Catalonië: ex-president Charles Puigdemont aan het woord

De infosite RT publiceerde een gesprek met de Catalaanse ex-president Charles Puigdemont die vandaag in ballingschap leeft in Brussel. Hij heeft het over het falen van de EU-instituties om bescherming te bieden tegen politieke vervolging en de rol van de diepe staat in Spanje. Het gesprek gebeurde na de opheffing van de parlementaire immuniteit van Europarlementslid Puigdemont en zijn collega’s door het Europees parlement op 9 maart 2021.(foto Vonk, onafhankelijkheidsbetoging Catalanen in Barcelona)

Op 9 maart jl. stemde het Europees parlement voor de opheffing van de immuniteit van drie verkozen Catalanen: Charles Puigdemont (foto), Toni Comin en Clara Ponsati. Deze Catalanen worden bedreigd met deportatie naar Spanje met mogelijk een veroordeling tot een gevangenisstraf van maximaal dertien jaar. Hun raadsman, de Vlaamse advocaat Paul Bekaert zal alle juridische middelen inzetten om te beletten dat zijn cliënten worden overgeleverd. De Spaanse justitie heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de drie politici vanwege hun leidende rol in het organiseren van een referendum in oktober 2017 over de onafhankelijkheid van Catalonië. De aanklacht is “rebellie en opruiing”. Charles Puigdemont en zijn collega’s gingen in ballingschap. Na een korte opsluiting in het Duitse Sleeswijk-Holstein, werd hij vrijgelaten omdat de rechtbank weigerde hem over te leveren aan Spanje. Hij woont nu in Brussel in ballingschap en werd verkozen in 2019 als Europarlementslid.

In het gesprek sprak de ex-president over het belang van de Catalaanse crisis voor de Europese Unie (EU) en het falen van de EU-instituties om politieke vervolging door de Spaanse staat te bestrijden. De opheffing van de immuniteit is “een duidelijke bedreiging van de grondslagen van de democratie waarop de EU zich beroept. Als een lid van het Europees parlement wordt vervolgd en zijn immuniteit niet beschermt, dat is dat een zeer slechts signaal naar de rest van de wereld. Dat ondermijnt het gezag van de EU in andere delen van de wereld om leermeester te zijn voor mensenrechten en de democratie”. In zijn geval is de kans groot dat hij in Spanje bij uitlevering geen eerlijk proces zou krijgen. Verschillende Belgische rechters voelden dit ook zo aan en weigerden een uitleveringsvonnis uit te spreken enkele jaren geleden. Bovendien was er geen sprake van “opruiing en rebellie” in België. In dat opzicht is hij blij dat de EU bestaat. Zonder de EU zou hij waarschijnlijk nu in een Spaanse gevangenis zitten.

Ch. Puigdemont benadrukte de historische betekenis van zijn arrestatie door de Duitse politie en zijn opsluiting in Sleeswijk-Holstein in 2018. “Het is niet de eerste keer dat de Duitse politie een Catalaans president heeft aangehouden. Eén van mijn voorgangers, Lluis Compants i Jover, werd in 1940 aangehouden in Frankrijk, waar hij naartoe gevlucht was na de val van Barcelona in handen van de fascistische legers van F. Franco. Hij is in Frankrijk opgesloten en door de Duitse Gestapo uitgeleverd aan Franco in Spanje. Daar werd hij ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.” Puigdemont benadrukt dat het fascistische Spanje van Franco in de burgeroorlog werd gesteund door nazi-Duitsland en andere Europese, niet-fascistische landen waaronder Groot-Brittannië. “God zij dank, leefde ik niet in 1940 en is Duitsland vandaag een democratische staat”. Na twaalf dagen opsluiting werd hij door het Duitse gerecht vrijgelaten omdat de beschuldigingen van Spanje tegen Puigdemont onaanvaardbaar zijn in een westerse democratie volgens de rechter. “Zelfs als de Duitse politici geen voorstander zijn van Catalaanse onafhankelijkheid is het lachwekkend dat een Europese politicus in een Duitse gevangenis belandt voor beschuldigingen die dateren uit de 19e eeuw”, stelt Puigdemont.

Op de vraag of dergelijk scenario zich zou kunnen voordoen met andere aanhangers van onafhankelijkheid voor hun volk, zoals het Schotland met Nicole Sturgeon of vertegenwoordigers van de Vlaamse onafhankelijkheid antwoordt Charles Puigdemont: “Nee, dat is ondenkbaar. Er is geen vergelijking met de Schotten en de Vlamingen of in het geval van Quebec in Canada. De Schotten organiseerden een referendum en er gebeurde nadien niks. Ze werden niet beschuldigd of gevangengezet. Zoals in Spanje waar straffen werden uitgesproken van negen tot dertien jaar voor het uitroepen van een referendum.” Puigdemont is teleurgesteld in de Europese Unie. “Maar, wij Catalanen, wij maken deel uit van Europa. Onze crisis is een Europese crisis. De Europese democratie zal in de wereld worden afgemeten over hoe ze met deze crisis omgaat”.

De diepe staat

De gewezen president van Catalonië wijst erop dat het lijkt alsof de nieuwe Spaanse regering die begin 2020 werd gevormd door de sociaaldemocratische PSOE en de linkse Unidas Podemos een verzoenende houding heeft aangenomen ten aanzien van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Puigdemont stelt dat de nieuwe regering alleen het woordgebruik heeft veranderd in vergelijking met de vorige. Het beleid blijft echter hetzelfde: Catalanen blijven in de gevangenis opgesloten, Catalanen leven momenteel in ballingschap en de Spaanse procureur-generaal blijft aanhangers van de Catalaanse onafhankelijkheid vervolgen. De enige echte pleitbezorger voor een oplossing en een mogelijke zelfbeschikking is de voorzitter van Podemos en gewezen vice premier in de nieuwe regering van Spanje, Pablo Iglesias Turrion. Toevallig nam Iglesias op 15 maart jl. ontslag uit zijn functie van vice premier, slechts een paar dagen nadat het Europees parlement de immuniteit van Puigdemont en zijn collega’s had opgedoekt.

Ook gaf de voormalige Catalaanse president commentaar op de verwijten van het Spaanse nationale gerechtshof eind 2020, als zou de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging een product zijn van Russische inmenging en dat haar woordvoerders, waaronder Puigdemont, Russische agenten zijn vergelijkbaar met de Wikileaks klokkenluider Julian Assange (foto) (gevangen in London en bedreigd met uitlevering aan de VS) en Edward Snowdon (vroegere medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en nu in ballingschap in Rusland). Puigdemont: “Die verwijten zijn een grap. Het zou ongelooflijk zijn indien een rechtbank zulk een fantasie zou aanvaarden. Natuurlijk is de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging solidair met Assange en Snowdon. Maar de surrealistische connecties zijn meer een verhaal van nepnieuws dat de Spaanse heersers op de agenda zetten om de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd en haar vertegenwoordigers in diskrediet te brengen. Er is geen enkel bewijs om dergelijke beweringen te ondersteunen. Ze zijn, zoals zoveel nepnieuws, bewust gefabriceerd”.

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    De zekerste manier om in een krant te komen
    is er één lezen terwijl je de straat oversteekt
    (Alberto Sordi , It. acteur 1920-2003)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye