Duitse ex-bondskanselier Merkel: “Poetin serieus nemen”

Duitslands is het belangrijkste land in de Europese Unie (vierde economie in de wereld). Het land heeft onder de leiding van de regering (sociaaldemocraten, groenen, liberalen) van kanselier Olaf Scholz, voluit de kaart getrokken van de Duitse herbewapening en de NAVO in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Miljarden zullen worden verloren door de economische oorlog. Het Duitse volk, bedrijven en gezinnen, lijden voor de winterkoude onder existentiële angsten, zoals elders in Europa. Toch zijn er steeds meer Duitse stemmen die willen de-escaleren en een diplomatiek initiatief voor het conflict eisen. Onder meer de gewezen bondskanselier Angela Merkel.(foto European Comitee of Regions)

De gewezen Duitse bondskanselier Angela Merkel veroordeelt de Russische militaire operatie en noemt het een schending van het internationaal recht. Mevrouw Merkel pleitte tegelijk wel voor het opbouwen van een gemeenschappelijke Europese veiligheidsarchitectuur met deelname van Rusland.  Angela Merkel drong er bij de politici op aan om de woorden van president Vladimir Poetin serieus te nemen. Zoals Prof. Tom Sauer in VRT-Laat stelde heeft V. Poetin zijn dreiging waargemaakt als Oekraïne lid zou worden van de NAVO, zoals het Westen op de NAVO-top in Boekarest in 2008 voorstelde (en geblokkeerd werd door Frankrijk en kanselier A. Merkel). Na de door het Westen geplande Maidan-staatsgreep van 2014 in Kiev kwam dit plan in een stroomversnelling. Het gevolg was dat Poetin de Krim heeft aangehecht om te beletten dat het een NAVO-basis zou worden. Nu wordt Oost Oekraïne Russisch grondgebied, na de afwijzing door het westen van de veiligheidsvoorstellen die Moskou deed in december 2021 en gericht waren op “wederkerige veiligheidsmaatregelen” .

Angela Merkel: met Rusland naar Europese veiligheid

Met haar discours gaat Merkel regelrecht in tegen de NAVO verhalen en de Europese Atlantisten. Bijv. tegen EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, wiens vijandbeeld van Rusland grenzeloos is. Hetzelfde met de Duitse groene minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock die recent zegde dat haar overgrootvader als soldaat in de Wehrmacht op het Oostfront bijgedragen heeft aan de eenheid van Europa. Ze spreekt van een “oorlog met Rusland”. De hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van de EU, de (spaansgezinde) Catalaan Josep Borrell zegt dat “het slagveld de oplossing moet brengen”

Angela Merkel, vorige Duitse bondskanselier, heeft altijd een rationale verhouding tussen Europa en Rusland bepleit. Dat betekent: Europese veiligheid kan niet zonder medewerking van Rusland. Ze bood tijdens haar kanselierschap hardnekkig weerstand tegen Washington, Warschau en Kiev die de tweede gaspijpleiding Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland niet zagen zitten. De Amerikaanse havik, nu staatsecretaris, Victoria Nuland die tijdens de Maidanstaatsgreep actief aanwezig was in Kiev in 2014, sprak honend over de gaspijpleiding Nord Stream 2 dat ze er “wodka door moesten sturen naar Duitsland”. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen denken dat de terroristische aanslagen wel eens vanuit die hoek zouden kunnen uitgevoerd zijn.

Washington ziet vandaag zijn droom verwezenlijkt: een nieuwe splitsing tussen Europa en Rusland, zoals na het einde van Wereldoorlog II tussen de Sovjet-Unie en het Westen. Vandaag is Duitsland-Europa gedegenereerd tot een vazal van Washington. De grote militaire basis Ramstein in Duitsland is een Amerikaanse enclave als hefboom voor zijn oorlogen in het Midden Oosten, Afrika en Oost-Europa. Duitsland en breder Europa is een gekoloniseerd schiereiland van de grote aziatische landmassa. Bijv. vandaag is de regie over de Oekraïneoorlog in media en kranten quasi overgenomen door de woordvoerders van het militair-propagandacomplex en hun lakeien.

 Sahra Wagenknecht in de Duitse Bondsdag (parlement)

In de Bondsdag pleit parlementslid Sahra Wagenknecht (Die Linke) (foto) op 30 september jl. voor een diplomatieke oplossing. Volgens haar is het beleid van de Duitse regering van sociaaldemocraten, groenen en liberalen, een ramp voor de Duitse bevolking. Ze zitten niet alleen op de oorlogslijn van de NAVO. Maar ze laten het Duitse volk in de steek.  Ze stelt dat de groen-roze regering de existentiële angsten van miljoenen mensen negeert in gevolge de exploderende energiekosten. Het gepersonifieerde toppunt van onbekwaamheid is de groene minister van Economische Zaken Robert Babeck. Hij verdedigde een asociale gastoeslag. Die zou nog een grotere last hebben gelegd op gasgebruikers die al zwaar worden getroffen. Door het verzet werd na tien dagen de gastoeslag begraven. S. Wagenknecht: “Erger dan het terugtrekken van de gastoeslag na één week, is dat de coalitie geen concreet voorstel van hulp heeft. Terwijl onbetaalbare voorschotrekeningen door de woning fladderen. Bij ander inzien gaat het alternatief voorstel van de regering in eerste instantie alleen om een alternatief financieringsvoorstel voor de gastoeslag ter ondersteuning van energiebedrijven. Daarnaast moet het Economisch Stabilisatiefonds leningen kunnen aangaan van 200 miljard euro. Dat komt bij het “speciaal fonds” voor herbewapening, dat ook al een “schaduwbudget” is buiten de begroting. Maar het geklets van kanselier Olaf Scholz en de zijnen kan niet verbergen dat het volk na de start van het stookseizoen niet weet welke hulp ze krijgen. Zoveel geknoei is zeldzaam. Andere landen zoals Frankrijk hebben sinds afgelopen winter een energieprijsplafond voor de Fransen”.

“En dit alles terwijl de coalitie weigert te erkennen dat het economische oorlog die Scholz en cs. voeren geen vrede brengt in Oekraïne. Hij schaadt ons meer dan Rusland. Recordwinsten worden gegenereerd door Gazprom. Duitsland desindustrialiseert en dient de Amerikaanse belangen. Met negatieve gevolgen voor het Zuiden. Het groeiend gebruik van steenkool en frackinggas versnelt de klimaatcrisis. Kritiek op de sancties en de economische oorlog moet de plicht zijn van elke maatschappelijk gerichte oppositie. Net zoals we de coalitie moeten bekritiseren omdat ze ons tot aan onze nek binnengesleept heeft (levering en training van zware wapens, inlichtingenwerk) in een oorlog die een wereldwijde vuurzee van een kernoorlog kan worden. Alleen diplomatie kan verdere escalatie voorkomen. Er is een massaal protest nodig tegen het failliet van het sociaal en vredesbeleid van deze coalitie”. Deze oproep geldt uiteraard ook voor Vlaanderen, belgië en de rest van Europa.

François Mitterrand (1916-1996)

Velen zien het niet, maar (naast Rusland, politiek én militair) is Europa voor de Verenigde Staten dé rivaal die economisch moet verzwakt worden. De volgende passage is actueel. We verwijzen dan naar de memoires van de gewezen Franse president François Mitterrand (1916-1996) die schreef: “Frankrijk weet het niet, maar we zijn in oorlog met Amerika. Ja, een permanente oorlog, een beslissende oorlog, een economische oorlog, blijkbaar zonder doden. Ja, Amerikanen zijn erg taai, ze zijn vraatzuchtig, ze willen ongeëvenaarde macht in de wereld. Het is een onbekende oorlog, een permanente oorlog die lijkt zonder slachtoffers, maar het is een oorlog tot de dood”. (Memoires: “Le Dernier Mitterrand”, Marc Benamou, 1997).

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De Journalist is de historicus van zijn eigen tijd
  (Oriana Fallaci, Italiaanse journaliste 1929- 2006)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye