Naar een vrij beschikbaar Corona vaccin?

De wereld rond zijn tientallen laboratoria op zoek naar een afdoend vaccin tegen het nieuwe corona virus Covid-19. Linkse partijen in het Europees Parlement verzameld in Europees Verenigd Links (GUE/NGL),  waaronder de Belgische PVDA-PTB,  lanceren een petitie voor de vrije beschikbaarheid van een vaccin tegen corona, Covid-19.(foto Rode Kruis)

Marc Botenga,(foto Han Soete, Solidair) lid van het Europees Parlement voor de PVDA, stelt dat we niet kunnen toelaten dat de farmaceutische industrie van corona een cashkoe maakt. Deze Europese petitie is nodig. M. Botenga waarschuwt “Het coronavirus wordt vandaag met miljarden euro belastinggeld ontwikkeld. We mogen niet toelaten dat privé bedrijven die eerder weigerden te investeren, straks het vaccin bezitten en beslissen over de prijs en het aanbod. De farmaceutische industrie baseert haar prijzen op wat de patiënt of een land wil- kan betalen. Zo maximaliseren zij de winsten van de aandeelhouders. Het gevolg is dat voor vele vaccins torenhoge bedragen moeten neergelegd worden. En dat kost levens, elke dag”.

Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, beloofde dat het vaccin tegen Covid-19 een openbaar goed zal worden. Die belofte is geen garantie. Met de Europese petitie “Right2Cure” willen de initiatiefnemers de Europese Commissie onder druk zetten, om alsnog haar belofte na te komen. De initiatiefnemers van de petitie willen dat Europa garandeert dat vaccins tegen pandemieën een zaak van algemeen wereldwijd belang zijn, en dus vrij ter beschikking moeten staan voor iedereen. Dat kan. De Europese Unie beschikt daarvoor over essentiële hefbomen. De Wereld Gezondheidorganisatie van de Verenigde Naties hebben een “patentenpool” opgezet om informatie over het Covid-19 virus wereldwijd samen te brengen en te delen. De EU kan het verplicht maken dat geneesmiddelen die ontwikkeld worden met openbare gelden in die pool terecht komen. Het volstaat die verplichting als voorwaarde te koppelen aan het geven van overheidssubsidies aan de farmaceutische industrie meent M. Botenga. De initiatiefnemers roepen de EU op de vrije beschikking van het vaccin te verzekeren. Dat vereist politieke moed. Nelson Mandela deed het ons voor. In de jaren negentig van vorige eeuw maakte de aidsepedemie vele slachtoffers in Zuid-Afrika. De prijzen waren veel te hoog. Nelson Mandela dwong de industrie om de medicijnen veel goedkoper te leveren.

De petitie “Right2Cure” wordt naast de Belgische PVDA-PTB gelanceerd door France Insoumise (FI), de Franse Communistische Partij (PCF), het Spaanse Podemos en Izquierda Unida (vroegere CP) van Spanje, Sinn Fein (Ierland), de Socialistische Partij-SP- Nederland, AKEL (Cyprus), Partito della Rifondazione Comunista (Italië), Bildu (Baskenland), de Communistische Partijen van Bohemen en Moravië (Tsjechië), Die Linke (Duitsland).

De petitie kan getekend worden op: http://www.right2cure.eu

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  In een tijd van universeel bedrog is
  het vertellen van de waarheid een revolutionaire daad
  (George Orwell, Brits schrijver, 1903-1950)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye