EU-monstertje jaagt vrachtwagenchauffeurs langer de baan op

Als de plannen van de Europese Commissie doorgezet worden, dreigen bus- en vrachtwagenchauffeurs langer en harder te moeten werken. De transportvakbonden van het ABVV en het ACV (foto) gaan in verzet, samen met alle andere nationale transportvakbonden in de Europese Unie.

 

Er wordt volgens alle vakbonden gevreesd voor onleefbare arbeidsomstandigheden, onveiligheid op de weg, en sociale fraude. De vrachtwagensector staat, mede door het neoliberaal dereguleringsbeleid van de Europese Commissie,  zwaar onder druk. Wat heeft het EU-monstertje voor de bus- en vrachtwagenchauffeurs in petto? Buschauffeurs zullen binnenkort misschien twaalf opeen volgende dagen mogen werken. Vandaag kan dat alleen voor reizen met één zelfde groep. Dan rust de chauffeur in ieder geval voldoende. In andere gevallen is dat beperkt tot zes dagen waarna de chauffeur verplichte rust moet nemen. Ook langere werkdagen tot 16 uren worden mogelijk. Alles samen zouden de chauffeurs, als de EU-plannen doorgaan, daardoor liefst 21 uren rusttijd verliezen per maand. Ook andere regels betekenen sociale afbraak. Bestuurders van trucks zullen voortaan misschien nog meer verplichte weekendrust in de bus- of truckcabine langs de snelweg doorbrengen. Komt daarbij dat door de toegenomen verkeersdrukte zitten chauffeurs al langere tijd achter het stuur, waardoor de rustperiodes korter worden.

De vakbonden wijzen erop dat er nu al wantoestanden bestaan over chauffeurs die een heel seizoen in hun bus of vrachtwagen leven. De cocktail van regels die het EU-monstertje voorbereidt openen bovendien wegen naar meer sociale fraude. De Europese transportvakbonden hebben gelukkig in hun verzet tegen deze plannen elkaar gevonden. Maar nog beter zou zijn het gehele EU-constructie te verwerpen als het ondemocratisch, neoliberaal monstertje dat de werknemers begeleidt naar moderne vormen van slavernij.

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De rijken worden rijker, de armen armer,
  daar komen fascisme en oorlog van
  (J. Kruithof,prof. Filosofie RUGent, 1929-2009)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye