Op 12 april 1945 werd het naziconcentratiekamp Buchenwald van de nazi’s door de geallieerden veroverd. Naar schatting 280.000 gevangenen passeerden er om te worden verdeeld over kleinere kampen in Duitsland. Ze werden gedwongen met dwangarbeid bij te dragen aan de nazi oorlogsinspanningen. Tevens is het 80 jaar leden dat Hitler Duitsland de Sovjet-Unie aanviel. Naar aanleiding hiervan hield de Duitse president Frank-Walter Steinmeier (foto) een toespraak.
Op 12 april 1945 werd het naziconcentratiekamp Buchenwald door de geallieerden (Verenigd Koninkrijk, de VS, de Sovjet-Unie, Frankrijk) bevrijd en is het 80 jaar geleden dat Nazi-Duitsland de Sovjet-Unie aanviel in de operatie “Barbarossa”.
Buchenwald was één van de langst werkenden en grootste structuren waar mensen die door de nazi’s werden beschouwd als ongewenst op deze aarde werden onderworpen aan zware dwangarbeid met onvoldoende eten, verzorging en meestal simpelweg werden vermoord. De grootste groep van gevangenen in Buchenwald (foto)waren Sovjet-krijgsgevangenen en burgers die als slaven werden gedeporteerd naar de concentratiekampen in de door de Duitsers bezette Sovjet-Unie. Naar schatting 8.000 Sovjet-krijgsgevangenen werden in het kamp geëxecuteerd.
President Steinmeier: “De Sovjet-krijgsgevangenen waren lange tijd een vergeten groep slachtoffers van het nazisme. Het is goed dat we er nu aandacht aan schenken dit jaar. Slavische volkeren zoals de Russen, de Oekraïners en de Wit-Russen werden ongeschikt geacht om te leven in de raszuivere wereld die de nazi’s probeerden tot stand te brengen.” President Steinmeier: “Ze werden door de nazi’s niet als een deel van de mensheid beschouwd, net zomin als de Joden en de Roma. Ze waren enkel goed om te worden vernietigd, na zware dwangarbeid, uithongering of beide”.
Meer dan 50.000 mensen stierven door ondervoeding, ziekte. Maar duizenden gevangenen werden terecht gesteld vaak op een gruwelijke, sadistische manier. Zo was er in Buchenwald een stal ingericht als zogezegd medische ruimte. Slachtoffers kregen in de ruimte de instructie om naast een apparaat te staan dat hun lichaamslengte zou meten. Wat feitelijk gebeurde was dat een beul doorheen een verborgen opening in de muur de slachtoffers een nekschot gaf.
In zijn toespraak riep Steinmeier de Duitsers op om te onthouden hoe dergelijke gruweldaden konden gebeuren naast de stad Weimar (waar Buchenwald lag), een centrum van Duitse cultuur. De lokale bevolking was zich niet bewust van wat er gebeurde in Buchenwald, of kneep gewillig een oogje dicht, stelde hij.
President Steinmeier: “Vergeten dat zulke dingen zijn gebeurd, betekent vergeten dat ze opnieuw kunnen gebeuren”. (RT-Deutsch)