Ex-Labourleider Jeremy Corbyn geschorst

Onlangs werd een doodeerlijke en fatsoenlijke man die een enorme staat van dienst heeft als Brits Labour parlementslid en gewezen voorzitter van Labour (2015-2020) geschorst door de top van Labour. Het gaat over Jeremy Corbyn (foto) die al meer dan vijftig jaar lid is en sinds 1983 zijn kiezers en zijn partij vertegenwoordigt. Wat is de aanleiding en vooral waarom wordt hij geschorst?

De schorsing van Jeremy Corbyn werd wellicht uitgedokterd door de opvolger van Jeremy Corbyn, Sir Keir Starmer formeel omwille van Corbyns antisemitisme, terwijl Jeremy Corbyn sinds jaar en dag de vaandeldrager is van de strijd tegen het racisme en dus ook het antisemitisme. Men vergeet wel eens dat vandaag in Downing Street 10 ene mijnheer Boris Johnston als premier resideert die beroemd is (net als zijn grote inspirator Winston Churchill) om zijn racistische opvattingen waaronder het verwijzen naar de zwarte Afrikanen als “piccaminnies” (infantiele negertjes) met een “watermeloenglimlach”. We hebben vandaag een racistische premier die veel heimwee heeft naar de dagen van de slavernij, brutale uitbuiting en het stelen van andermans eigendom in de kolonies. Deze “mijnheer” werd door het Britse volk verkozen, boven een man wiens leven in dienst stond van de strijd tegen racisme en onrecht.

Corbyn verraden

Labourleider Jeremy Corbyn (foto, samen met filmregisseur Ken Loach, rechts) zou de verkiezingen van 2017 hebben gewonnen, gezien het zeer klein verschil, indien zijn campagne niet van binnen Labour was gesaboteerd door zijn tegenstanders. Ze haatten hem meer om zijn consequent socialistische standpunten dan dat ze tegen de Conservatieven waren (in 2017 onder de leiding van Theresa May). Corbyn leidde toen een opmerkelijke verkiezingscampagne. Hij bracht alle opiniepeilingen en politieke waarnemers in verwarring toen hij op het punt stond te winnen van de Conservatieve kandidaat Theresa May. Hij verpletterde de conservatieve meerderheid en zette het reactionaire Britse establishment op zijn kop. Een wonder geschiedde: een socialistische premier werd bijna verkozen om het Verenigd Koninkrijk te leiden vanuit Downing Street 10. Miljonairs en miljardairs werden doodsbang voor de rustige Jeremy Corbyn. Ze zouden wel eens gedwongen worden hun belastingen te betalen! En openbare nutsbedrijven zouden niet meer te koop gesteld worden! We zijn er praktisch zeker van dat Jeremy Corbyn had gewonnen ware he niet dat in het hart van Labour, de bureaucraten hem actief hebben gesaboteerd. De woordvoerders van de rechtervleugel van Labour, met op de achtergrond de bommengooier in Irak, Tony Blair, spraken meer dan eens privé en publiek hun walging uit voor de politieke ideeën van Jeremy Corbyn. Na het uitschrijven van de verkiezingen van 2017 verklaarden de rijken en de machtigen van het Britse establishment samen met de door hen goedgezinde media, de oorlog aan Corbyn.

Ze trokken de kaart van het antisemitisme. Er ontstond plots een ongelooflijk verhaal waarbij een man die heel zijn leven mee had gedaan tegen racisme en antisemitisme als antisemiet werd voorgesteld. Het was bizar, oneerlijk, en onnauwkeurig. Maar de campagne was effectief in het produceren van een volledig valse perceptie. Er werden opgeblazen verhalen gelanceerd over het zogenaamde antisemitisme bij Labour. De establishment media goten deze verhalen in inktzwarte koppen op de frontpagina’s, er werden documentaires uitgezonden, persconferenties werden georganiseerd, enz…Dat alles miste zijn effect niet: in 2018 geloofden een groot aantal Joodse kiezers dat de Labourpartij onder Corbyn antisemiet was. Terwijl het probleem bij de Conservatieven en Liberaal-Democraten werd verzwegen.

Corbyn geeft Labour een ziel

Labourleider Jeremy Corbyn bracht nieuwe, socialistische hoop in de partij. Het resultaat was dat hij honderdduizenden nieuwe, ook veel jongere leden aantrok. Hij veranderde Labour in de grootste ledenpartij van Europa, met meer dan 500.000 leden die hoop putten uit zijn socialistische boodschap.

Antisemitisme is een eeuwenoud probleem, een globaal samenlevingsprobleem.  Antisemitisme moet in gedachten en gedragingen worden veroordeeld en aangepakt zonder voorbehoud. Maar de beschuldigingen van antisemitisme tegenover Labour en J. Corbyn zijn overdreven en politieke misbruikt om Labour en Corbyn te discrediteren. De suggestie dat Labour een groter probleem daar mee heeft dan bijv. andere massaorganisatie is onzin en leugenachtig. Ook Labour. Maar studies wezen uit dat de problemen bij Labour gingen om zo’n 300 leden op 500.000. Rechtse Labourbureaucraten en -parlementsleden creëerden een pathologisch, verwrongen beeld, als zouden 65% van de leden anti semitisch zijn. Zij werden hierin geholpen door een gecoördineerde mediacampagne, met als haantje de voorste de BBC. Gevoed door de anti-Corbyn fanaten, de mediahysterie werd de Equality and Human Rights Commission (EHRM, opgericht 2010) gevraagd een onderzoek in te stellen. Het feit dat de EHRM in gang schoot op basis van klachten van fanatieke anti-Corbyn organisaties, binnen en buiten Labour, maakte van de opening van het dossier een beladen zaak. Jeremy Corbyn liet zelf een dossier opstellen onder de titel “No place for antisemitism” dat het rapport van de EHRM moest weerleggen. In 2019 heeft Labour 45 leden buiten gezet omwille van antisemitisme, In 2019 werden 296 leden geschorst omwille van antisemitisme tegenover 98 in 2018.

De aanleiding is antisemitisme voor de schorsing van J. Corbyn. Maar waarom wordt J. Corbyn zo hatelijk aangevallen? Het is geen toeval dat de rustige, bezadigde Jeremy Corbyn die sinds 1983 een “backbencher” in het parlement was om zijn socialistische opvattingen, nu om dezelfde opvattingen een “frontrunner” is geworden.

Corbyn wordt hard aangepakt vanuit rechtse hoek, te beginnen bij Labour, omdat hij als leider van Labour de voorbije jaren de partij op grote hoogten heeft gebracht qua organisatie en vooral invloed op basis van een consequent socialistisch programma. Hierdoor werd hij een concreet gevaar voor het rijke en machtige Britse establishment. Daarom moest Corbyn van het politieke toneel verdwijnen.

Belangrijk is ook dat hij zijn leven lang, de Palestijnse zaak (tekening) waarin het recht op een eigen staat voorop staat, zonder bezette gebieden, consequent heeft verdedigd plus zijn lef om Israëls mensenrechtenschendingen, zijn expansiepolitiek in de bezette gebieden en een de organisatie van een feitelijk apartheidssysteem aan de kaak stelde.  Dat alles was te veel. Washington en Israël konden nooit een pro-Palestijnse premier in Downing Street 10 tolereren. De antisemitisme campagne was een doelbewust plan om Jeremy Corbyns geloofwaardigheid te ondermijnen. De media speelden daarin een opvallende rol.

Wat te doen?

“De frontale aanval op Jeremy Corbyn is een aanval op elke socialist die nog lid is van Labour. J. Corbyn leidt nu onder de gevolgen van enerzijds populair te zijn en anderzijds aan zijn gebrek aan doorzetting en krachtdadigheid om zijn rechtse vijanden in Labour op een zijspoor te zetten. J. Corbyn had nochtans een enorme steun van de leden en militanten om dat te doen. In de gegeven omstandigheden hebben de leden, militanten, vakbonden een duidelijke opdracht. Als je niet kunt vechten voor de gewezen Labourleider die hoop wekte in 2017 en zeer dicht bij de overwinning kwam, dan ben je het label ‘socialist’ niet waardig (*). De vakbonden, die tot de grote financiers van Labour behoren, hebben echter al gereageerd op de schorsing van Jeremy Corbyn. Zeven topvakbondsleiders hebben na de schorsing gedreigd hun financiële steun aan Labour op te schorten. We mogen niet vergeten dat alleen al vijf vakbondscentrales de voorbije vijf jaren 35 miljoen euro gedoneerd hebben. The Sun krant meldde dat Labour riskeert per jaar 5 miljoen euro inkomsten te verliezen indien het conflict niet wordt opgelost binnen Labour en J. Corbyn in ere hersteld wordt.

In de Morning Star” (**) wordt gesteld dat de schorsing van Jeremy Corbyn geen kwestie is van een “interne disciplinaire kwestie van Labour”. De schorsing van J. Corbyn is een frontale aanval op links in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Morning Star is de schorsing van J. Corbyn slechts een fase in een proces van de heersende klasse in het Verenigd Koninkrijk om terug de controle te veroveren op de Labour partij. De Morning Star verwijst naar het recente politieke optreden van de nieuwe voorzitter Sir Kein Starmer. Hij heeft de steun van Labour ingetrokken voor de “Green New Deal”. Hij stopte in Labour het debat over de verdediging van publieke eigendom. Hij weigerde steun aan de onderwijsvakbonden over hun eisen bij de start van het nieuwe schooljaar. Hij onthield zich, in plaats van zich te verzetten tegen de wet van de overheid die aan politie en agenten toelaat de wet te overtreden zonder juridische gevolgen. Hij nam een scherpe bocht in het buitenlands beleid waardoor Labour zich nu aansluit bij de as London-Washington ivm de Russische samenzweringstheorieën, en sluit hij Labour slaafs aan bij de houding van de Conservatieven en Washington voor een roekeloze koude oorlog tegen China. Onder de nieuwe leiding van Sir Keir Starmer is Labour een 2.0 versie aan het worden van de Conservatieve Tory partij. Het is in die context wenselijk een nieuwe socialistische partij op te richten waarin de hoop die J. Corbyn belichaamde kan verdergezet worden (*).

(*) Tommy Sheridan (SPK)) “Corbyn geschorst wegens het vertellen van de waarheid, een nieuwe socialistische partij is vereist”;

(**) Morning Star (socialistisch-communistische dagblad in het Verenigd Koninkrijk).

 

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Geduld is een bittere plant met een zoete vrucht
  (Chinees spreekwoord)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye