Bernie Sanders versus het Biden beleid

Bernie Sanders (foto), die jarenlang eenzaam als enige socialist in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat zetelde, is vandaag één van de populairste politici in het land. Hij is de aartsvader van een herboren links in de VS. De man verdient een monument. De man op leeftijd (78) trekt duizenden jongeren aan. Vandaag spreekt hij zich uit over de toestand in zijn land.

De linkervleugel van de Democratische Partij in de VS staat in rep en roer. De keuzes van de president Joe Biden in verband met het buitenlands beleid in het verlengde liggen van het traditioneel beleid van neoliberalisme en imperialisme. Het militair budget van het Pentagon gaat naar onwaarschijnlijke hoogten: 753 miljard dollar! Gelukkig komt er heel wat reactie op dit oorlogsbudget van een land met 800 militaire basissen en steunpunten in de wereld. Robert Reich een progressieve democraat die de presidentskandidatuur in 2016 en 2020 van Bernie Sanders steunde en onder president Bill Clinton minister van Arbeid was, reageerde in een tweet. “Het laatste wat we nodig hebben is een nog groter militair budget. Het voorziene budget voor 2022 is groter dan het budget in de tweede Wereldoorlog, groter dan dat in Vietnam en in de Koreaanse oorlog”. Senator Bernie Sanders stelde voor een “parlementaire onderzoekscommissie op te richten voor onderzoek naar verspilling en fraude bij het Pentagon.”

Senator B. Sanders wijst erop dat de VS de hoogste militaire budget heeft van de wereld. Meer dan de twaalf landen die erop volgen (China, India, Groot-Brittannië, Rusland, Frankrijk, Duitsland, Japan, Saoedi-Arabië, Zuid Korea, Australië, Italië en Brazilië). Het militair-industrieel complex heeft nog een stevige voet in het huis van de regering Biden. Onder meer minister van Defensie Lloyd Austin, is nauw verbonden met de wapenindustrie en lid van de Raad van Bestuur van het rakettenbedrijf Raytheon.

In een bericht neemt Senator Bernie Sanders ook de sociaaleconomische verhoudingen in de VS op de korrel. “Het is bijna absurd om te geloven: de 50 rijkste mensen in dit land bezitten meer dan ongeveer 165 miljoen Amerikanen. Het is een obsceniteit.”

Over dit onderwerp is Sanders de laatste tijd in botsing gekomen met Elon Musk, één van de rijkste mannen in de VS. Nadat de oprichter van het automerk Tesla een geldinzamelingsactie had aangekondigd om de omstandigheden te bestuderen waaronder één miljoen mensen op Mars zouden leven in 2050, herinnerde Sanders eraan dat de Verenigde Staten hun middelen niet mogen verspillen aan Mars. Ze de middelen richten op de mensen op aarde die ze nodig hebben en op de bescherming van de natuur.

Senator Bernie Sanders schold ook tycoon Jeff Bezos uit, de rijkste man ter wereld, de oprichter van het e-commercebedrijf Amazon, omdat hij met miljoenen dollars, intimidatie, propaganda tegen de Amazon werknemers voerde. Zo wilde hij beletten dat er een vakbond zou worden opgericht in zijn bedrijf. Bij Amazon heerst grote uitbuiting, werknemers krijgen bijv. niet de tijd om naar het toilet te gaan, ze moeten het in een fles doen.

In beide gevallen maakte Sanders duidelijk hoe erg het niveau van hebzucht is van deze twee heren. Het benadrukt de sociale ongelijkheden in het land. Het is niet alleen immoreel, maar staat ook de ontwikkeling van het land in de weg. Sanders pleit om deze miljardairs weg te belasten. Een land heeft voor zijn ontwikkeling geen miljardairs nodig zegt hij.

 

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  In een tijd van universeel bedrog is
  het vertellen van de waarheid een revolutionaire daad
  (George Orwell, Brits schrijver, 1903-1950)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye