Magazine Apache – winteruitgave 2021

In de (vijfde) winter uitgave van het Apache magazine hebben we uitstekend leesvoer voor de soms ijzige wintermaanden. Net zoals telewerk het sociaal contact in scholen en bedrijven nooit zal verdringen, zo zal het gedrukte journalistieke werk nooit verdrongen worden door digitale teksten op felverlichte beeldschermen. Het winternummer van het Apache magazine(*) biedt inhoudelijk veel interessants, maar is ook een visueel kunststukje van met veel liefde gemaakte lay-out en foto’s.

De blikvanger is het interview van hoofdredacteur Karl van den Broeck met de Amerikaanse historicus Sophia Rosenfield over de zoektocht naar waarheid in de westerse democratie. De vraag is existentieel: hoe en of wetenschappelijke kennis het zal halen op pseudowetenschap en desinformatie vnl. uit rechtse en fascistische politieke hoek. Iedereen die open ogen en oren heeft maakt zich vandaag zorgen over de afbrokkelende overeenstemming over aantoonbare feiten zoals het klimaat dat opwarmt of het bestaan van een coronavirus. We worden met zoveel informatie feiten en meningen overspoelt dat niemand nog alles kan lezen en dat leidt tot wantrouwen.

We blijven in België en Vlaanderen worstelen met een stinkend verleden. In het Pajottenland, op de Kesterheide, ligt een luguber bedevaartsoord. Vlakbij de top van de Kesterheideheuvel ligt een opvallend zerk. Het dekt een graf toe dat ooit toebehoorde aan Staf De Clercq, de autoritaire leider van het Vlaams nationaal Verbond (VNV) dat collaboreerde met de nazi’s. Het praalgraf van een Vlaamse collaborateur is een bedevaartsoord geworden. In Apache wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed onder de titel (gedrukt wit op zwart (!)): “Oude en nieuwe nazi’s op Kesterheide”. Meer algemeen wordt de vraag gesteld in een volgende bijdrage: “Hoe verteert België zijn geschiedenis”? De auteur verwijst naar de koloniale periode, de migratiegeschiedenis en ook naar de collaboratie.

De actualiteit eist ook zijn rechten op. Eerder vermelden we het dossier van het vastgoedmoeras in Antwerpen. Iets wat Apache nauw aan het hart ligt zijn de perikelen met wat Apache noemt het ‘”Antwerps vastgoedmoeras”. De spin in het web is burgemeester Bart De Wever en zijn bevriende vastgoed promotoren (sommige uit Vlaams nationale hoek). Apache concludeert in zijn dossier dat de “bouwpromotoren, zoals vier jaar geleden, in de ‘koekenstad’ nog altijd machtig zijn en door het stadsbestuur op hun wenken worden bediend. Politieke ingrepen- van op maat gemaakte uitvoeringsplannen tot bijgestuurde adviezen- laten de kassa van de bouwbedrijven rinkelen. Het gevaar is dat projectontwikkelaars meer en meer inspelen op de vraag van investeerders naar woningen als beleggingsproduct”. Je kan de bijdrage lezen onder de titel “Bouwwoede in het Antwerpen van De Wever”.

In verband met de corona pandemie lezen we een boeiende bijdrage onder de titel “Europa komt machtiger uit de pandemie, maar niet democratischer”. Over de migranten maken we kennis met de bijdrage “Geopolitieke chantage met migranten”. Over de voetbalwereld gesponsord door oliesjeiks, oligarchen verschijnt onder de titel: “Geld doet de voetbal rollen” en “Vrouwen doorbreken taboes in topsport” over mentaal welzijn als één van de laatste taboes in de sportwereld.

Dat alles met veel creativiteit en overgave smaakvol gedrukt en een verfrissende lay-out gegoten. Met foto’s die evenveel of meer zeggen dan de sterke teksten. Als we een selectie mogen maken van foto’s: Staf De Clercq met Hitlergroet bij een afscheidsceremonie van het Vlaams legioen dat naar het Oostfront vertrekt (blz. 52); de met rode verf besmeurde buste van Leopold II (blz. 60); de close up foto van Nafi Thiam  zittend, rustend op een bankje op de piste in Tokio dit jaar. De lijst van de auteurs van de bijdragen kan je achteraan vinden.

(*)info@apache.be

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    Geduld is een bittere plant met een zoete vrucht
    (Chinees spreekwoord)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye