Een Cubaans medicijn, Interferon alfa-2b (zie foto) wordt gebruikt om de effecten van het Chinese coronavirus te bestrijden. Het kleine socialistisch ontwikkelingsland van 10 miljoen inwoners is met zijn biotechnologisch onderzoek in staat de reus China te helpen, ondanks een jarenlang embargo van de VS dat Cuba economisch probeert dood te knijpen.
Herinner Sicko
Hoewel Cuba nog een ontwikkelingsland is, heeft het één van de beste gezondheidssystemen ter wereld. Vanwaar dit resultaat? De lijst van criteria om dat ze beoordelen is samengesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O.) van de Verenigde Naties (V.N.). Het gaat om factoren zoals gezondheidsrisico’s, evenwichtig en vitaminerijk eten, de beschikbaarheid van proper water, de mentale gezondheid, de beschikbaarheid van onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, gezondheidshulp (medisch, preventief ivm eetgewoonten, fysieke conditie,…). De Bloomberg Global Health Index gebruikt de gegevens van de W.H.O. voor zijn rangschikking per land. In de lijst van de top 56 landen met de hoogste gezondheidsindex in 2019 komt het socialistische Cuba op de 30e plaats. Voor bijv. Chili, Costa Rica, Mexico, de VSA (35), Uruguay, Turkije, Mexico, Argentinië, Rusland, Brazilië,…De top vijf wordt in 2019 gevormd door Spanje, Italië, IJsland, Japan, Zwitserland. België (28e), ligt niet ver voor Cuba. Om het hoog niveau van het gezondheidssysteem in Cuba te illustreren, ondanks de lange economische oorlog van de VSA tegen Cuba, organiseerde de Amerikaanse documentairemaker Michael Moore in zijn film Sicko(2007), een boot overtocht van het nabij gelegen Florida naar Cuba met een aantal zieke reddingswerkers (foto) na de aanslagen op de Twin Towers in 2001. In Havana konden zij rekenen op een betaalbaar ziekenhuisverblijf, gespecialiseerde medische behandeling van Cubaanse dokters, en prijselijke geneesmiddelen die in de VS niet voorhanden zijn of stukken van mensen zouden gekost hebben. Michael Moore wist dat zijn overtocht binnen het Amerikaans embargo viel. En dat zijn opnames en boot zouden in beslag genomen worden door de Amerikaanse justitie (hij voorzag zich erop door zijn opnames vanuit Havana te verschepen naar Europa, waar hij ze zonder censuur kon monteren voor de uiteindelijke film).
Cuba solidair met China
Dit alles om te zeggen dat het niet zo verwonderlijk is dat het kleine Cuba in staat is om in samenwerking met China vandaag een positieve rol te spelen in de strijd tegen het coronavirus. Een Cubaans medicijn wordt gebruikt om de effecten van het Chinese coronavirus (officieel covid-19) te bestrijden. Het biotechnologisch onderzoek in Cuba heeft de ontwikkeling van Interferon alfa-2b mogelijk gemaakt. Dit is voor sommige lezers een verrassing. Cuba, het kleine socialistische eiland heeft internationaal erkende innovaties ontwikkeld op het gebied van gezondheid en medisch onderzoek, vooral in de biotechnologie. Inderdaad, Interferon Alfa- 2b, ook bekend als IFNrec is één van de geneesmiddelen die worden gebruikt om het Chinese coronavirus te bestrijden, dat vandaag (22/02) zowat 3000 mensen mensen wereldwijd heeft gedood vnl. in China. Dit antivirale middel werd door de Chinese nationale gezondheidscommissie gekozen uit 30 andere geneesmiddelen.
“Cuba is solidair met het Chinese volk en de regering van China”, zegt de Cubaanse minister van Buitenlandse zaken Bruno Rodriguez. Hij is erover verheugd dat dank zij “bilaterale samenwerking in de biotechnologie tussen de twee landen, het medicijn dat in Cuba wordt geproduceerd, als één van de therapieën wordt gebruikt om de corona epidemie aan te pakken. De molecule in het medicijn was één van de eerste die door Cubaanse wetenschappers is ontwikkeld. Dit geneesmiddel neemt deel aan de versterking van het immuunsysteem en neemt deel aan de genezing van geïnfecteerde patiënten.” Zo wordt de Interferon Alfa- 2b sinds 25 januari 2020 in China vervaardigd door de joint venture Chang-Heber. Het medicijn wordt ook gebruikt voor de behandeling van HIV, het papillomavirus (HPV) en zelfs sommige vormen van hepatitis en kanker. (RT France)
Terwijl in het Westen de kanselarijen en mainstream pers en – intellectuelen actief zijn in het , al dan niet subtiel, in diskrediet brengen van China en zijn regering, zoekt Cuba naar wegen om solidair te zijn met China (foto bezoek van Cuba’s president Miguel Diaz-Canel aan de Chinese pres. Xi Jinping). Zoals Cuba, maar ook China bewijst, is de idee van socialisme een belangrijke weg om de gezondheid van de bevolking op te vijzelen, tegen aanvaardbare maatschappelijke kosten waarin winstbejag nauwelijks aan bod komt.