Dilma ROUSSEFF, ex-presidente van Brazilië, in België

De ex-presidente van Brazilië, Dilma ROUSSEFF  maakt enkele dagen geleden  een rondreis in Europa om de vrijlating te bepleiten van de ex-president en haar partijgenoot Lula Da Silva (foto intro). Ze kwam ook langs in België en passeerde de VRT-studio in het programma ‘Terzake’, het Europees parlement en het zomerfeest van de PVDA-PTB in Bredene (21-22 september).

Reeds maanden betogen tienduizenden Brazilianen in de grote steden van het land voor de vrijlating van oud president van Brazilië Luiz Inacio Lula da Silva, kortweg Lula genoemd. Op 7 april 2019 was het één jaar geleden dat hij werd vastgezet voor 12 jaar en één maand, naar aanleiding van een gefabriceerde zaak tegen Lula. Het was door deze juridische manipulatie dat Lula zijn kansen zag verdampen als presidentskandidaat, die hij in peilingen met voorsprong leidde tegenover de neofascistische kandidaat Jair Bolsonaro. Uit de gevangenschap van Lula en de parlementaire staatsgreep die tot het voortijdig ontslag leidde van zijn opvolgster en strijdgenoot Dilma Rousseff, kan men zien hoe de rechtse conservatieve oligarchie tracht met alle middelen het progressief beleid van Lula en Rousseff politiek te likwideren. Er is in die praktijk echter niet veel nieuws onder de zon.

Dilma Rousseff: verzetsheldin

In 1964 werd president Joao Goulart (foto) al afgezet in een 18-karaats extreemrechtse militaire staatsgreep met de actieve steun van Washington. De dictatuur zou tot 1985 duren. Goulart had in de ogen van de oligarchie grote fouten gemaakt.  Hij had het voornemen de grote oliereserves van Brazilië te nationaliseren en belastinggelden te besteden aan sociale programma’s die de armoede moesten aanpakken in het immense land. Dat pikte de rijke oligarchie niet.  Tegen de brutale dictatuur van de generaals kwam verzet van de brede linkse en sociale beweging die J. Goulart had verkozen. Eén van de vrouwen in het verzet tegen de dictatuur was de jonge studente Dilma Rousseff. Zij maakte deel uit van socialistische strijdgroepen. De jonge Dilma werd echter aangehouden, gefolterd en door een militaire rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenis (1970- 1973). De generaals konden echter de brede sociale beweging, het sociaal middenveld zoals men hier zegt, niet uitroeien. Veertig jaar na het linkse presidentschap van J. Goulart, kwam terug een linkse president aan de macht. De vakbondsleider Luiz Inacio Lula da Silva van de Braziliaanse Arbeiderspartij (PT).  Lula was twee ambtstermijnen president (2003-2011). In 2011 werd de verzetsstrijdster van toen, Dilma Rousseff, verkozen als de opvolgster van president Lula (die zich na twee opeenvolgende ambtstermijnen niet meer kandidaat kon stellen).

Lula da Silva en Dilma Rousseff (foto): president (2003-2016) 

Beide presidenten pakten de globale armoede en onderontwikkeling aan. Gekend is de zogenaamde “La Bolsa Familia”, een miljardenproject van sociale uitkeringen voor de armsten. Ze ontvangen deze uitkering om hen direct uit de armoede te helpen, op voorwaarde dat ze hun kinderen naar school sturen. In 2002-2010 werden loonstijgingen gecumuleerd van gemiddeld 54%!  Er werd een speciaal fonds opgericht voor de bescherming van het Amazonewoud. Internationaal wordt de zuid- zuid samenwerking bevorderd (BRICS) gepaard aan een onafhankelijker opstelling tegenover Washington (zo weigerde president D. Rousseff naar Washington af te reizen voor een gepland officieel staatsbezoek, toen aan het licht kwam dat zij afgeluisterd werd door de Amerikanen).

De  wraak van de rechtse en extreemrechtse oligarchie zou niet lang duren. Dilma Rousseff regeerde in een coalitie met een rechts liberale partij. De economie, nog steeds in handen van de rechtse oligarchie, slabakte. De grondstoffenprijzen daalden en dus ook de inkomsten van Brazilië. De populariteit van de president zakte. Rechts zag de kans schoon zich van Dilma Rousseff te ontdoen door een afzettingsprocedure op basis van een flinterdun technisch begrotingsdossier. Na haar afzetting sprak Dilma Rousseff  over een “parlementaire staatsgreep”.

Wraak

Tijdens de volgende presidentsverkiezingen was Lula andermaal kandidaat voor het presidentschap. Hij deed het uitstekend in de peilingen en zou wellicht gewonnen hebben. Om dat te beletten kwam de rechtse oligarchie met een grotendeels gefabriceerde aanklacht tegen Lula.  Er kwam een schandaal van miljarden dollar overfacturering van overheidsopdrachten aan het licht waarin de oliegigant Petrobrás en de gigantische bouwonderneming Odebrech bij betrokken waren samen met hooggeplaatste politici van alle partijen. Hoewel Lula en Rousseff zelf niet betrokken waren,  werd een campagne tegen Lula gestart. Zonder bewijs werd hij ervan beschuldigd dat hij een appartement aan zee zou gekregen hebben. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 12 jaar cel. Zo werd ook Lula uitgeschakeld in de presidentscampagne, na de uitschakeling van Dilma Rousseff (foto samen met Lula). Het was een zuiver politieke proces, zoals journalist Glenn Greenwald heeft aangetoond door de telefoongesprekken tussen rechter Sergo Moro (die onder  de nieuwe president J. Bolsonaro minister werd) en de aanklager, publiek te maken. Daarin werd expliciet gezegd dat ze met alle middelen willen voorkomen dat  de presidentskandidaat Lula verkozen geraakt. Met Lula uitgeschakeld won Jair Bolsonaro de verkiezingen.

Na een korte terugslag in Latijns- Amerika lijken de progressieve en linkse krachten terug in de aanval. We verwijzen naar de gunstige verkiezingsuitslagen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Argentinië, naar Bolivia, Uruguay. Ook is de poging tot staatsgreep en de hybride oorlogsvoering van  Washington in Venezuela er niet in geslaagd president Nicolas Maduro te wippen. Ook Cuba houdt goed stand tegen de bedreigingen vanuit Washington.

Dilma Rousseff in Europa en België

Het gebeurt weinig of niet dat een ex president van een land als Brazilië  (8e economie van de wereld en ca 200 miljoen inwoners, in oppervlakte is het land 2x zo groot is als de Europese Unie, het Amazonewoud is 3x de opp. van Groot-Brittannië) een rondreis doet in Europa en België aandoet. Zij deed de rondreis om steun te vragen voor de campagne voor de vrijlating van haar partijgenoot en ex-president Lula.

Dilma Rousseff van de Linke Arbeiderspartij –PT- in Brazilië  was aanwezig op het zomerfeest van de Spaanse communisten en het jaarlijkse feest van de Franse communistische pers “L’Humanité”. Ze had gesprekken met andere linkse leiders zoals Jean-Luc Mélenchon van ‘Insoumise’ in Frankrijk en de gewezen eerste minister van Spanje, de sociaaldemocraat Filipe Gonzales.

Ze gaf op initiatief van de de Belgische PVDA-PTB een persconferentie in het Europees Parlement, werd op de VRT in “Terzake” geïnterviewd. D. Rousseff was ook aanwezig op het (10e) jaarlijks zomerfeest van de PVDA-PTB ManiFiesta  in Bredene (21-22 september jl.).

Van het VRT interview onthouden we het volgende. Voor ex-presidente Dilma Rousseff (foto) is de huidige president van Brazilië Jair Bolsonaro een neofascist omdat hij het martelen, en politieke moorden van progressieve en linkse politieke tegenstanders verdedigt en openlijk heimwee heeft naar de militaire dictatuur van de jaren zestig- zeventig van vorige eeuw . Zij wijst erop dat neoliberalisme en neofascisme “Siamese tweelingen” zijn. Vooral als zij geconfronteerd worden met een sterke linkerzijde op sociaal en politiek vlak die in staat is verkiezingen te winnen en een alternatief beleid te voeren in dienst van het volk en de gemeenschap. In Brazilië bevinden we ons een pre fase van de noodtoestand door de inwendige uitholling, de corrosie zoals zij dat noemt,  van de staatsinstellingen.

Op de persconferentie in het Europese Parlement, georganiseerd door de PVDA-PTB en zijn europarlmentslid Marc Botenga, besloot ze: Lula Livre” is een strijd voor het terugbrengen van de vrijheid. Alle democraten die zich verzetten tegen de neofascistische staat die de democratische rechten van iedereen aantast moeten hierbij betrokken worden. En dat gaat veel breder dan mijn eigen partij, de Arbeiderspartij PT. Het gaat over de grote meerderheid van de bevolking. We moeten de rechten van het volk verdedigen, anders komt er terug honger”.

Meer info

cfr. Blog- april 2019- “Braziliaans ex-president L.I. Lula moet vrij!”

www.solidair.org (tweemaandelijks magazine PVDA-PTB)

  • Over mij

    • Miel Dullaert
      °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
      Meer lezen...
  • Citaat

    Ik weet niet met welke wapens eventueel
    de derde wereldoorlog zal worden uitgevochten,
    wat ik zeker weet is dat de vierde
    zal uitgevochten worden met stokken en stenen
    (Albert Einstein, Natuurkundige, 1879-1955)

  • Edward ELGAR, NIMROD

  • Tag cloud

  • Deel onze pagina op:

    © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

    Disclaimer | Privacybeleid

    Webdesign by Eye