Op de “9e Summit of the Americas” in Los Angeles (6-10 juni jl.) protesteerde de Argentijnse president Alberto Fernandez (foto Atalayar) tegen de VS-sancties die Cuba, Venezuela en Nicaragua zwaar schaden. Hij stelde de herstructurering voor van de multinationale structuren die de diplomatieke betrekkingen tussen de landen van Amerika bepalen. De VS die alles wat ten zuiden van het land ligt in Centraal- en Zuid-Amerika nog altijd als zijn imperiale achtertuin beschouwt (Monroe doctrine), krijgt steeds meer tegenwind van landen en leiders die volop kiezen voor meer soevereiniteit, volkswelvaart en anti-imperialisme.
De belangrijke “9e Summit of the Americas”, bijeengeroepen van 6 tot 10 juni jl. door VS-president Joe Biden in Los Angeles, is een echte boemerang geworden in het gezicht van de Amerikaanse president. De Amerikanen hadden zich het recht toegeëigend om drie staten, Cuba, Venezuela en Nicaragua, niet uit te nodigen op de multilaterale bijeenkomst in Los Angeles.
Toegangsrecht
Het was een uitsluiting waarop verschillend werd gereageerd door de reeks (linkse) regeringen die vandaag in Amerika aan de macht zijn. Sommige regeringen- en niet de miste zoals Mexico en Bolivia-, samen met Honduras, Saint Vincent en Grenadines, besloten tot een gedeeltelijke boycot en vaardigden, in plaats van hun president, lager gesitueerde diplomaten af naar de bijeenkomst. Andere landen zoals Argentinië, bij monde van zijn president Alberto Fernandez(foto) waren aanwezig met hun hoogste leiders. De Argentijnse president A. Fernandez gaf op de bijeenkomst zelf in een toespraak kritiek op de uitsluiting van Cuba, Nicaragua en Venezuela. Hij zei dat de Verenigde Staten zich een ”toegangsrecht” hebben toegeëigend dat ze niet hebben. A. Fernandez: “Om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt zou ik willen stellen dat het feit dat een land gast is van de top, dit niet de mogelijkheid betekent om een “toegangsrecht” op te leggen.” Fernandez sprak niet alleen namens zijn land, maar sprak namens de Gemeenschap van Staten van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (CELAC) waarvan hij tijdelijk voorzitter is. Hij benadrukte dat men in deze gemeenschap samenleeft binnen de diversiteit van criteria en met respect. De president ging zelfs nog verder. Hij hekelde de illegale economische blokkade die de Verenigde State opleggen aan Cuba en Venezuela. “Latijns-Amerika kijkt met pijn naar het lijden van twee broedervolkeren. Cuba lijdt onder een blokkade van meer dan zes decennia opgelegd tijdens de Koude Oorlog. Venezuela (foto president Maduro) lijdt nog aan een andere blokkade. Dit soort maatregelen heeft tot doel om regeringen te straffen, maar in werkelijkheid zijn het alleen de mensen die schade ondervinden”, zei hij.
Vervolgens richtte president Fernandez zich rechtstreeks tot de aanwezige Joe Biden en spoorde hem aan om de politiek van het buitenlands beleid van de Verenigde Staten jegens deze landen te veranderen: “De jaren voor zijn komst als president van de Verenigde Staten werden gekenmerkt door een immens schadelijk beleid voor onze regio. Het wordt tijd dat dit beleid verandert en dat de schade wordt hersteld en dat we ons voor een broederlijk verenigd Amerika inzetten zodat alle mensen van ons continent het recht hebben op brood, grond, een dak boven het hoofd en degelijk werk”.
Oproep
De president riep daarom op tot een echte herstructurering van de inter-Amerikaanse betrekkingen, die nu worden beheerd door organisaties die vaak ondergeschikt zijn aan de belangen van de Verenigde Staten. De president verwees met name naar de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) die een instrument is geworden om de destabilisatie in de regio te bevorderen zoals in het geval van de Bolivariaanse staatsgreep van 2019. ”De OAS werd gebruikt als gendarme voor de staatsgreep in Bolivia (foto, ex-president Evo Morales die slachtoffer werd van een extreemrechtse staatsgreep). Ze eigende zich de leiding toe van de inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, die historisch in handen was van Latijns-Amerika. Op deze top moeten we de toestand vandaag analyseren en de toekomst uitstippelen op zoek naar een creatieve reconstructie en multilateralisme”.
Eerder had Argentinië ook al bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken, Santiago Cafiero een gelijkaardig standpunt naar voren gebracht: “We moeten de droevige bladzijden uit de geschiedenis achter ons laten en de integratie bevorderen. De OAS mag nooit meer destabilisatieprocessen legitimeren of betrokken geraken bij een staatsgreep zoals in Bolivia is gebeurd (red. in Bolivia zijn inmiddels al zware straffen uitgesproken door de rechtbank tegen de extreemrechtse coupplegers). Als de instellingen die geroepen zijn om de ontwikkeling en dialoog op het continent te bevorderen het tegenovergestelde doen, zullen we onze stem verheffen ter verdediging van de volkeren van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”. (Bron: bewerking tekst Giulio Chinappi, Political Blog, 10/06/2022).