In Glasgow verloopt momenteel de 26e klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Tientallen wereldleiders houden toespraken. De grote jongens zijn al aan het woord gekomen, rechtstreeks of via een (ecologisch vriendelijke) video-verbinding. Ook tientallen leiders van kleine landen zoals premier Alexander De Croo. Opmerkelijk was de toespraak van de Boliviaanse president Luis Arce.
Bolivia is bij monde van zijn verkozen president Luis Arca ook aanwezig op de Klimaatconferentie in Glasgow-Schotland. Bolivia beschouwt de milieubescherming, met zijn talrijke inheemse groepen die van oudsher intens met de natuur samenleven, als een evidente prioriteit. In feite hebben de leiders van MAS, de socialistische partij van de huidige president en zijn voorganger Evo Morales, het concept van “Buen Vivir” of “Sumak Kawsay” (in de inheemse taal Quechua) altijd al als fundamenteel beschouwd. Het is een beschaving waar harmonie met de gemeenschap en de natuur als een recht beschouwd wordt. President Luis Arca kwam dus ook aan het woord in Glasgow. Hij zei dat, als de huidige generaties de klimaatcrisis niet oplossen, dat een zeer zware en onmogelijke last voor de toekomst zal zijn. Het leiderschap van de ontwikkelde wereld is essentieel om de mondiale klimaatcrisis op te lossen. Zij moeten dit doen met een groot gevoel van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor de verdediging van moeder aarde, wat betekent de verdediging van het leven.
Volgens de president bevinden de ontwikkelde landen zich echter in een proces van herkolonisatie van de wereld dat hij definieert als “nieuw koolstofkolonialisme”. De Boliviaanse president is ervan overtuigd dat de ontwikkelde landen proberen hun eigen spelregels op te leggen in klimaatonderhandelingen die tot doel hebben een “nieuw groen kapitalistisch systeem” aan te wakkeren. De president zei dat de oplossing voor de klimaatcrisis niet mogelijk zal zijn met meer “groen kapitalisme”, meer “wereldwijde markten”. Hij ziet een alternatief voor het ‘groen kapitalisme’ in een beschaving van “buen vivir” in harmonie met Moeder Aarde. Het is een cruciaal idee van de Andes-kosmosvisie in het beleid van de president in Bolivia. De president naar zijn land Bolivia dat zijn bijdrage zal leveren tegen de klimaatcrisis in het beleid t.a.v. de water-, energie-, de bosbouw- en landbouwsector.
De Boliviaanse leider hekelde de hypocrisie van de ontwikkelde landen die toespraken houden waarin ze zichzelf omschrijven als “kampioenen” in de strijd tegen de klimaatcrisis. Het zijn volgens hem verhalen ver van de feiten. Luis Arce: “Als ontwikkelde landen leiders willen zijn in de strijd tegen de klimaatcrisis, dan moeten ze een atmosferische verdeling van de rijkdom bevorderen op basis van gelijkheid met gemeenschappelijke, maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden”. Ze moeten volgens de president beginnen met toe te geven wat hun historische verantwoordelijkheid is in de huidige klimaatcrisis.
Meer en meer wakkere burgers beginnen stilaan naar de kern van de zaak te gaan in de huidige klimaatcrisis. President Luis Arca van Bolivia is er één van. Het wordt immers voor steeds meer mensen duidelijk dat de genadeloze exploitatie van de natuur door het kapitalisme een ernstige bedreiging vormt voor de mensheid. Maar de strijd van de kapitalistische politici “tegen de klimaatverandering” vormt niet minder een bedreiging. Het punt is dat het westers imperialisme tegenwoordig de milieuagenda gebruikt als een hybrid wapen. He westen probeert klimaatafspraken zo’n draai te geven dat ze de economische groei afremmen van landen die relatief recent begonnen zijn aan hun ontwikkeling. Het is geen toeval dat westerse politici, en hun media, sluiks of openlijk, Rusland, China en India (samen goed voor zowat 35% van de wereldbevolking) als de belangrijkste boosdoeners van de milieuproblemen bestempelen. Maar men moet weten dat de Verenigde Staten bijv. drie keer meer broeikasgassen uitstoten dan de Chinezen. De VS verbruiken 40% van alle benzine in de wereld, terwijl ze amper 4% van de wereldbevolking vertegenwoordigen.