Gorbatsjovs grote zorgen

In een interview met het Duitse opinieweekblad Der Spiegel veroordeelt  Michaïl Gorbatsjov in scherpe bewoordingen de huidige wereldpolitiek. Hij waarschuwt in het vraaggesprek zelfs voor een  grote oorlog in Europa. De verantwoordelijkheid legt hij voor een belangrijk deel bij Duitsland. “Komt het tot een oorlog dan kunnen daarbij zelfs atoomwapens worden ingezet. Als ook maar iemand het op zijn zenuwen krijgt, dan krijgen we daar in de komende jaren mee te maken. Ik zeg dat niet lichtvaardig, maar ik maak me grote zorgen”.

De Russische Nobelprijswinnaar meent dat de huidige verwijdering tussen Rusland en het Westen tot “wantrouwen met rampzalige gevolgen kan leiden”. Hij roept op tot een dialoog om dat te voorkomen. Gorbatsjov is daarom ook tegen economische sancties die het Westen aan zijn land heeft opgelegd. “Het was ook verkeerd om Rusland uit de G8 te zetten. Het is niets minder dan wraak nemen, en dat leidt tot niets”.

Gorbatsjov heeft geen goed woord over voor de Duitse aanpak ten aanzien van Oekraïne. “Het nieuwe Duitsland wil zich overal mee bemoeien. Veel politici staan te trappelen om een nieuwe tweedeling in Europa tot stand te brengen”. “Duitsland heeft in de Tweede Wereldoorlog al tevergeefs geprobeerd greep op Oost- Europa te krijgen. Het zou z’n les geleerd moeten hebben”, zegt hij in Der Spiegel.

Dat in het Westen de hoop leeft dat president V. Poetin de huidige crisis niet overleeft noemt Gorbatsjov ” oliedom en enorm gevaarlijk”. Hij verwijt de VSA en de NAVO dat ze de Europese veiligheidsverhoudingen verstoord hebben in de afgelopen maanden. “Het Kremlin kan zoiets niet negeren”, zegt hij.  Gorbatsjov verdedigt de aansluiting van de Krim bij Rusland, maar heeft ook kritiek op V. Poetin. “Wij hebben vrije verkiezingen nodig en een grotere betrokkenheid van de Russen bij het politieke proces”.

 

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  De Journalist is de historicus van zijn eigen tijd
  (Oriana Fallaci, Italiaanse journaliste 1929- 2006)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye