batista.

In zijn overwinningstoespraak in 1959 stelde hij dat “we voor het eerst in de vier eeuwen sinds onze natie werd gesticht we volledig vrij zullen zijn”. Het was alsof hij toen al aanvoelde dat dan de aanvallen van het Amerikaanse regime op de pas verworven onafhankelijkheid zouden beginnen. Castro stelde: “De revolutie begint nu. Het zal een moeilijke en gevaarlijke onderneming worden.”

Sindsdien is het eerste socialistische land op het Amerikaanse continent onderworpen aan de meest uitgebreide blokkade die ooit aan een volk is opgelegd. Op Fidel Castro werden door de CIA tientallen moordpogingen ondernomen. De Amerikaanse invasie in de “Varkensbaai” liep op een sisser uit. Fidel Castro werd verplicht steun te zoeken bij de Sovjet-Unie, zowel militair als economisch.

Cuba: politiek stabiel

In 1961 werd Cuba het middelpunt van een mogelijk kernwapenconflict tussen de Sovjet-Unie en de VS. Nadat de VS Amerikaanse raketten had geplaatst in NAVO-land Turkije gericht op Moskou, plaatste de Sovjet-Unie hun raketten in Cuba gericht op de VS. Na een akkoord waarin de Amerikanen hun raketten in Turkije wegnamen, vertrokken ook de Russen met hun raketten uit Cuba.

Ondanks sadistische blokkades van de grote buur, de VS, beschikt Cuba al tientallen jaren over politiek meest stabiele systeem in de regio. Blokkade die in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties al jaren met een quasi unanimiteit (behalve de VS en enkele vazallen) wordt afgekeurd.(foto)

Midden in een regio waar de VS rechtse en extreemrechtse dictators steunden. Om hun macht te behouden pasten deze dictators, met steun van en opgeleid op militaire academies van de Amerikanen, gruwelijke maatregelen toe op hun eigen volk met doodseskaders, martelingen, verdwijningen. Cuba verdedigde met succes de doelstellingen van de revolutie.

Onderwijs en gezondheidszorg op peil

Op een paar decennia tijd werd op het eiland onder de leiding van de Communistische Partij de achterstand inzake onderwijs en gezondheidszorg ingehaald. Cuba was het eerste land in de regio dat bevrijd werd van analfabetisme. Het eiland heeft een betere toegankelijke gezondheidszorg dan de grote Amerikaanse buur. Het eiland beschikt over het grootste aantal artsen en medische voorzieningen in Centraal- en Zuid-Amerika.

Het biedt met zijn artsen en medisch personeel overal in de wereld hulp. Zo ook in Italië tijdens de covid-pandemie.(foto Solidair) Cuba stuurde duizenden artsen naar Venezuela en Brazilië bijv. Het steunde het ANC in zijn apartheidsstrijd met medische- en militaire hulp.

De namen van Fidel- en Raoul Castro, Che Guevarra, Camilo Cienfuegos en vele andere helden van de revolutie zijn bekend over de gehele wereld. Ze zijn het symbool van de wil en de strijd voor sociale gerechtigheid, menselijke ontwikkeling en soevereiniteit. Tot op vandaag inspireert dat de volkeren om voor socialistische idealen te strijden

 

 

 

 

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De Journalist is de historicus van zijn eigen tijd
  (Oriana Fallaci, Italiaanse journaliste 1929- 2006)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye