Cultuurminister, Dhr. S. Gatz, ‘mediablind’ voor de Californische zon

Op maandag 20 november jl. werd een jaarlijks symposium georganiseerd door de “Vlaamse Regulator voor de Media”. Uiteraard was ook de Vlaamse regering vertegenwoordigd door dhr. Sven Gatz (VLD), Minister van Cultuur.  Mijnheer Gatz is een trouwe partijsoldaat. Hij was eerst voorzitter van de Brouwersvereniging van België, en op een telefoontje vanuit het hoofdkwartier van de VLD schudde hij even het stof af van zijn jasje en werd Minister van Cultuur in de Vlaamse regering.

De meningen die dhr.  Gatz op het symposium ventileerde waren minder flexibel. Hij stelde dat Vlaanderen blij mag zijn als we RTL buitenhouden.  Maar liberalen zien in hun atlantische blindheid (Liberalen gaan graag naar school in de VSA om er een diploma te behalen om hun geloofsbrieven en CV bij de Amerikaanse vrienden aan te dikken voor  hun machtsposities hier in Europa) niet dat Europa, Vlaanderen een culturele eigenheid te verdedigen hebben en niet in een eenheidsworst mogen veranderen.

GAFA, de draak met vier koppen?

De echte bedreiging voor ons omroepbestel in Europa en Vlaanderen komt van over de “plas”. Het echte gevaar  voor onze media heet: GAFA d.w.z. Google, Amazon, Facebook en Apple met daarbij de Netflixen. Dat lokte een reactie uit van de CEO van RTL, Dhr. Philippe Delussine (De Tijd, 23/11/2017). Minister S. Gatz nam op het symposium openlijk positie in tegen een Europees mediabedrijf dat in België een sterke aanwezigheid heeft en dat een grote directe en indirecte werkgelegenheid biedt. Intelligente samenwerking van Europese mediabedrijven is volgens Dhr. Ph. Delussine de enige manier om tegen Google, Facebook en de Netflixen op te komen. Daar hoort schaalgrootte bij. Die kan verkregen worden door een samenwerking, maar ook een eventuele samenwerking met RTL of de komst zelf van het bedrijf naar Vlaanderen. Dat is geen bedreiging want het kan eerder een garantie zijn dat de lokale, Vlaamse content die de Vlaamse eigenheid ondersteunt, blijft voortbestaan. Net zoals RTL Nederland dat al jaren bij onze noorderburen doet. RTL is ook een bedrijf dat via zijn dochteronderneming IP Belgium al jaren samenwerkt met lokale initiatieven als TOP- radio, Nostalgie en radio Minerva. Dhr. Ph. Delussine: “Het echte cookiemonster, mijnheer S. Gatz, komt uit Californië. RTL is wellicht op termijn de beste garantie dat een Europees mediabedrijf – dat regionale inhoud, jobs, en onafhankelijkheid hoog in het vaandel draagt, de Vlaamse cultuur mee overeind houdt. We vinden het dan ook spijtig dat U zo bang bent voor RTL en ook verblind bent door de Californische zon”.

 

 

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De zekerste manier om in een krant te komen
  is er één lezen terwijl je de straat oversteekt
  (Alberto Sordi , It. acteur 1920-2003)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye