Door de coronapandemie werd de 75e verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland in Moskou verplaatst van 9 mei naar 24 juni. Het werd een indrukwekkende militaire parade met deelname van veertienduizend militairen waaronder ex-Sovjet-republieken en Aziatische grootmachten India en China die opstapten achter hun nationale vlag.(foto,troepenschouw voor de parade)
24 juni is ook geen slechte datum voor een herdenking. Het is op die dag in 1945 dat het Rode Leger in Moskou de overwinningsparade hield waarop de buitgemaakte nazi- standaarden op een hoop werden gegooid als symbool van de verslagen nazi’s legers (foto). De meeste militairen die op 24 juni 1945 deelnamen aan de overwinningsparade waren overlevenden van de bloedige veldslagen in Koersk, Stalingrad, Berlijn. Vandaag trachten vnl. rechts revanchisten in Oost-Europa de geschiedenis te herschrijven. De nazi’s marcheren weer door de straten in de Baltische staten en in Oekraïne. In de VS wordt vandaag de overwinning op de nazi’s exclusief geclaimd door de Angelsaksische wereld, zonder vermelding van de beslissende rol van de Sovjet-Unie en andere geallieerden, van partizanenbewegingen, in Europa en daarbuiten. Het is voor ernstige mensen zonneklaar dat de Sovjet-Unie dè beslissende factor was die de dolksteek gaf aan Adolf Hitler. Hitler had ca 80% van zijn leger ingezet op het Oostfront tegen de Sovjet-Unie (met deelname van zo’n vijftienduizend Vlaamse Oostfronters). De Sovjet-Unie telde 27 miljoen doden, militairen en burgers. De bloedprijs was hoog voor Sovjet- Rusland. Het land was kapot geschoten, met grote steden in puin zoals Stalingrad en het huidige Sint-Petersburg. Vandaag is een pittige strijd uitgebroken over de historische waarheid over Wereldoorlog II.
Inter-nationale militaire parade
Het opmerkelijkste feit op 24 juni 2020 in deze parade te Moskou, was dat er belangrijke landen met uitgebreide militaire delegaties aanwezig waren, die deelnamen aan de parade achter hun nationale vlag. Merkwaardig is hoe voormalige ex-Sovjet-republieken zoals Armenië, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oezbekistan, Mongolië, Kirgistan, Wit-Rusland, Moldavië hun militaire delegaties stuurden. President Emmanuel Macron (foto met rechts president Poetin) van Frankrijk had aangekondigd dat hij inging op de uitnodiging van Rusland, maar stuurde uiteindelijk zijn kat, ook was er geen Franse militaire deelname aan de parade. President Xi Jinping was ook verontschuldigd maar stuurde een Chinees detachement voor de parade. Uit Europa was er één land, Servië, dat een militaire delegatie had afgevaardigd voor de parade. samen met president Aleksander Vucic. Maar o.i. nog belangrijker was de deelname van de twee Aziatische grootmachten: India en China aan de militaire parade te Moskou.
Het is o.i. niet toevallig dat deze aanwezigheid van ex- Sovjet republieken en beide Aziatische kernmachten verzwegen werd in de berichtgeving van de Westerse media. In sommige media werd gesuggereerd dat de deelnemende militairen vlak naast elkaar liepen in corona tijden en dreigden besmet te worden. Terwijl iedereen in Rusland weet dat de 14.000 deelnemende militairen aan de parade vooraf werden gescreend, ook de buitenlandse. Alleen de militairen die niet corona besmet waren mochten deelnemen. Ze werden kort na de parade terug gescreend. Hetzelfde met de toeschouwers.
In de marge van de parade stellen de communisten van Rusland voor om ook een officiële herdenking- en feestdag te organiseren in Rusland op 2 september, dag waarop in 1945 Japan, bondgenoot van nazi Duitsland, zich overgaf aan de geallieerden (VSA, Sovjet-Unie, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada,…).
Referendum over grondwetswijziging
De viering van het 75e overwinningsjaar op de nazi’s kadert ook in het volksreferendum dat komende weken in juli wordt georganiseerd over 140 grondwetswijzigingen. Eén belangrijke ervan is om president Vladimir Poetins ambtstermijn te herzien. Indien de grondwetswijzigingen worden goedgekeurd zal Vladimir Poetin na het einde van de huidige ambtstermijn (2024) nog tweemaal kunnen herkozen worden, dus tot 2036. Hij zal dan, als alles voor hem goed loopt, een oude man van 84 jaar zijn. De president krijgt ook meer volmachten zoals het ontslaan van rechters.
De grootste oppositiepartij van Rusland, de Communistische Partij, verzet zich tegen deze grondwetswijzigingen. Ze zullen aan Poetin meer macht geven dan de “Tsaren, Farao’s en de secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie (CPSU) samen” zeggen de Russische communisten. Zij roepen het volk op tegen te stemmen. In een reactie daarop stelde Poetin dat de communisten in de Sovjet-Unie toen in de grondwet de dictatuur van de CPSU verankerden. Hiertegen kan men opwerpen dat Poetin juist op die oligarchische klasse steunt, die deel uitmaakte van de dictatuur van de CPSU. De huidige Communistische Partij van de Russische Federatie (CPRF), bevrijd van diegenen die nu oligarch zijn, pleit voor een grondwet die zou beletten dat het land geplunderd wordt door de oligarchische elites, dat onbepaalde macht aan één persoon ondemocratisch is. De huidige grondwetswijzigingen, zeggen de communisten, doen denken aan een make-up van de Jeltsin grondwet begin van de jaren negentig. De CPRF pleit voor een Grondwet die belet dat het land geplunderd wordt en kapitalen het land uitvluchten naar belastingparadijzen, ze pleit voor een democratische en sociaal rechtvaardige grondwet en een grondwet die de basis vormt voor de democratische, sociaal-economische en culturele ontwikkeling van het land.