Tony Blair: een oorlogsmisdadiger met obscure zakendeals

De ex-premier van Groot-Brittannië kan zich in zijn land publiek nog nauwelijks vertonen of hij botst op tegenbetogers die hem uitschelden voor oorlogsmisdadiger voor zijn rol in het ontketenen van een illegale aanvalsoorlog samen met president G. Bush van de VSA tegen Irak. En dit gesteund op leugenachtige motieven zoals de dreiging van massavernietigingswapens die nooit gevonden werden.Vandaag is hij goede vriendjes met salafistische tirannen in het olierijke Midden-Oosten. Zo lekte in oktober 2014 één van zijn obscure zakendeals uit in de Britse pers. Het ging over een contract (gesloten in november 2010) met PetroSaudi waarin Blair de taak kreeg toebedeeld om het Saoedische oliebedrijf te promoten in China. Voor deze zaak zou hij 41.000 pond per maand ontvangen en een commissie van 2% op elke succesvolle deal die hij in de wacht helpt slepen. In ruil voor de hulp van Tony Blair moest PetroSaudi beloven de deal geheim te houden. Tevergeefs.  Dit voorbeeld (en er zijn nog vele andere, ook in België) toont aan hoe dubbelzinnig de Westerse elites zijn ten aanzien van het islamfundamentalisme en het eruit voortkomende terrorisme, dat niet alleen het Midden-Oosten maar ook steeds meer West-Europa bereikt.

Er wordt moord en brand geschreeuwd als een aantal westerlingen worden onthoofd door de fundamentalisten van IS in Syrië-Irak, of als er hier aanslagen gepleegd worden, maar  heren zoals Blair zwijgen stil over het vernietigen van de staat Irak, de honderdduizenden doden,  die de basis heeft gelegd voor het huidig  IS- fundamentalisme. Ze zwijgen eveneens over het onthoofden van mensen, in  officiële rechtspleging  in Saoedi-Arabië, een regime waarmee zonder schaamte zakendeals worden afgesloten.

Het cynische bij dit soort individuen kent geen grenzen. Immers, De Heer T. Blair is ook nog eens speciale gezant voor de Verenigde Naties voor de bevordering van de vrede in het Midden-Oosten in naam van de EU, de VSA en Rusland. Waarschijnlijk is de man zo cynisch (of afgestompt?) dat je moeilijk een vredestichter kan zijn, als je privé belangen samenlopen met één van de belangrijke actoren in de regio. (Vrede, januari 2015).

 • Over mij

  • Miel Dullaert
   °1948 Enkele stipmomenten… Kind en tiener Ik ben geboren in Merksem. Ik behoor tot wat men noemt, de babyboomgeneratie of de eerste
   Meer lezen...
 • Citaat

  Een journalist is een individualist,
  die zich identificeert met een miljoenenpubliek
  (Hans Van Straten, Nederlands schrijver-journalist, 1923-2004)

 • Edward ELGAR, NIMROD

 • Tag cloud

 • Deel onze pagina op:

  © Copyright 2024 ‐ Miel Dullaert ‐ Alle rechten voorbehouden

  Disclaimer | Privacybeleid

  Webdesign by Eye