Bolivia: linkse regering geeft IMF-lening terug

De Boliviaanse regering, onder de leiding van de in november 2020 verkozen linkse president Luis Arce (foto), laat er geen gras over groeien. Ze heeft beslist een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ten bedrage van 351,5 miljoen US-dollar integraal terug te betalen. De vorige regering, die na een rechtse staatsgreep aan de macht was gekomen, was eind 2019 met het IMF overeengekomen voor het afsluiten van deze kredietlijn, die volgens de huidige regering de soevereiniteit van het land in gevaar brengt.

De Centrale Bank van Bolivia (BCB)- heeft aangekondigd dat zij aan het IMF een krediet zal teruggeven. Het is een beslissing van de Centrale Bank onder de bevoegdheid van de in november 2020 verkozen president Luis Arce. De beslissing heeft tot doel de “soevereiniteit en de belangen van het land te beschermen”. De Boliviaanse Centrale Bank (BCB) kondigde de beslissing aan op 17 februari jl. waarin een lening van 346,7 miljoen US-dollar, plus rente en provisies, werd teruggegeven aan het Internationaal Monetair Fonds(IMF) teneinde onnodige schulden bij het IMF te vermijden. De BCB stelt dat deze lening tot onverantwoorde kosten heeft geleid. De BCB benadrukt dat deze lening werd afhankelijk gemaakt aan een aantal fiscale-, financiële- en wisselkosten. Ze voldeed niet aan de bepaling van de artikelen 158 en 322 van de grondwet en andere verwante voorschriften, en schond de soevereiniteit van Bolivia. De Centrale Bank deelde ook mee dat ze administratieve en strafrechtelijke vervolging zal ondernemen tegen de ambtenaren die de lening met het IMF hebben onderhandeld. De voorganger van president Luis Arce, Evo Morales (foto samen met Luis Arce) nu voorzitter van de socialistische meerderheidspartij MAS, feliciteerde zijn partijgenoot Arce voor het teruggeven aan het IMF van deze lening. President L. Arce verklaarde dat Bolivia minstens twee jaar nodig heeft voor te herstellen van de financiële puinhoop die de rechtse putschisten hebben achter gelaten onder de leiding van de zelfbenoemde president Jeanine Anez, wiens enige zorg was de terugkeer aan de macht van de socialistische partij MAS te voorkomen.

Lithium staatsgreep                                                            

Ter herinnering. De voorganger van de huidige president Luis Arce,  Evo Morales, die van 2006-2019 de verkozen president was van Bolivia, werd in november 2019 gedwongen af te treden en te vluchten naar Mexico en Argentinië, na beschuldigingen van fraude bij de verkiezingen. Die beschuldiging werd op straat bloedig geuit door de oppositie. Verkozen parlementsleden, burgemeesters en gouverneurs van de socialistische MAS- partij van Morales, werden tot bloedens toe aangevallen en soms vermoord, hun huizen werden in brand gestoken door extreemrechtse fascistische milities. De top van het leger en de politiek steunde de staatsgreep. Dit alles werd gevoed en gecoördineerd vanuit de Amerikaanse ambassade en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington. Nadien werden de beschuldigingen van verkiezingsfraude door verschillende studies weerlegt. Evo Morales kon triomfantelijk terugkeren na de overwinning van zijn partijgenoot Luis Arca, die onder de ex-president Morales de minister van economie was.

Belangrijk is het ruimer plaatje te zien. Vanuit Washington worden wereldwijd “gekleurde revoluties” aangestuurd, gebruik makend van reële binnenlandse problemen, kunstmatig aangewakkerd met miljoenen dollars en Amerikaanse organisaties. De ontevredenheid van de volkeren wordt gerecupereerd door de Amerikanen en lokale collaborateurs om een “regime change” door te drukken in naam van de “democratie”, zelfs als daar bommen en moorden aan te pas komen zoals in ex-Joegoslavië, Afghanistan, Irak, Libië. Overal waar grondstoffen aanwezig zijn staat Washington op de eerste rij. In Bolivia gaat het onder meer om de  strategische grondstof lithium. Deze grondstof is belangrijk omdat zij een essentieel onderdeel vormt van de smartphone, van batterijen allerhande onder meer voor elektrische wagens, militaire apparatuur. Vorig jaar had president E. Morales de intentie geuit dat hij de lithiumontginning en vooral de verwerking ervan in afgewerkte producten, in Boliviaanse handen wilde nemen. Evo Morales zegde dat “hij het slachtoffer is geworden van een gecoördineerde civiel-militaire staatsgreep met steun van extreemrechtse milities”.

Referenties

Deze blog: over de staatsgreep in Bolivia (november 2019) en de linkse overwinning van Luis Arce (oktober 2020) en Miriem Laribi (RT, februari 2021).

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Ik weet niet met welke wapens eventueel
  de derde wereldoorlog zal worden uitgevochten,
  wat ik zeker weet is dat de vierde
  zal uitgevochten worden met stokken en stenen
  (Albert Einstein, Natuurkundige, 1879-1955)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye